Blomsterhandler printer miljøvenlige blomster
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
3D-printer bliver brugt til både blomster og potter i blomsterhandel på Nordfyn.
Hos blomsterhandleren Blomster til alt i Bogense bugner disken ikke så overraskende af blomster i alle farver.
Men flere af dem er ikke, som blomster er flest – de er nemlig af plastik.
Brugt fritureolie og gamle flasker: Transportabelt laboratorium sætter spot på genbrug
I et laboratorium på hjul skal skoleelever omdanne affaldsplast til nye produkter ved hjælp af en 3D-printer og en trykstøber.
Det, der engang var en helt almindelig trailer, skal nu ændre skoleelevers syn på plastikaffald.
Traileren udgør fundamentet for et transportabelt laboratorium, der skal bruges til at omdanne affaldsplast til nye produkter ved hjælp af en 3D-printer og en trykstøber.
Bag projektet står ungdomsskolen i Odense, UngOdense, som har døbt projektet Plastic Lab on Wheels. Efter et års udvikling skulle den tirsdag formiddag stå sin prøve på Risingskolen i Odense, hvor 7. a skulle arbejde med plastikaffald som en brugbar ressource.
Idémanden bag projektet er UngOdenses projektmedarbejder Anders Michelsen, som sammen med en ven for halvandet år siden nørdede med, hvordan man med nye læringsmidler kan undervise i plastik. Nu er idéen om et transportabelt laboratorium ført ud i livet og klar til brug.
- Jeg håber, eleverne kommer til at lære mere om energi, for det kan være svært at forstå. Men også at de finder ud af, at plast ikke bare er affald, men også en ressource, som kan genbruges, siger Anders Michelsen.
Fritureolie som energikilde
Plastikken til laboratoriet skal eleverne selv indsamle, sortere og vaske det plastik, de finder.
- Eleverne kan finde ud af, hvor meget plastik, der egentlig ligger, og hvor lang tid det tager at få det nedbrudt. Og også finde ud af hvor lidt der egentlig kan bruges, fordi det er så beskidt, når det ligger, eller er den forkerte plastik, siger Anders Michelsen.
Energien til processen kommer fra brugt fritureolie, solceller og en vindmølle, som står på traileren. På den måde skal skoleklassernes arbejde med laboratoriet bidrage til mere fokus på både klima, miljø og bæredygtighed.
- I Odense sætter vi Verdensmålene helt frem i første række. Eksemplerne er talrige, når vore børnehuse, skoler og ungdomsskolen drager børnene ind i Verdensmålenes univers af bæredygtighed, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley i en pressemeddelelse.
Ny generation af klimaaktivister
Sofus Magelund Kvols og Laurynas Stonis, der begge går i 7. a på Risingskolen, synes, det er spændende at lære om energi og plastik på en anderledes måde.
- Det har været rigtig spændende at samle skrald. Vi fandt alle mulige ting, som vi ikke troede, vi ville finde, siger Laurynas Stonis.
Både han og hans klassekammerat Sophus Magelund Kvols synes, at maskinen er fed. Blandt andet fordi den har et godt formål.
- Det har været en god oplevelse, fordi man sætter fokus på nogle ting, som man ikke tænker så meget over i hverdagen. Både det at vi skal ud at finde alle de mange ting, der ligger på jorden, og at vi bagefter laver det til en 3D model er mega fedt, siger Sophus Magelund Kvols.
Plast Lab on Wheels skal fremover indgå i UngOdenses projekt, "Læring for fremtiden," som handler om forskellige læringsforløb om bæredygtighed, samarbejde med virksomheder og snart Festival for Fremtiden.
Ejeren Jette Pedersen har taget nye metoder i brug i sin blomsterbutik til gavn for miljøet og for at gøre noget anderledes.
- I modsætning til alle mulige andre plastikting, man kan få, er det her miljøvenligt plastik. Så i stedet for at det ligger i al evighed, er det her nedbrydeligt, siger hun til TV 2/Fyn.
Lavet af raps og majs
Blomsterne, der primært bruges til pynt i potter eller anden dekoration sammen med butikkens levende blomster, er lavet af rester fra raps og majs, der bliver til den nedbrydelige plast, som 3D-printeren bruger.
Men det er altså ikke kun miljøet, det er til gavn for, fortæller Jette Pedersen.
- Kunderne har fundet ud af, at de kan komme ind til mig og bestille noget, der er helt anderledes end det sædvanlige, man kan få alle steder. Jeg har flere, der slæber familie og andre besøgende med ind, siger hun.
Fyn først: Første 3D-tegnede studiebolig
Skal indgå i studiebyggeri ved campus i Nyborg.
Produktionen af det første 3D-printede hus af betonelementer, der skal ligge i Nyborg, er netop gået i gang i Holland.
Projektet har stor opmærksomhed fra blandt andet Danske Byggematerialer og Dansk Beton.
Sammen med Nyborg Kommune har Ivar Moltke fra firmaet Create.dk udviklet et design for en knap 30 kvadratmeter stor ungdomsbolig, der skal opføres med vægge og tag af 3D-printede betonelementer.
Produktionen af betonelementerne foregår på det hollandske universitet TU Eindhoven, da der ikke er de store erfaringer med 3D print af beton i Danmark.
De hollandske forskerne har derimod arbejdet med 3D-printet beton i flere år og bruger store kraner og robotarme til at printe med.
I første omgang er der tale om en testproduktion af betonelementer, der skal udsættes for kvalitetstests, inden den egentlige produktion af betonelementerne går i gang i august.
Herefter bliver elementerne fragtet til Nyborg, hvor de så bliver en del af et planlagt kollegiebyggeri ved Frisengården på Frisengårdsvej.
