Bestormet af gæster: Zoo indfører nye adgangskrav
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Zoo har haft så mange gæster i de seneste dage, at de nu indfører krav om, at gæsterne skal have købt billet hjemmefra for at komme ind.
Fynboerne har besøgt Odense Zoo i stor stil, de seneste dage. Faktisk har interessen været så stor, at haven er tæt på at nå loftet for, hvor mange de vil lukke ind.
- Vi havde 5.500 gæster inde i går. Det kan vi godt håndtere, men så heller ikke mange flere, siger Bjarne Klausen, som er direktør i Odense Zoo.
Derfor indfører Odense Zoo nu et krav om, at gæsterne skal bestille en billet på forhånd, hvis de vil besøge haven.
- Den vejrudsigt, der er for næste uge, kombineret med at der er halv pris, og at folk holder ferie i Danmark, gør, at vi forudser endnu flere gæster, siger Bjarne Klausen.
Broløbet over Storebælt er aflyst
Det store motionsløb, der skulle have fundet sted på Storebæltsbroen i september er aflyst. Løbsledelsen satser på at vende tilbage i 2021.
Opdatering
Artiklen er opdateret med citater fra løbsleder på den fynske side af Storebælt, Carl Haals.
Der bliver ikke noget løb over Storebælt i år. Det har deltagerne fået at vide på en mail fra løbets ledelse fredag formiddag.
- Det er med stor beklagelse, at vi må meddele, at Broløbet Storebælt ikke som planlagt kan afvikles lørdag d. 19. september 2020. Det er ikke for nuværende muligt at få oplyst hygiejne- og sikkerhedskrav i forbindelse med COVID 19 situationen for en sikker gennemførelse, står der blandt andet i mailen.
Tidligere på ugen aflyste Lillebælt Halvmarathon med begrundelsen, at de mangler retningslinjer fra myndighederne for, hvad der er tilladt efter 1. september. Det samme nævner Broløbet.
- Som ansvarlig arrangør ser vi derfor ingen anden mulighed end at aflyse dette års løb, i det de manglende retningslinjer for større arrangementer i resten af året betyder, at vi ikke kan tilpasse en forsvarlig og sikkerhedsmæssig gennemførelse af løbet, står der i mailen.
Nyt løb i 2021
I mailen fremgår det, at arrangørerne forsøger at finde en ny dato næste år, men at det endnu ikke er på plads.
- Vi vil bruge sommerferien til at blive klar med det hele herunder en ny løbsdato – en ting er dog sikkert: Vi skal løbe i 2021, står der.
Deltagerne kan vælge at få flyttet deres tilmelding til løbet på et senere tidspunkt, eller de kan få billetprisen refunderet minus et håndteringsgebyr.
Flere andre motionsløb er også blevet aflyst i de senere dage. Blandt andet har Lillebælt Halvmarathon valgt at aflyse deres løb i september, mens HCA Marathon indtil videre har valgt at fortsætte som planlagt med deres løb i samme måned.
Tidligere på sommeren blev også det store motionsløb Royal Run aflyst.
Bump på vejen
Carl Haals, som er løbsleder for Broløbet på den fynske side, siger, at de havde håbet at kunne gennemføre løbet til det sidste.
- Vi har kæmpet og kæmpet, men vi har ikke fundet nogen løsninger. Vi har set, at andre har lukket ned, og vi skal ikke være dét arrangement, der spreder smitte, siger Carl Haals til TV 2/Fyn.
Løbslederen er især ærgerlig, fordi det ikke er første gang, løbet oplever problemer.
- Broløbet er unikt, og det betyder, at der er stor interesse. Men vi må erkende, at der har været bump på vejen i den seneste tid. Den kraftige debat i 2017 om trafiksikkerheden på broen var tæt på at lukke os helt, og nu dette. I dag er vi kede af det, men vi satser på 2021, siger Carl Haals.
Udbydes i "vinduer"
Der vil blive sat 5.500 billetter til salg om dagen fordelt ud over hele åbningstiden. På den måde vil haven sikre, at der ikke er for mange gæster på samme tid.
Med det antal daglige billetter, forventer man at der højst vil være 3.000-3.500 gæster i haven på én gang.
Hvis man vil undgå for mange mennesker, anbefaler Odense Zoo, at man ankommer efter klokken 14.00.
Billetterne bliver udbudt til enkelte dage og tidpunkter i "vinduer". Hvis ét vindue bliver udsolgt, må man vælge et andet eller vente til en anden dag.
Politiet vil uddele bøder: Næsten fordobling i støj-anmeldelser
Sammenlignet med sidste år, har Fyns Politi oplevet næsten dobbelt så mange anmeldelser af larm og høj musik. Nu opfordrer politiet til at skrue ned.
Sommervarmen har trukket fynboerne udenfor, og de har taget deres soundboks med.
I forhold til sommeren sidste år, har Fyns Politi modtaget næsten dobbelt så mange anmeldelser om larm og høj musik. Det er det, der hos politiet hedder 'musik til ulempe'.
- Vi har i den seneste tid oplevet en voldsom stigning i anmeldelser om musik til ulempe. En stor del af anmeldelserne kommer fra private arrangementer, hvor naboer eller andre beboere føler sig generet af larm og støj, siger Sten Sørensen, som er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi i en pressemeddelelse.
