Lad vandet løbe: Fyn hårdt ramt af legionella-bakterie

Fyn har været hårdt ramt af legionella-bakterien det seneste år.

De seneste år har der været rekordmange tilfælde af legionærsygdom i Danmark. Værst står det til på Fyn, hvor især Nordfyn er hårdest ramt.

Det skriver Ingeniøren.

I 2020 blev 278 danskere smittet med legionella, som er en bakterie, der kan give legionærsygdom, der er en lungebetændelse. 

44 af de smittede var fra Fyn.

- De smitter forskelligt, alt efter hvilken stamme af legionella, det er. Den type, der er på Fyn, er mellemsmitsom, siger Søren Uldum, der er fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe ved Statens Serum Institut (SSI). 

Hvad er Legionella?

Det fynske mysterium

Gennem årene har Fyn været særligt eksponeret for smitte, men det er ifølge Søren Uldum svært at pege på en bestemt årsag til de mange legionalla-tilfælde.

Den viser sig som en influenzalingende sygdom med feber, ømhed og muskelsmerter og kan give luftvejsudfordringer, der kan ende i en lungebetændelse.

- Det kan være en kombination af mange faktorer. At det er en type, der er meget smitsom, og at der er mange varmvandsanlæg på Fyn, fortæller Søren Uldum. 

Fra 2000 til 2019 ligger Nordfyns Kommune i top med 55-152 tilfælde per 100.000 indbyggere. Alle andre fynske kommuner ligger mellem 35 og 50 tilfælde, hvilket er væsentligt højere end i resten af Danmark.

Lad vandet løbe

Der er mange sygemeldinger for tiden, men Søren Uldum afviser, at det har noget at gøre med legionella-bakterien.

- Selvom der er en høj incidens på Fyn, så er det en relativt sjælden sygdom.

Alligevel anbefaler han, at man tager sine forholdsregler for at undgå at blive smittet.

- Det er vigtigt, at man har et godt forbrug, så man sørger for, at vandet får lov at løbe på eksempelvis gæstebadeværelset, der ikke bliver brugt så tid, siger Søren Uldum.

Det vil sige minimum 50 grader ved varmt vand og maksimalt 20 grader ved koldt vand. Der kan legionella-bakterien ikke overleve.




Oversigt

    Oversigt