Kosmetik stjålet for millioner: Fyns Politi beder om hjælp til opklaringen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fyns Politi beder om hjælp til at opklare et stort indbrud, hvor der er stjålet kosmetik og parfume for flere millioner kroner.
Fyns Politi efterlyser borgernes hjælp til at opklare et større indbrud, hvor tyvene er sluppet afsted med kosmetik og parfume for flere millioner kroner i det sydøstlige Odense.
Indbruddet skete den 30. august mellem midnat og klokken 03.00 om morgenen. Det skriver Fyns Politi tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse.
Indbruddet er sket i virksomheden Beautycos Aps på Niels Borhs Allé.
Politiet ved, at gerningsmændene ankom til stedet i en lys varebil.
Efter meningsløs kæmpekø - Vejdirektoratet giver økonomisk straf til entreprenør
Det kommer nu til at koste for den entreprenør, der i weekenden forsinkede hundredvis af bilister med flere timer.
Flere fejl resulterede søndag aften i en to timer lang kø for bilister på vej over Lillebæltsbroen fra Fyn mod Jylland. Og det får nu konsekvenser.
Entreprenøren, der står bag den uhensigtsmæssige lukning af to spor og forårsagde køen, har fået en bod af Vejdirektoratet. Det oplyser direktoratet til TV 2 Fyn.
- Det er vores samarbejdspartner, men det gør ikke, at de kan og må gøre, som de vil. Den episode har i vores øjne været så grel, at vi har indstillet til denne her bod, siger afdelingsleder Søren Carlsen Kjemtrup.
Han vil ikke komme nærmere ind på bodens præcise størrelse og begrunder det med, at der er tale om en samarbejdspartner.
- Størrelsesordnen er underordnet, vi skal bare understrege, at det ikke er noget, der skal ske igen. Men når vi snakker trafikafvikling, der påvirker så mange mennesker, så er den selvfølgelig i den højere ende af skalaen, siger afdelingslederen.
Entreprenør beklager
Kæmpekøen opstod, da en entreprenør i forbindelse med afstribning af vejen brød spærretiden og lukkede to spor først på aftenen søndag. Noget der ellers ikke er tilladt i tidsrummet 8.30-21.30, netop på grund af de trafikale konsekvenser, det kan have.
Derfor er Vejdirektoratet også ved at undersøge, hvad der helt præcist er gået galt.
- Jeg vil tolke det som en kommunikationsfejl. Det er ofte der, det går galt i sådan en situation. Vi kan ikke beklage nok, og vores entreprenør beklager også fejlen, siger Søren Carlsen Kjemtrup.
Ifølge afdelingschefen burde det være hævet over enhver tvivl, at entreprenøren ikke har været bekendt med spærretiderne. Men hvorvidt der så stadig kan være tale om en fejl, kan han ikke udtale sig om.
- Hvad der lige præcis er sket, ved jeg ikke endnu. Men jeg er rigtig, rigtig ked af forløbet, specielt på trafikanternes vegne, siger Søren Carlsen Kjemtrup.
- Det er vores kunder i butikken, og vi gør, hvad vi kan for at genere trafikken mindst mulig. Vi må også erkende, at vi ikke skal lave ret meget for at genere, men vi lægger os i selen for at genere så få som muligt.
Bilist gjorde Vejdirektoratet opmærksom på kæmpekø
Da TV 2 Fyn talte med Vejdirektoratet dagen efter den massive kø, var meldingen, at man havde stoppet det på stedet, hvis direktoratet var blevet ringet op.
Men ifølge en af de frustrede bilister, som efterfølgende har henvendt sig til TV 2 Fyn, blev der altså ringet ind til Vejdirektoratet.
Det er afdelingschefen da også bekendt med.
- Jeg ved, at der er blevet ringet til trafikcenteret, men jeg kender ikke dialogen. Der er en reaktionstid på sådan nogle henvendelser, men det er klart, at det også kommer med i vores evaluering, så vi kan få det stoppet hurtigere, hvis det sker igen, siger han.
Ifølge Søren Carlsen Kjemtrup kan man aldrig udelukke, at der sker fejl igen. Han understreger, at det under normale omstændigheder altid vil blive meldt ud på forhånd, hvis der skal laves noget ekstraordinært, der kan medføre længere rejsetid.
- Muligvis i stil med en Fiat Ducato eller Renault Master, men der kan sagtens være tale om et andet bilmærke, står der i pressemeddelelsen.
Tyvene er ankommet til forretningen via Ørbækvej, der ligger syd for gerningsstedet, og de benyttede sig af Huscompagniets parkeringsplads under selve indbruddet.