Nu opfordrer politiet derfor til, at man udviser hensyn og orienterer sine naboer, inden man holder en højlydt fest.
- Vi henstiller derfor kraftigt til, at man udviser hensyn, når man sætter gang i festen. Det er ærgerligt at få os på besøg, når man holder fest, siger Sten Sørensen.
Bøder og forbud
Konkret har Fyns Politi modtaget 357 anmeldelser om musik til ulempe i perioden fra 1. juni til 6. juli. I samme periode sidste år modtog politiet 189 anmeldelser.
- Det vi ser i øjeblikket er voldsomt. Næsten 200 af de 357 anmeldelser om musik til ulempe vedrører private fester. De resterende er fra grønne områder og på gaden. At vi får så mange anmeldelser er formentligt en naturlig konsekvens af, at flere er hjemme og at bylivet lukker tidligt. Vi kan godt forstå de unge mennesker, men den voldsomme stigning i anmeldelser gør, at vi er nød til at handle på det, siger Sten Sørensen.
De fleste anmeldelser kommer fra Odense, Svendborg og Middelfart.
Politiet har flere muligheder for at handle på anmeldelser om larm og støj.
På offentlige områder kan politiet forbyde højttalere og musikanlæg, hvis musikken vurderes at være til væsentlig gene for beboere i området eller forbipasserende.
- Hvis der ikke bliver taget de nødvendige hensyn, kan politiet skride ind - og det har vi altså tænkt os at gøre nu. Vi vil allerhelst klare det med dialog, men vi er der nu, hvor vi kommer til at give flere bøder – og det kan jo nemt ødelægge den gode stemning, siger Sten Sørensen i pressemeddelelsen.
Kan konfiskere din 'Soundboks'
Et af de steder, der er særligt populært om aftenen er Munke Mose i Odense. Her er det ikke tilladt at spille musik efter klokken 19.00.
Politiet har også mulighed for at konfiskere højttalere eller den populære højtspillende 'Soundboks'.
For at undgå bøder eller konfiskering opfordrer politiet til, at man snakker med sine naboer, før man holder fest.
- Måske kan man blive enige om et tidspunkt, hvor der skrues ned. Hvis man kender et tidspunkt for, hvornår musikken stopper, bliver ens tolerance måske også lidt højere. Man skal også huske på, at særligt de unge lige nu fejrer nogle af livets store begivenheder, og det skal der også være plads til – inden for rimelighedens grænser naturligvis, siger Sten Sørensen.
Kan stadig komme ind fra gaden
Hvis der skulle være nogen, der ikke har set, at man skal bestille på forhånd, vil der alligevel være mulighed for at købe billet ved indgangen og komme ind. Man må dog affinde sig med, at der kan være ventetid.
- Hvis man alligevel møder op, kan man godt komme ind, men man kan blive nødt til at vente, til nogen har forladt haven, siger Bjarne Klausen.
Der vil dagligt være et antal billetter, som er forbeholdt dem, der har årskort. De kan altså frit møde op, som de plejer og komme ind uden reservation.
Tiger fra Odense Zoo dræber dyrepasser
Det er ikke umiddelbart klart, hvorfor en dyrepasser i zoologisk have i den schweiziske by Zürich befandt sig i samme indelukke som en tiger.
En sibirisk tiger har lørdag angrebet og dræbt en dyrepasser i zoologisk have i den schweiziske by Zürich.
Den 55-årige kvinde døde på stedet på trods af redningsmandskabs forsøg på at redde hende.
Det oplyser myndigheder i Schweiz.
Den fem år gamle huntiger, Irina, kom til den zoologiske have i Zürich fra Odense Zoo for et år siden.
Irina erstattede en anden huntiger, som var død efter at have været i slåskamp med havens hantiger, Sayan på fire år.
Omstændighederne omkring ulykken lørdag er fortsat uklare. Det er stadig uvist, hvorfor dyrepasseren og tigeren opholdt sig i tigeranlægget samtidig.
- Det er et ungt dyr, som indtil videre har opført sig fuldkommen naturligt for en tiger, siger Severin Dressen, der er zoodirektør i Zürich.
Tigeren Irina er ikke blevet aflivet efter den tragiske hændelse.
Det var en gæst i zoologisk have, der slog alarm om tigerangrebet. Dyrepassere formåede at få lokket tigeren væk fra det 55-årige offer og ind i et aflukke. Men kvinden blev erklæret død på stedet.
Øjenvidner og ansatte er tilbudt krisehjælp.
Zürich zoo genåbnede for en måned siden, efter at haven har været lukket på grund af coronaudbruddet.
Det er kun omkring et halvt år siden, at den zoologiske have i Zürich oplevede en anden episode, hvor et af dyrene angreb en dyrepasser.
Det skete i december, hvor en krokodille smækkede kæberne sammen om en dyrepassers hånd, da vedkommende var i gang med at gøre rent i krokodillens indelukke.
Krokodillen endte med at blive skudt og dræbt, da den ikke ville slippe dyrepasserens hånd, skriver nyhedsbureauet dpa.