Gaspriser stiger markant: Ivan nåede at få fjernvarme i sit hus - og han er lettet

Gaspriserne er steget 80 procent som et resultat af krigen i Europa. I Glamsbjerg er Ivan Storm Hansen lettet, for han fik skiftet til fjernvarme i sit hus efter at have fyret med naturgas adskillelige år.

Ivan Storm Hansen er gået fra panik til lettelse. 

Hjemmet i Glamsbjerg har siden 1985 været opvarmet med naturgas, men sidste år fik husstanden koblet huset på det lokale fjernvarmenet i stedet for. 

- Vi havde snakket om fjernvarme i flere år, fordi vi vidste godt, at det lå i kortene på et tidspunkt. Vi har været heldige, at vi fik muligheden for at få det, siger Ivan Storm Hansen, der til daglig er ambulanceredder.

- Jeg sidder med en god fornemmelse. 

Halvdelen af husstandene på vejen, hvor Ivan Storm Hansen bor, blev koblet til fjernvarme sidste år.

Ingen billig affære

Men det har ikke været nogen billig affære at få indført fjernvarmen. Et skift fra gas til fjernvarme har kostet Ivan Storm Hansen omkring 80.000 kroner. 

Alligevel er ambulanceredderen både glad og lettet over sin beslutning, inden gaspriserne røg i vejret i Europa mandag morgen. 

- De høje gaspriser kom helt bag på os, og det har det jo gjort for alle. På den måde har det været godt, at vi gjorde det, siger Ivan Storm Hansen og fortsætter:

- Der var for og imod hele tiden. Men så i en tid, hvor gaspriserne er steget så voldsomt, så sidder man da med et lille smil trods alt.

Ifølge fagekspert inden for energirenovering og huseftersyn bliver fjernvarme også nævnt som "bedste alternativ til naturgas" ovenpå de stigende gaspriser. 

Nogle fjernvarmeselskaber bruger dog fortsat gas som en del af deres opvarmningskilder. De vil også være hårdt ramt af stigende gaspriser, og det vil kunne mærkes i den anden ende hos forbrugeren, lyder det. 

quote Men der er nok ventetid på fem til seks måneder på at få fjernvarme, fordi vi har en enorm kø lige nu

Niels Jørn Lindeloff, bestyrelsesformand, Glamsbjerg Haarby Varmeværk

Gas på Europas dagsorden

Netop spørgsmålet om et skift væk fra gas er ikke kun på fynboernes - men på hele Europas dagsorden.

Tirsdag eftermiddag præsenterede EU-kommissionen nemlig Europas fremtidige plan om at reducere brugen af russisk gas.

Her blev en af hovedlinjerne nemlig at foretage store investeringer i at omlægge til grøn energi. EU har et mål om at reducere behovet for russisk gas med 80 procent inden for et år. 

I Danmark er ambitionerne endnu højere. Danmark vil sågar være helt fri af russisk gas, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde søndag.

Til TV 2 fortæller klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at EU's planer vil få stor betydning for danskerne fremadrettet.

Danmark kommer nemlig til at stå over for en kæmpe omlægning til mere vedvarende energi, forklarer Dan Jørgensen (S). 

Hvad er fjernvarme?

10-15 opkald dagligt 

Ivan Storm Hansens hus i Glamsbjerg får leveret sin varme fra en lokal producent, nemlig Glambjerg Haarby Varmeværk. 

Her oplever man for øjeblikket dagligt mindst 10 til 15 opkald fra husejere, der ønsker at skifte fra naturgas til fjernvarme, fortæller bestyrelsesformanden for varmeværket. 

-  De ringer, fordi de gerne vil skifte til fjernvarme efter meldingen om de nye gaspriser. Men der er nok ventetid på fem til seks måneder på at få fjernvarme, fordi vi har en enorm kø lige nu, fortæller Niels Jørn Lindeloff.

Her på det lokale varmeværk forsøger man også at gøre sig uafhængig af gas. Derfor fyres der med træflis også kaldet biomasse, som er hentet i lokalområdet, uddyber bestyrelsesformanden. 

I hjemmet i Glamsbjerg er den stabile varme fra fjernvarmenettet og ikke mindst ro på prisen, lige hvad Ivan Storm Hansen har brug for i dagligdagen, fortæller han.

- Jeg tænker, at løsningen med fjernvarme er stabilt fremadrettet. Det giver en ro, og vi kan jo allerede se på vores kontoregninger, som vi har fået, at det (varmepriserne, red.) ikke er noget som stiger voldsomt, siger Ivan Storm Hansen. 

Oversigt

    Oversigt