Drama ved Stige Ø: Stillestående “person” i fjorden udløste stor redningsaktion
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fyns Politi satte torsdag middag en storstilet redningsaktion i gang ved Stige Ø, da en anmelder havde observeret en person, der havde stået stille ude i fjorden i timevis.
Meldingen om en mulig drukneulykke fik Fyns Politi til at sætte det store beredskab i gang torsdag formiddag. Et vidne havde observeret, at der stod en mand ude i vandet 50 meter fra kysten ud for Stige Ø i Odense Fjord.
Se video: Ny havstøvsuger renser fynsk havnevand
En særlig roterende havskraldespand skal som den første på Fyn rense havnevand for plastik, oliefilm og affald.
Nu skal det være slut med at have ispapir, plastikdimser og olieforurening skvulpende rundt i vandoverfladen i Nyborg Marina.
En roterende havskraldespand er blevet indkøbt og installeret i havnen, hvor den ved hjælp af en lille motor suger forurening fra vandoverfladen ned i en pose.
- Jeg har mange gange år gået og tænkt, "hvor kunne det være dejligt, hvis man kunne få en slags vandstøvsuger, så man kunne støvsuge ting op fra overfladen". Det er egentlig den funktion, den her havskraldespand har, siger havnemester Lis Mylenberg.
Havskraldespanden, den såkaldte Seabin, er opfundet i Australien af nogle surfere, der var kede af at se så meget affald i havet. Siden er 860 af deres havskraldespande blevet opsat på verdensplan, og som det første sted på Fyn har Nyborg Marina nu fået deres helt egen af slagsen.
Den kan rense 500.000 liter vand i døgnet og blev installeret onsdag.
- Det er helt nyt, vi har glædet os rigtig meget til den. Vi har nogle gange oplevet, at der ligger en lille smule oliefilm, at strømmen tager affald med ind, siger Lis Mylenberg.
Håber på positiv afsmitning
Den flydende skraldespand har kostet 50.000 kroner, ifølge havnemesteren kan den blive den første af flere.
- Jeg synes, det er en god investering, også fordi den har en god signalværdi om, at vi passer på miliøet her i havnen, siger Lis Mylenberg.
Desuden er kan alternativerne være langt dyrere, understreger hun:
- Vi har nogle gange haft en slamsuger til at komme og fjerne olieforurening, og det er smadderdyrt.
Ifølge Per Jespersen, der er formand for teknik- og miljøudvalget i Nyborg Kommune, går anskaffelsen af en havskraldespand godt i spænd med det generelle ønske om at passe godt på miljøet og leve op til FN's verdensmål.
- Så vi er meget stolte af at være de første her på Fyn med den her, siger udvalgsformanden, der samtidig lader en cadeau lyde til Lis Mylenberg:
- Jeg er stolt af, at vi har en havnemester, der er med til at bringe alle de her gode tanker i spil i vores havn.
- Vi adviserede brandvæsnet, søredningstjenesten og sendte en patruljevogn med indsatsleder til området, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Henrik Strauss.
Patruljevognen havde også en drone med, og da dronen nærmede sig “personen” stod det hurtigt klart, at der ikke var tale om et levende menneske, men om en dukke, der var placeret i vandet.
- Anmelderen har jo handlet helt korrekt, da han troede, at der var tale om en person i nød, og vi vil hellere køre ti gange forgæves end en gang for lidt, siger vagtchefen.
Vrede borgere overfuser podere: Sådan undgår du at gå forgæves til testcenter
Lederen af testcentret på Billedskærervej i Odense fortæller, at podere flere gange er blevet overfuset af borgere, der har fået slettet deres tider.
Flere tusinde mennesker er dagligt forbi testcentret på Billedskærervej i Odense, og for langt de fleste foregår det uden dramatik.
Men omkring 125 af dem møder op for at finde ud af, at deres tid er blevet slettet, og de derfor ikke kan blive podet.
Det har resulteret i flere ubehagelige episoder, fortæller lederen af testcentret, Birgitte Christensen.
- Vi har oplevet meget grove tilfælde af vrede mennesker, som har chokeret de unge podere, og det er selvfølgelig en svær ting, siger hun.
Den uheldige situation opstår, fordi mange ikke er opmærksomme på, at deres PCR-testtid bliver slettet, hvis de får foretaget en anden i mellemtiden.
Kan nemt undgås
Har man for eksempel booket tid til en PCR-test om fredagen, men vælger at få en PCR-test på et mobilt testcenter inden, frafalder den anden booking, forklarer Birgitte Christensen.
Man kan nemlig kun have én tid ad gangen.
- Det er selvfølgelig nogle, der bliver meget frustrerede over, at de ikke vidste det, siger Birgitte Christensen.
Derfor er det vigtigt, at man er sikker på, at man har en booket tid, inden man møder op på et testcenter.
- Langt de fleste er rigtig søde herude, men der er nogle borgere, der har svært ved at forstå, hvordan man taler til mine podere, og det gør ondt. De 20-30 mennesker kommer til at fylde ret meget, siger testcenterlederen.
Får man taget en kviktest, har det ikke indvirkning på en eventuel booket tid til en PCR-test, oplyser Region Syddanmark.
Mange testet i påsken
Henover påsken har mange borgere i Region Syddanmark valgt at blive testet for coronavirus, og 2. påskedag kulminerede det med 94.789 tests i regionen, hvilket er rekord.
Derfor blev der også flere steder meldt om lange køer, hvilket gav anledning til frustration nogle steder. En frustration, som også er gået ud over poderne.
Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, har derfor opfordret til, at man husker at behandle poderne pænt.
- Der er det vigtigt, at vi minder hinanden om, at poderne fortjener respekt for det arbejde, de udfører. Eller sagt på en anden måde: Hold den gode tone, siger siger han.
Vagtchefen erkender dog, at politiets viden om lystfiskeri er begrænset, og at ordensmagten næste gang skal vide lidt om, hvad lystfiskerne gør for at skræmme rovfugle væk fra fiskeyngel.
- Vi er dog meget glade for vores drone, som meget hurtigt kunne fastslå, at der var tale om en dukke og ikke en person i nød, siger Henrik Strauss.
Dukken er sat ud for at skræmme skarven væk fra alt det havørredyngel, der netop nu bliver sat ud i området.