3D-print indebærer, at der tegnes en model på computeren, der herefter bygges op med en robot.
Robotten bygger med beton, som lægges ud i pølser oven på hinanden, hvorefter overfladen skrabes jævn.
Vinduer, døre og andet tilbehør monteres traditionelt bagefter.
Derfor er det også langt fra kun blomster, printeren spytter ud. Hjerter, påskeharere, nøgleringe med en selvvalgt tekst er også noget af det, der hitter. Og byens kirke har sågar fået sin egen miniaturemodel i 3D-print.
Begyndte ved et tilfælde
Faktisk begyndte det hele ved et tilfælde, fortæller Jette Pedersen. Hendes mand, der er it-programmør, kom for nogle år siden hjem og proklamerede, at han godt kunne tænke sig en 3D-printer.
- Jeg troede bare, det var et nyt legetøj, men nu har jeg efterhånden taget patent på den. Så han får ikke lov til at lege med den alligevel, siger blomsterhandleren med et grin.
Martin printer knogler: Blandt mest lovende talenter i Europa
Syddanske Martin Bonde Jensen er på Forbes' liste over de 30 mest lovende talenter i Europa. Han har været med til at udvikle keramikknogler, der 3D printes.
Den 28-årige ingeniør Martin Bonde Jensen er blandt de 30 mest lovende talenter under 30 år i Europa ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.
- Jeg er da meget stolt og beæret, og jeg kan næsten ikke rumme den ros det medfører. Det er meget stort for mig at blive anerkendt internationalt, da det hidtil kun har begrænset sig til national anerkendelse, hvilket jeg også er meget stolt af. Nu har jeg også lovet de to andre kage, siger Martin Bonde Jensen til TV2/ Fyn.
Han har sammen med Casper Slots, der også er ingeniør fra Syddansk Universitet, og lektor Morten Østergaard Andersen fra SDU Biotechnology, stiftet virksomheden Particle3D i 2017.
De to andre er ikke med på Forbes' liste - og det er der en klar grund til:
- "Desværre" for de to andre, har de rundet 30 år, og opfyldte derfor ikke kravet om at være under 30 år. Forbes tog derfor kontakt til mig, og efter en længere udvælgelsesproces står jeg nu på listen. Jeg havde fået at vide inden at jeg var i top 50 i min kategori og at de endelige 30, ville fremgå af deres hjemmeside, som de ville annoncere 2 uger efter den besked. Ærligt havde jeg glemt lidt om til indtil i går formiddag, hvor lykønskninger begyndte at tikke ind., siger Martin Bonde Jensen.
Keramiske knogler
De tre syddanskere har udviklet et kunstigt knoglemateriale til implantater, som består af stamceller og calcium fosfat . Det er det samme mineral, som vores knogler naturligt består af.
Implantaterne, som faktisk er keramik, kan langsomt nedbrydes og bygges om i kroppen og ender til sidst med at blive til levende naturlig knogle.
Teknikken kan bruges til at printe alt fra elektriske kredsløb til knogleimplantater med den fordel, at de kan 3D-printes, så kirurgerne kan lave implantater, som passer perfekt til den enkelte patient.
- Vi håber at få vores forskning ud af universitet til samfundet, hvor den kan gøre gavn, for eksempel til bedre behandling af patienter. Det er en fed oplevelse at se vores ideer blive til en virkelighed, der kan gøre en forskel, sagde Morten Østergaard Andersen i oktober 2016.
Med Martin Bonde Jensen blandt de 30 mest lovende talenter i Europa kan der virkelig komme til at ske noget med virksomhedens implantater.
- Vi håber, at denne promovering gennem et anerkendt amerikansk erhvervsmagasin som Forbes vil betyde, at udlandet får øjnene op for vores forskning og virksomhed, siger Martin Bonde Jensen.
Grise skal prøve det af
Forskerne har gennemført en række forsøg, deriblandt en række forsøg på mus, der viser at implantaterne fungerer rigtig godt.
Sammen med endokrinologer og orthopæd- og kæbe-kirurger fra OUH har de planlagt flere dyreforsøg der skal bekræfte teknikkens sikkerhed.
Og de er indtil videre gået rigtig godt med afprøvningen på mus.
- Vi er igang med at teste vores implantater i grise, så vi kan få afprøvet vores implantater i en skala, der ville skulle kunne anvendes på mennesker. Vi afventer med spænding resultaterne, som afgør om vi skal i rigtige patienter i løbet af det næste år, siger Martin Bonde Jensen og fortsætter:
- Det er vores forventning, at vores implantater skal være tilgængelige for patienter i 2019. Vi er i snak med flere investorer om at realisere dette.
En idé fra virkeligheden
Ideen opstod i 2015, da forskerne fra SDU mødtes med kæbe-kirurgen Torben Thygesen fra OUH. Han kunne rigtig godt tænke sig mulighed for at 3D-printe knogler til sine patienter og spurgte, om de kunne arbejde med det. Ideen er, at med 3D print kan man forme implantaterne, så de passer perfekt til patienten, i stedet for at bruge standardiserede dele, der sjældent passer. Man kan også producere implantaterne på sygehuset, hvor man skal bruge dem. Det sparer tid og penge.
Efter mødet med kæbe-kirugen tog de tre forskere hjem til SDU og fandt på en ny 3D print teknik, der både er simpel og billig, og som samtidig er i stand til at printe et stort udvalg af forskellige materialer, for eksempel keramik og metal. En teknik de nu har patenteret.
Der gik heller ikke lang tid, før de måtte udvide til en større model, der også kan printe vaser og krukker. I dag er det kun fantasien, der sætter grænser, og Jette Pedersen har da heller ingen intentioner om at stoppe sine kreationer på 3D-printeren lige foreløbig.