Hotelansat:
- Jeg frygter, at vi alle mister vores jobs
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En lang række fynske hoteller har lukket dørene for gæster og har sendt deres personale hjem. Det skaber utryghed hos personalet.
Forestil dig, at du den ene dag står med hovedet begravet i kødgryderne på dit arbejde. Alt er som det plejer.
Hvad du ikke ved er, at du i løbet af de kommende uger vil blive sendt hjem på dagpenge uden at vide, hvornår du kan komme på arbejde igen. Og om du overhovedet har et arbejde at vende tilbage til.
Det er den virkelighed, Flemming Egholm og omkring 110 af hans kolleger på Hotel Nyborg Strand lever i nu. Hotellet er blevet lukket, foreløbigt frem til den 13. april, og de er alle sammen blevet sendt hjem i mellemtiden. Det er uden at vide, hvad fremtiden byder.
- Det er ganske forfærdeligt. Den angst og utryghed der er i fremtiden. Hvad skal der ske med mit job nu?, spørger Flemming Egholm, som udover at være ansat på hotellet også er medarbejdernes fællestillidsrepræsentant.
Baggårdteatret: Kulturlivet skal også hjælpes
Som det ser ud nu, kan kulturinstitutioner som Baggårdteateret i Svendborg ikke få hjælp af de eksisterende hjælpepakker. Det kan blive en udfordring, forklarer teaterchef.
Hos Baggårdteatret i Svendborg har man måttet pakke parykker, kostumer og replikker væk på grund af corona-udbruddet.
- Vi har måttet stoppe en kørende produktion og en stor turné i begyndelsen af april måned. Vi har droppet noget, der minder om 50 forestillinger, siger teaterchef Jakob Engmann til TV 2/Fyn og fortsætter:
- De fleste af udgifterne er betalt, men indtægterne står vi og mangler.
Selvom indtægterne nu mangler, er der ikke meget hjælp at hente for teaterchefen.
Kulturinstitutioner som Baggårdteatret kan ikke bruge de vedtagne hjælpepakker til erhvervslivet, fordi mere end halvdelen af deres årlige drift er finansieret af staten.
Derfor mener teaterchefen, at det må være deres tur nu.
Ingen pengetank
Teaterchefen forstår godt, at kulturlivet ikke er kommet i første række, når det har handlet om offentlige hjælpepakker, men nu begynder det at spidse til.
- Når vi mangler indtægter, kan vi hurtigt komme i en situation, hvor vi går i minus. Vi er ikke der, hvor vi er ved at gå rabundus. Afhængigt af hvor længe det her varer, så kan vi havne i en meget uheldig situation, siger teaterchef for Baggårdteatret, Jakob Engmann.
Selvom den støtte, Baggårdteatret får fra staten og kommunen står til at være uændret, så er det ikke nødvendigvis nok til at holde dem ovenvande. Der er nemlig ikke nogen pengetank at tage af.
- Vi gør i vores regnskaber en stor dyd ud af, at vi ikke skal gemme penge til natten. Vi er en offentlig kulturinstitution, så pengene skal bruges på kunstnere og forestillinger, forklarer teaterchefen.
Kulturlivets tur til at blive hjulpet
Selvom Baggårdteatret har været forberedt på at gå i minus i nogle uger, har de foreløbigt set til, mens andre har fået hjælp. Nu mener de, at turen er deres.
- Nu er tiden inde. Nu skal vi også hjælpes, så der på den anden side af det her også er et kulturliv, siger han.
Det handler dog ikke om pengene for Baggårdteatret
- Vi er med på, at vi ikke skal generere store overskud i disse tider, men kan vi få hjælp til at beholde skindet på næsen, så er vi taknemmelige, afslutter han.
Indtil videre vil kulturminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet ikke love nogen særskilt hjælpepakke til det truede kulturliv. Hun oplyser dog, at der arbejdes på at få udvidet de eksisterende hjælpepakker, så de også omfatter kulturinstitutioner som Baggårdteatret.
Branche i knæ
Flemming Egholm er kok på Hotel Nyborg Strand, og har været det i 18 år uden pause. Indtil nu. Nu er han hjemsendt, og han aner ikke, om han kan komme tilbage på arbejde foreløbigt.
- Der var finanskrisen, men det var vand ved siden af det her. Det her er jo ikke noget, nogen kan styre, siger fællestillidsrepræsentanten, tydeligt berørt af situationen.
Corona-udbruddet har også taget hårdt på nogle af Flemming Egholms kolleger i restaurationsbranchen:
- Jeg kan jo se, hvor mange kolleger der drejer nøglen om allerede nu, fortæller han.
Han er langt fra den eneste, der er utryg. Han er fællestillidsrepræsentant på hotellet, og taler jævnligt med sine hjemsendte kolleger.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
- Mine kolleger ringer og skriver konstant - De er lige så utrygge som jeg er. Jeg kan kun prøve at berolige dem og siger, at vi gør hvad vi kan for at bevare arbejdspladser, fortæller han.
Men selvom han beroliger sine kolleger, har han sine bange anelser.
- Det jeg frygter mest lige nu, det er, at vi alle sammen mister vores job.
De gør hvad de kan
Selvom usikkerheden på fremtiden er stor hjemme hos Flemming Egholm, er han ikke i tvivl om, at hans arbejdsplads gør alt hvad de kan.
- Jeg synes, at man har gjort meget godt for at holde os igang og passe på os. Arbejdspladsen er meget omhyggelig med at gøre tingene ordentligt, fortæller han og fortsætter:
- Vi har en god dialog ledelsen og ledergruppen imellem. Vi prøver at finde gode måder at komme videre fra det her, så det ikke kommer til at gøre for meget ondt på nogen, siger han.
