86 jobparate odenseanere har hævet kontanthjælp i årevis

86 odenseanere, der er erklæret jobparate, har været på kontanthjælp i minimum tre år. SF mener, at udviklingen er på vej i den rigtige retning, mens Konservative vil have gjort mere.

Hoteller kan ikke skaffe tjenere, restauranter mangler personale, der kan klare opvasken, og rengøringsbranchen kan ikke rekruttere folk nok. 

Kort sagt. Samfundet og erhvervsdrivende skriger på arbejdskraft.

Alligevel har 86 personer i mindst tre år været på kontanthjælp, selvom de er erklæret jobparate.

quote Det er simpelthen det værste vås. Jeg tror, Tommy Hummelmose har siddet og snorksovet i udvalget de sidste tre et halvt år

Brian Dybro, beskæftigelses- og socialrådmand, Odense, SF


Det viser tal, som Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, har trukket for TV 2 Fyn. 

- Det undrer mig voldsomt, at man kan være på en midlertidig ydelse i mere end tre år. For når man får kontanthjælp, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet allerede på første dag, fortæller Tommy Hummelmose, som sidder i byrådet og er kandidat ved kommunalvalget i Odense Kommune for De Konservative. 

Tallene er trukket i uge 40 i 2021 og viser, at 45 jobparate personer har været på kontanthjælp i tre til fem år, mens 41 personer har været på kontanthjælp i fem år eller mere, selvom de er erklæret parate til at tage et job.

- Noget tyder på, at det her ikke har haft Brian Dybros politiske årvågenhed. Og det skal han selvfølgelig til at få rettet op på. Samtidig ligger en del af ansvaret i jobcentret, som lader de mennesker gå på en midlertidig ydelse i mere end tre år, siger Tommy Hummelmose.

Den kommentar giver Brian Dybro dog ikke meget for.

- Det er simpelthen det værste vås. Jeg tror, Tommy Hummelmose har siddet og snorksovet i udvalget de sidste tre et halvt år, siger Brian Dybro, der er beskæftigelses- og socialrådmand for SF.

Rådmand: Vores indsats virker

Brian Dybro ærgrer sig over tallene, men mener, at man i Odense er godt på vej til at sænke ledigheden blandt jobparate kontanthjælpsmodtagere.

- Det er da trist, at man ikke har fundet virksomheder, som vil ansætte dem. Samtidig er det også vigtigt at slå fast, at den ledige jo ikke bare sidder passivt og kigger ud i luften, siger Brain Dybro.

- Jeg kan se, at ledigheden er faldet markant de sidste på år, og det er i høj grad jobparate kontanthjælpsmodtagere, der er gået ud i job.

Selvom ledigheden i Odense Kommune er faldet de seneste år, så har kommunen stadig en af landets højeste ledigheder med en ledighedsprocent på 4,3 procent i august måned 2021 ifølge Danmarks Statistik. Kun syv kommuner i Danmark har en højere ledighed - dog ligger man lavere end København, Aarhus og Aalborg, som Odense sammenligner sig med. 

Men er det stadig godt nok, at 86 personer er jobparate, men ikke har fået et job?

- Som sagt synes jeg, det er trist, at 86 personer har været på kontanthjælp i mere end tre år, men der bliver knoklet på at få dem ud i job, siger Brian Dybro.

Nyttejob efter tre måneder

Tommy Hummelmose og De Konservative i Odense mener ikke, at der bliver gjort nok. Derfor vil de have et punkt på byrådets dagsorden.

Forslaget går ud på, at alle ledige, der ikke har fået et job efter tre måneder skal tvinges til at søge bredere af Jobcentret, starte på en videreuddannelse eller i et nyttejob. 

- Det er fair nok, at bruge noget tid på at søge jobs, man gerne vil have. Men når de tre måneder er gået, har jobcentret nogle ledige stillinger, som den ledige skal søge. Kontanthjælpsmodtageren skal altså pålægges at søge bredere, end hvad man lige har lyst til.

Ifølge beskæftigelses- og socialrådmanden har man sat en række initiativer i gang, som har virket. Han mener, man bør fortsætte den vej. 

- Min pointe er, at det jo er det, vi skal fortsætte med, frem for at opfinde noget som både er dyrt, i værste fald voldsomt bureaukratisk, og som ikke får flyttet folk fra ledighed og ud på arbejdsmarkedet, forklarer Brian Dybro.

Finansieringen af De Konservatives forslag har Tommy Hummelmose ikke på plads. Men pengene vil være godt givet ud, lyder argumentet.

- Det er en politisk prioritering. Hvis det bliver besluttet, så sætter vi os ned med de partier, der har besluttet det, og så finder vi en løsning. Det koster selvfølgelig penge, men jeg mener, det er investeringen værd, siger Tommy Hummelmose. 

Oversigt

    Oversigt