Lønkompensation:
- Risiko for at ikke alle fynske job kan reddes
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense er én af de kommuner i landet, hvor flest er sendt hjem fra arbejde på regeringens lønkompensationsordning.
Dansk Industri frygter, at ikke alle kan komme tilbage til deres job.
Nye tal fra Erhvervsministeriet viser, at i alt 6.066 odenseanere er sendt hjem med lønkompensation. Det svarer til 10,6 procent af alle kommunens private lønmodtagere.
- Den høje andel i Odense har højest sandsynligt noget at gøre med, at der er mange job inden for de udsatte brancher i Odense, siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri, til TV 2/Fyn og fortsætter:
- Vi kan jo se, at der er flest, der kommer på lønkompensation indenfor luftfart, oplevelsesøkonomien og hotel- og restaurationsbranchen, og Odense har en hel del af den type, siger han.
Til sammenligning ligger landsgennemsnittet af den private arbejdsstyrke, som er sendt hjem med lønkompensation, på 9,3 procent, og dermed ligger Odense Kommune altså over gennemsnittet for resten af landet.
Skuffet LO-formand efter tv-debat:
- Jeg ville gerne have hørt noget mere om lønmodtagerne
LO Fyn-formand mener ikke, vigtige spørgsmål omkring arbejde og ledighed blev besvaret under torsdagens partileder-debat.
Torsdag aften bød på partileder-debat på TV 2.
Her blev håndteringen af corona-virus, nedlukning og genåbning flittigt diskuteret for åben skærm.
Formand for LO Fyn Helle Nielsen fulgte debatten med stor interesse. Især ét emne, synes hun, var fraværende under aftenens debat.
- Jeg ville gerne have hørt noget mere om lønmodtagerne, og hvordan man skaffer jobs. Så det ikke bare er med skattelettelser. Hvordan får vi dem i job, og hvordan får vi dem opkvalificeret, siger hun.
Den fynske LO-formand savner desuden afklaring på dagpenge-området.
- Vi har gang på gang nævnt i fagbevægelsen, at det er dyrt at gå ledig. Der er rigtig mange, der er kommet ud i ledighed nu. Vi har brug for at få hævet satsen på dagpengene. Det kunne også sætte gang i hjulene, forklarer Helle Nielsen.
Hun håber også, at statsministeren indkalder til tre-partsforhandling, så der kan blive kigget på hjælpepakkerne, der udløber ottende juni.
- Det er vigtigt, vi har hjælpepakkerne, så længe der er brug for det. Jeg ved ikke, hvor længe der er brug for det. Det er der ingen, der ved. Men vi skal ud på den anden side sammen, siger Helle Nielsen.
Mangel på brugbare forslag
Ét af de emner, der blev debatteret, var erhvervslivet. Fyn og hele Danmark har været hårdt ramt på økonomien på grund af corona-krisen. Tusindvis har mistet deres job og køer til dagpenge-kontorerne vokser.
Middelfart er hårdest ramt med 47,8 procent flere arbejdsløse.
Et konkret bud på, hvordan økonomien sparkes i gang kom fra Venstres Jacob Ellemann Jensen
- Vi skal have gang i dansk økonomi igen. Det var derfor, jeg igår foreslog at rykke de skattelettelser frem, som vi allerede har aftalt for fire en halv milliard. Lad os nu halvere momsen frem til jul, sådan så vi appelerer til, at folk kommer ud og bruger nogle flere penge, sagde Venstres formand under debatten.
Helle Nielsen kan ikke se nogen pointe i at sænke momsen og skatten.
- Vi er bygget op på, at vi har et velfærdssamfund, og det er jo vores skatter, der bygger grunden, siger hun til TV 2/Fyn og fortsætter:
Helle Nielsen synes ikke, der var mange brugbare forslag. Men det der omhandlede klima, mener hun er vigtigt.
- Lad os starte med klimaet og få mange gode arbejdspladser i gang på den måde, siger formanden for LO Fyn.
Åbning af grænsen
Et andet stærkt diskuteret emne under aftenens debat handlede om Danmarks grænser. Ifølge Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er det oplagt at påbegynde en genåbning.
- Tyskland har rakt hånden ud til den danske regering for at sige, at man er klar til at åbne grænsen. Det håber jeg, at regeringen er i dialog med Tyskland om. Det betyder meget for mange lokalsamfund, at turister kan komme til Danmark. Det gælder hele vejen op og ned ad Vestkysten, men også i resten af Danmark, sagde Jakob Ellemann-Jensen under debatten ifølge Ritzau.
Statsminister Mette Frederiksen var enig med flere partier i, at det kan være en mulighed at lade turister med et lejebevis få adgang til Danmark. Men det skal først diskuteres i politiske forhandlinger.
- Vi taler os i retning af noget, der er klogt, sagde Mette Frederiksen under partilederdebattens del om grænserne.
Hun advarede dog fortsat om smitterisikoen:
- Det er dejligt at modtage en tysk familie, der ikke har corona. Det er noget anderledes, hvis det er en tysk familie, der er smittet og kommer til Danmark og smitter videre.
Kritik af håndtering
Desuden kritiserede Jakob Ellemann-Jensen under debatten regeringens ageren i genåbningsfasen.
- Når det kommer til genåbningen, så har åbenheden været lidt la-la. Det er ærgerligt, at man skal presse på for at få den sundhedsfaglige og økonomiske viden samlet, sagde han.
Mette Frederiksen afviste kritik fra flere partier for manglende åbenhed og tilbageholdelse af materiale for borgerne i corona-krisen:
- Al materiale er lagt offentligt frem. Al det materiale, som regeringen og partilederne har lagt til grund, er lagt frem, sagde hun.