Kendt fynsk restaurant er gået konkurs
Corona-nedlukning og udsigter til en svingende indtjening har fået driftselskabet bag Restaurant Carlslund i Odense til at gå konkurs.
Over hele landet har restauranter de seneste 14 dage måttet lukke ned og sende personale hjem på ubestemt tid som følge af coronakrisen.
Men nu er lukningen blevet permanent for Restaurant Carlslund i Odense, da driftselskabet bag restauranten for nyligt valgte at indgive en konkursbegæring. Det skriver Fyens Stiftstidende.
- En restaurant som vores giver underskud otte måneder om året og overskud i de fire sommermåneder. Og når der er så stor usikkerhed om, hvad der sker til sommer, så er det ikke forsvarligt at fortsætte, siger ejer Jakob Høffner til avisen.
Konkursen kommer efter, at restauranten i de seneste par uger har måttet aflyse en lang række arrangementer på grund af coronaudbruddet.
- Der har været op- og nedture, små og store kriser og tonsvis af svære beslutninger. Men vi har altid selv haft mulighed for at arbejde med udfordringerne, påvirke dem, ændre dem. Det kan vi ikke nu. Lige nu er vi magtesløse. Og dét er hårdt, skrev restaurantens ejer Jan Milling på Linkedin fredag.
I alt 15 medarbejdere er blevet afskediget som følge af konkursen. Selvom regeringen i løbet af de seneste par uger har udsendt flere hjælpepakker til erhvervslivet, har det ifølge direktøren ikke været nok til at løfte restauranten gennem krisen.
Usikker fremtid
Det er ikke mere end fem år siden, at den historiske restaurant fra 1871 sidst stod over for en krise, da den udbrændte og blev genopført af lokale private investorer.
Selvom coronakrisen skulle nå at komme under kontrol til sommer, tror Jakob Høffner ikke, at restauranten vil være i stand til at klare sig igennem efteråret og vinteren.
Jess Heilbo, der er en del af restaurantens ejerkreds, siger dog til avisen, at han stadig øjner håb for, at restauranten kan genåbne i fremtiden.
Og indtil videre, er det dog også kun privatøkonomien det er gået udover. Flemming Egholm og hans kolleger har været hjemsendt på dagpenge indtil nu. Nu kan de se frem til at blive lønkompenseret. Det hjælper lidt på utrygheden.
- Den giver nogle flere penge, men det er jo kun en tremåneders fase. Hvad sker der så efter de tre måneder?, spørger kokken fra Hotel Nyborg Strand.
Indtil videre kan Flemming og hans kolleger ikke gøre andet end at vente og se hvad fremtiden byder dem.
- Angsten for at miste mit arbejde har aldrig været så stor. Jeg håber ikke, at der nogensinde er nogen, der kommer til at opleve det her igen, når det er overstået.
Cityforening frygter konkurser:
- Fremtiden for os er uvis
Cityforeningen i Kerteminde forsøger at berolige butiksindehavere og borgere. De appellerer til, at borgerne hjælper, hvor de kan.
Hundredvis af fynske butikker, restauranter og frisører kommer i den kommende tid til at have låste døre.
Statsminister Mette Frederiksen meldte tirsdag aften ud, at blandt andet restauranter, frisører og storcentre skal lukke. Dog må de fortsat holde åbent for takeaway.
- Tiltagene er utroligt omfattende. I første omgang så bliver det jo alle vores frisører og restauranter, og så bliver det massører, fortæller Jonas Nielsen, der er formand for Kerteminde Cityforening.
Ifølge formanden kan det få betydelige konsekvenser for det lokale handelsliv.
- Fremtiden for os er selvfølgelig uvis, ligesom detailhandlen er i hele landet. Man skal passe på med at spå om konkurser, men jeg frygter det lidt.
Butikkerne skånes
Lige nu består arbejdet i at berolige butiksindehaverne.
- Jeg var selv rundt til alle vores medlemmer i fredags for at snakke med dem og forsøge at berolige og tilbyde min hjælp, der hvor jeg kunne.
Ifølge Jonas Nielsen står der sprit på disken i en stor del af de forretninger, der fortsat må holde åbent. Nu gør de alt, hvad de kan for at skåne butikkerne i byen.
- Vi har halveret vores kontingent for cityforeningen. Vi er aktive på de sociale medier, vi er i avisen, vi er på TV 2. Vi forsøger at gøre opmærksom på os og de tiltag vi gør, både for at berolige vores butiksindehavere men også vores kunder, fortæller formanden.
Formanden håber, at byens borgere vil hjælpe med at støtte op om de sidste butikker, der må holde åbent.
- Vi håber jo ikke, at det bliver for slemt, så vi vil appellere til at kunderne skal hjælpe os, fortæller han.
Borgere håber på det bedste
For de borgere, TV 2/Fyn mødte foran Super Brugsen i Kerteminde tirsdag aften, gjaldt det, at alle tog aftenens pressemøde seriøst.
- Jeg synes, det er i orden. Vi skal jo komme det til livs på en eller anden måde, og hvis det er den vej, vi skal, så er det den vej, vi skal, fortalte Michael Marcussen.
Selvom det begrænser borgerne i, hvad de kan gøre i byen, så er det ikke dem selv, de tænker på.
- Det er beklageligt for vores erhvervsliv, at det går hårdt ud over dem, men vi må jo håbe på, at de overlever, og at det ikke varer i uendeligheder, sagde Anders Lie.
For byens Cityforening, er der ikke meget andet at gøre end at holde vejret.
-Vi har kun en ting her i livet, som er vigtigst, og det er jo livet selv. Det kan godt være, at nogle af os vil lide den økonomiske død, men så må vi komme over det, og vi må komme igennem det, afslutter formanden for Kertemindes Cityforening.