Politiet har brug for oplysninger
Efter indbruddet fandt politiet en grøn sæk af kraftigt plastik på gerningsstedet. Plastisksækken er af den slags, der ofte bliver anvendt til haveaffald. Politiet håber, at nogen har et bud på, hvor den kan være købt. Politiet ved allerede, at den grønne plastiksæk kan købes hos Harald Nyborg samt Jem&Fix, men vil gerne høre, om den også kan købes andre steder.
Da det er tale om et indbrud, hvor der er stjålet meget store mængder let omsættelige varer – parfumer og kosmetik – vil politiet også gerne have tip og oplysninger, hvis noget har bemærket personer, der pludselig er kommet i besiddelse af større mængder parfume eller kosmetik – eller som måske har købt eller fået tilbudt den type varer alt for billigt de seneste to uger.
Malene sagde sit job op: - Lønnen afspejler ikke ansvaret
Der er akut mangel på respiratoriske hjælpere som Malene Bonde, der dog sagde op, fordi hun ikke følte, at lønnen og ansvaret passede sammen.
Der er akut mangel på hjælpere til borgere, der trækker vejret med hjælp fra en respirator.
Torsdag fortalte TV 2 Fyn, hvordan Claus Langaa har været indlagt i 76 dage, til trods for, at han burde være hjemme. Det kan dog ikke lade sig gøre, fordi en borger med respirator i hjemmet skal overvåges døgnet rundt.
En af dem, der har kvittet jobbet som respiratorisk hjælper, er 48-årige Malene Bonde fra Tåsinge.
- Jeg følte mig ikke set. Jeg følte mig ikke anerkendt. Jeg følte mig ikke værdsat, siger Malene Bonde, der sagde op i februar.
Liv og død mellem hænderne
Hun forstår udmærket, hvorfor det kan være svært at finde folk til at dække vagterne som hjælpere ind.
- Det er en kombination af arbejdsvilkårene og lønnen. Lønnen afspejler ikke ansvaret, og man kan ikke være sikker på at kunne få fri, når man skal have fri, forklarer Malene Bonde.
- Sætter du det hele på spidsen, står du med liv og død i hænderne. Bliver du ikke afløst til fyraften, må du ikke gå. Det er ligegyldigt, om du har en aftale efter arbejde. Den må du aflyse, fortæller hun.
Koster samfundet kassen
Det er en dyr løsning for samfundet, når patienter som Claus Langaa skal være indlagt i stedet for en ordning med hjemmerespirator.
En ordning med hjemmerespirator koster samfundet 4.100 kroner i døgnet. Til sammenligning koster en plads på intensiv omkring 20.000 kroner i døgnet.
Indlæggelser af denne type har i mange år ligget stabilt på cirka 30 om året frem mod 2020, hvor det steg til 58. Alene i de første otte måneder af 2021 er antallet steget markant til 96, oplyser Region Syddanmark.
Carelink: Indlæggelser er sidste udvej
Malene Bondes tidligere arbejdsgiver, Carelink, overtog i 2020 sammen med tre andre virksomheder driften af respiratoriske hjælpeordninger i Region Syddanmark.
Han ærgrer sig over, at antallet af indlæggelser er stigende, men forklarer, at årsagen til den akutte mangel på hjælpere skyldes mange sygemeldinger og coronakrisen.
- Indlæggelse er den absolut sidste udvej. Inden da har man afsøgt alle muligheder, siger Brian Rosenberg.
Fra 160 kroner til 130 kroner i timen
Da Carelink tog over, måtte ufaglærte som Malene Bonde gå fra omkring 160 kroner i timen til 130 kroner i timen.
Fagforbundet FOA mener ikke, at man har været for dårlig til at forhandle løn fra forbundets side, når akutte hjælpere som Malene Bonde kun får 130 kroner i timen.
- Jeg er helt sikker på, at vi har gjort, hvad vi overhovedet kunne. Nogle gange er det bedre at tegne en dårlig overenskomst end ingen overenskomst, siger Louise Brandstrup, der er sektorformand i Sundhed og Service hos FOA på Sydfyn.
Hun håber, at politikerne vil prioritere eksempelvis lønnen til såkaldte velfærdsmedarbejdere, så det bliver nemmere at rekruttere.
Tilfreds med jobskifte: Nu kan jeg få fri
Tilbage til Malene Bonde.
Hun arbejder i stedet for i hjemmeplejen. Selv om hun stadig kun får 130 kroner i timen, er hun alligevel tilfreds med jobskiftet.
- Jeg kan gå hjem, når jeg får fri, og jeg står ikke med et kæmpe ansvar og balancerer med liv og død, siger Malene Bonde.
Der er cirka 80 borgere med en hjemmerespiratorordning i Region Syddanmark.
Politiet vil meget gerne høre fra borgere, der kan have set en hvid varebil omkring gerningstidspunktet køre til eller fra Beautycos Aps på Niels Borhs Allé - eller i området.
Oplysninger kan gives til Fyns Politi på telefon 114.