Fjord & Bælts dyr bragt i sikkerhed
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Risikoen for en dramatisk oversvømmelse søndag aften og nat har fået Fjord & Bælt i Kerteminde til at bringe sine marsvin og sæler i sikkerhed.
Hvis prognoserne for nattens oversvømmelse holder, vil vandet stige halvanden meter i Fjord & Bælts bassiner, og derfor er de blevet flyttet til et midlertidigt anlæg.
- Vi har været i gang med at renovere og bygge om, og til det brug fik vi lavet et midlertidigt anlæg til dyrene. Det har vi stadigvæk, så da varslerne begyndte at komme besluttede vi at flytte dem derover, siger Jakob Højer Kristensen, Fjord & Bælt.
Beredskab Fyn forventer store oversvømmelser
Beredskab Fyn er klar på hele Nordfyn oven på DMI's varsel om risiko for oversvømmelser. Det forventes at blive store oversvømmelser.
Forventningen er, at vandstanden på Fyn kan stige helt op til to meter over det normale. Særligt Nordfyn og Odense Fjord vil blive ramt.
- Vi forventer store oversvømmelser i Bogense, Nyborg, Seden Strand i Odense og ikke mindst ved Plejecentret i Næsby, siger René Cording, viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn.
Til stede på hele Nordfyn
Lige nu er Beredskab Fyn til stede alle relevante steder på Nordfyn, hvor der er risiko for oversvømmelse. De har en indsats i gang i Bogense for at sikre, at oversvømmelsen holder sig til havneområdet. Det er muligt for alle at hente sand og sække på Falck Stationen i byen. Derudover er der ud for Klintebjerg Efterskole lagt sand- og sandsække.
Der lægges en mobil dæmning ud ved Næsby Plejecenter i Odense. I Seden Strandby er der også lagt sandsække ud, og her er det også muligt at hente sække og sand.
- Vi har også en indsats i gang i Kerteminde for at undgå oversvømmelse på havnen. En mobil vanddæmning er også på vej til havnen, siger René Cording.
Samarbejder med lokalt beredskab
Derudover er beredskabet i gang med at få tømt voldgravssystemet i Nyborg med en pumpe, og så laver de også en plan for oversvømmelser i havneområdet.
- Det gør vi sammen med det lokale beredskab, fordi vi skal sikre passageveje. Det skal ikke være farligt at færdes på havnen ved nødssituationer, siger René Cording.
Også i den nordlige del af Middelfart Kommune er beredskabet på plads med sandsække og information til berørte husejere.
Endeligt er Beredskab Fyn også i gang med at afdække situationen i Svendborg, på Nordlangeland og i Rudkøbing, hvor man også kan hente sand og sække.
De sidste væltede træer fra stormen Ingolf, der blæste ind over Fyn i dog begrænset omfang, er også ved at blive fjernet.
Selvom marsvin og sæler jo ikke har noget imod vand, så vil vandet komme så voldsomt, at de kan tage skade:
- Hvis det går, som de forudsiger, vil der komme 10 centimeter vand i timen. Det bliver ligesom en flod. Og hvis vandet stiger halvanden meter, vil de få adgang til gangstier og andre steder, de ikke kender. Det kan blive farligt for dem, siger Jakob Højer Kristensen.
Han frygter desuden at Fjord & Bælts kontorer vil stå under vand, hvis prognoserne holder.
- Skulle der komme mere end ventet, kan det gå hen og bliver endog meget dramatisk, slutter han.