Statsministeren lovede, at der vil blive lavet en omfattende evaluering af forløbet under corona-epidemien.
Nogle arbejdspladser vil ikke kunne reddes
Beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Brian Dybro (SF) fremhæver i den forbindelse, at det er positivt, at så mange i Odense benytter sig af lønkompensationsordningen, da det ellers ville have resulteret i fyringer.
Men med det sagt fortæller rådmanden også, at det høje antal af personer på lønkompensation giver større risiko for, at de ikke vender tilbage på arbejdsmarkedet igen.
- Det vil få nogle enormt triste menneskelige konsekvenser, hvis ikke der kommer gang i hjulene igen, siger Brian Dybro.
Samme problematik peger Steen Nielsen fra Dansk Industri på. Faktisk frygter han, at der er stor risiko for, at medarbejderne på lønkompensation ikke kan vende tilbage til deres arbejde.
- Meningen med lønkompensationsordningen er at redde så mange arbejdspladser som muligt, men der er en risiko for, at det ikke lykkedes alle steder. Det er jo op til virksomhederne at afgøre, hvor længe de kan fortsætte med den her ordning, siger Steen Nielsen og tilføjer:
- Jeg tror desværre, vi kommer til at se nogle situationer og virksomheder, hvor arbejdspladserne ikke kan reddes.
Frygter fremtidens arbejdsmarked
Steen Nielsen ser på situationen med dyb alvor, og han frygter, at arbejdsløsheden kommer til at stige yderligere.
- Det er en virkelig alvorlig krise på arbejdsmarkedet. Det er jo forfærdeligt for virksomheder at miste sine kunder og derfor skulle sige farvel til sine medarbejdere, men det kan jo være nødvendigt, siger han.
Lukkede barer sender 100 medarbejdere hjem fra fynsk fadølsspecialist
Micro Matic er udfordret af faldende efterspørgsel på udstyr til fadølsanlæg. Som konsekvens har virksomheden sendt halvdelen af de ansatte hjem.
På grund af coronakrisen har fadølshanerne i restauranter og barer i store dele af verden samlet støv de seneste mange uger.
Det har man også mærkes hos Micro Matic i Odense.
Virksomheden specialiserer sig i udstyr, der blandt andet bruges i forbindelse med udskænkning af fadøl. Som konsekvens af coronakrisen har den fynske virksomhed været valgt til at sende 100 ud af 170 medarbejdere hjem via kompensationsordning.
Det skriver Metal Supply.
- Vi oplever en kraftig reduceret afsætning. Der er mange udskænkningssteder, der er lukket i hele verden. Derfor er behovet reduceret, siger administrerende direktør i Micro Matic Søren Klarskov Vilby til Metal Supply.
På sin hjemmeside beskriver Micro Matic sig selv som "en af verdens førende leverandører af fadølsudstyr".
Foruden systemer til fadøl, producerer Micro Matic også sodavandsdispensere samt systemer til vand og vin.
Ved seneste årsregnskab sikrede virksomheden et overskud på 295 millioner kroner.
Foruden afdelingen i Odense har Micro Matic salgskontorer i en række lande herunder Kina og USA.
Brian Dybro fortæller, at alle deler samme frygt, når det kommer til arbejdsløsheden i fremtiden - fordi ingen ved noget om det fremtidige arbejdsmarked.
- Vi står alle og ser med frygt mod fremtiden. Det er afgørende, at vi får gang i samfundet og økonomien - holdt op imod, at vi stadig skal passe på dem, der er i risikogruppen, siger Brian Dybro.
Breder man perspektivet ud til alle fynske kommuner, er det endnu tydeligere, at Odense er hårdest ramt.
I Svendborg nærmer de sig dog antallet med en andel på 9,2 procent af de private lønmodtagere, der er sendt hjem med lønkompensation.
Fynsk sømfabrik sender ansatte hjem
En fjerdedel af de ansatte sendt hjem hos ITW i Middelfart.
ITW i Middelfart har hjemsendt 53 ud af 200 ansatte på grund af manglende afsætning til især Storbritannien af søm til sømpistoler.
Det oplyser Metal Supply.
- Storbritannien er helt lukket ned. Vi sælger ingenting i øjeblikket. Vi har også været ramt i Belgien og Frankrig, som vi normalt sælger meget til, fortæller fabriksdirektør Jan Ditlevsen, ITW til fagmediet.
- Til gengæld går det strygende på gør-det-selv markedet i Skandinavien. Vi kæmper hårdt for at følge med efterspørgslen, siger Jan Ditlevsen.
En stor del af produktionen af løse søm til gør-det-selv-markedet foregår dog fra eksterne leverandører.
Producerer til sømpistoler
Den største produktion i Middelfart er produktion af søm til sømpistoler, så derfor har nedgangen i salget her ramt hårdt.
De 53 medarbejdere er hjemsendt indtil 9. juni. Derefter regner ITW med at medarbejderne skal tilbage i arbejde.
- Det ser ud til, at Belgien er lukket lidt op igen, og vi ser også Italien, Spanien og Frankrig begynder at åbne igen. Der er et begrundet håb om, at flere europæiske markeder åbner. Det forventer vi i de kommende uger. Vi har en omsætningsnedgang i andet kvartal, men vi tror, at vi nærmer os en normalisering i tredje kvartal. Men indtil videre er det kun et gæt, siger Jan Ditlevsen til Metal Supply.
Fabrikken i Middelfart er en del af den store ITW-koncern med 45.000 medarbejdere, som har hovedsæde i Illinois, USA.
På hele Fyn drejer det sig om 12.657 privatansatte, og dette svarer til en procent på 8,9. Odense igger altså også en del over gennemsnittet på Fyn.
Se oversigten over alle fynske kommuner herunder: