Ytringer på de sociale medier resulterede sidste år i, at politiassistent ved Fyns Politi Elvir Abaz blev flyttet fra sin post i forebyggelsesafdelingen i Vollsmose.
Han sendte efterfølgende en klage til Rigspolitiet, og herfra har betjenten nu fået medhold i, at der ikke var grundlag for en forflytning. Sådan lyder det i en mail til Elvir Abaz' advokat.
"Rigspolitiet finder efter en gennemgang af sagen, at politiassistent Elvir Abaz’ tre konkrete ytringer ikke har en sådan karakter, at Fyns Politi kunne pålægge Elvir Abaz ikke at udtale sig på denne vis. Det er således Rigspolitiets opfattelse, at politiassistent Elvir Abaz’ ytringer ikke i sig selv kan danne grundlag for en beslutning om iværksættelse af en udviklings-plan og ændring af tjenestested."
Udmeldingen glæder Elvir Abaz, der siden forflyttelsen 14. december forrige år har siddet i vagtcentralen hos Fyns Politi.
- Jeg havde regnet med det, men jeg havde også forberedt mig mentalt på, at det kunne falde ud til anden side. Der er mange involveret i det her. Men jeg tror, at det har været afgørende, at jeg har været principfast, og at de kunne se, jeg ville gå hele vejen, siger han til TV 2 Fyn.
Sådan noget burde aldrig ske
Det har dog ikke været et ønske om at komme tilbage til sin gamle stilling, der har været drivkraften for Elvir Abaz.
Vidste, det ville koste en forflyttelse
Odense-politimanden har gennem ti år haft sin gang i Vollsmose som en del af nærpolitiet. Privat er han en aktiv debattør på blandt andet Facebook, hvor det typisk er emner som integration og forebyggelse af kriminalitet, der har optaget betjenten.
Elvir Abaz har heller ikke holdt sig tilbage fra at tage diskussionen op med folketingsmedlemmer som Naser Khader (K), Pernille Vermund (NB) og Peter Skaarup (DF).
Samme politikere stillede ved et samråd i Folketingets retsudvalg i november forrige år spørgsmålstegn ved Elvir Abaz' virke som nærbetjent over for justitsminister Nick Hækkerup (S).
Fem dage efter blev betjenten indkaldt til en tjenstlig samtale, og derefter blev han flyttet. En forflytning, der dengang skulle gælde i et år.
- Jeg bærer ikke nag i forhold til ledelsen i Fyns Politi. De har været under massivt politisk pres, og havde de ikke flyttet mig, havde det fået konsekvenser for dem. Og det er det, jeg ikke kan leve med. Sådan noget burde aldrig ske, siger Elvir Abaz.
- Jeg vidste, at ville det ville koste mig en forflyttelse, da jeg gik ind i det. Men jeg fortryder det ikke.
Sagen fik i begyndelsen af 2021 Sikandar Siddique, der er medlem af Folketinget for partiet Frie Grønne, til at bede justitsminister Nick Hækkerup (S) om at redegøre for, om ytringsfriheden har grænser for offentligt ansatte.
Det har den ikke, lød svaret, der dog ikke forholdt sig direkte til Elvir Adaz sag, som det er tilfældet i udtalelsen fra Rigspolitiet.
Provokation er ikke et mål
Alligevel er der endnu ingen afklaring på, hvilken afdelingen betjenten ender i. Og Elvir Abaz er da heller ikke sikker på, om han overhovedet vil tilbage.
For ham har klagen handlet om at understrege, at politisk indblanding ikke går under radaren.
- Det har været vigtigt at stå fast og sige fra over fra magtmisbrug og bagvaskelse. Man skal ikke være provokerende som et mål i sig selv, men der skal være plads til kritik, og man skal ikke straffes, fordi man er uenige. Alle, uanset stilling, skal kunne deltage i den offentlige debat uden at frygte for repressalier, siger betjenten.
Har mistet motivationen
Elvir Abaz håber, at hans sag vil forhindre lignende tilfælde i fremtiden. Derudover mener han, at der skal et større fokus på forbindelsen mellem de forskellige institutioner og politikerne.
- Der skal stilles nogle flere kritiske spørgsmål til magthaverene omkring den politiske indblanding i institutionernes arbejde, siger han.
Efter Rigspolitiet udtalelse ligger klagen nu hos Fyns Politi.
- Politikredsen tager Rigspolitiets beslutning om hjemvisning af sagen til efterretning. Da politikredsen dermed skal se på sagen på ny, og der er tale om en personalesag, har vi ikke yderligere kommentarer, siger HR-chefen, Preben Henriksen.
Hvad angår Elvir Abaz selv, så ser han tiden an, lyder det. Om han skal tilbage som nærbetjent eller blive i vagtcentralen vides ikke, men hele sagen har unægteligt frarøvet ham en del af den motivation, han tidligere havde for arbejdet i Vollsmose, lyder det.
- Jeg gik ind i det med hele min sjæl, og så blev jeg beskyldt for at modarbejde den selv samme indsats. Der går også noget glæde af det, når sådan noget sker. Ens tillid bliver brudt, siger han uden dog at afvise en tilbagevenden, hvis forholdene ændrer sig.