Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Royal Unibrews nye mikrobryggeri står færdigt, 12 nye tanke er allerede fulde af ny specialøl, og de første fire øl derfra er netop kommet hylderne.
Jubel hos øl-elskere og bryggerier: Albani bygger stort mikrobryggeri
Den 1. maj begynder Albani at brygge øl fra sit mikrobryggeri i Odense. Både de små bryggerier, professor og ølnydere tror, det vil styrke salget.
Albani Bryggerierne gemmer på en blodig ølhistorie.
Odense-bryggeriet, der selv blev købt op af Royal Unibrew for år tilbage, voksede sig stor på Fyn ved at købe alle bryggerier af betydning på øen for derefter at lukke dem.
Og nu udfordrer Odense-bryggeriet så igen de små fynske mikrobryggerier, der opstod i protest mod uniformeringen af den danske ølkultur.
Den 1. maj begynder Royal Unibrew at brygge craft-beer - mikroøl - fra Albani i Odense.
Mikrobryggeriet er 900 kvadratmeter stort, får 12 tanke med en samlet kapacitet på op til 10.000 liter pr. tank, og så har man hele øl-koncernens økonomiske muskelstyrke i baghånden - en egenkapital på tre milliarder og et overskud i 2016 på en milliard kroner.
Men faktisk tror både konkurrenter, ølnydere og eksperter med indsigt i branchen på, at alle de små mikrobryggerier vil nyde godt af storebrors indtog på markedet.
Det vil skabe endnu mere fokus på en tendens, der har præget markedet de seneste år, og som indebærer, at otte til ni procent af ølsalget nu udgøres af øl fra små bryggerier.
Det mener professor på SDU Dannie Kjeldgaard. Han fremhæver, at udviklingen i Danmark er brugerbåret.
Det er forbrugerne selv med Danske Ølentusiaster i spidsen, der har tvunget bryggerierne til at lytte til folkets krav om flere smagsnuancer i ølprodukterne.
Kravet har været så massivt, at både Carlsberg og nu også Royal Unibrew har åbnet mikrobryggerier, der beviser, at de kan mestre øllets kunst helt ud i de yderste smagsnoter.
Mikrobryggeriet i Odense får 25 til 30 forskellige ølprodukter, som man kan smage i bryggeriet, der også får et showroom.
Fantastisk nyhed
Indehaver af Midtfyns Bryghus, Eddie Szweda, kalder det for en fantastisk nyhed, at Royal Unibrew nu kaster sig over en trend, som de mindre bryggerier har banet vejen for.
- Selvfølgelig er de en konkurrent. De har flere ressourcer til marketing og logistik, men de er også med i samarbejdet med de øvrige fynske mikrobryggerier. Det bliver er en fordel for hele ølbranchen på Fyn, siger Eddie Szweda.
Formanden for Danske Ølentusiatser i Odense, Klaus Rehkopff, er også begejstret.
- Jo mere øl, desto bedre. Vi vil have mangfoldighed og noget overraskende. Mikrobryggerierne opstod i 1990'erne som modtræk mod det fattige udvalg af øl. Nu er de store også vågnet op, siger Klaus Rehkopff, og Eddie Szweda er enig.
- Jeg skal ikke sælge millioner af øl for at have min forretning kørende. Ligesom inden for vin er der "bag in box" på den ene side og barolo og brunello på den anden side.
Ifølge Klaus Rehkoppf er der masser af potentiale for at sælge endnu flere specialøl fra supermarkedets hylder.
Eddie Szweda forventer i højere grad, at Albani kommer til at konkurrere med Carlsberg og Vestfyen på specialølsområdet.
- Det bliver ligesom inden for vin. Forbrugerne udvikler deres smag, og nogen gange vil man gerne have den billige vare, når man holder fest, men så kommer den dyre vin på bordet, når man skal forkæle smagsløgene. I Danmark bliver der generelt set lavet rigtigt godt øl inden for begge kategorier, siger Eddie Szweda.
Brygmesteren drejer på skiven, og gylden øl står ud i en stråle fra den store tank. Det første ryger ned på gulvet, men resten bliver elegant fanget i et glas, der hurtigt fyldes af øl og tyk skum.
Tanken er fuld af nybrygget specialøl, og rundt om den står 11 andre spritnye tanke, som ligeledes er fulde af ny øl.
Alt sammen er en del af Royal Unibrews nye mikrobryggeri. Bryggeriet hænger sammen med Albani i Odense, der er ejet Royal Unibrew, som ejer flere bryggerier i Norden. Nu skal der produceres nye specialøl i massevis under brandet Theodor Schiøtz Brewing - opkaldt efter Albanis grundlægger.
De fire første øl i serien "Anarkist" er kommet på hylderne i Menu i denne uge som den første serie fra det nye mikrobryggeri. De rammer Coops butikker i det nye år.
Fleksibilitet for at følge kunderne
De 12 tanke er lavet, så de kan indeholde 2.500, 5.000 eller 10.000 liter, og selvom det måske lyder som en del, så er det ikke meget i forhold til Albanis normale tanke, hvor der bliver brygget 45.000 liter øl ad gangen. Med de små tanke får de mulighed for at lave en masse forskellig øl ad gangen.
- Hvis vi lavede ny øl hele tiden, hvis det var det eneste, vi havde i sinde at gøre, så ville vi kunne lave 12 nye øl om måneden, fortæller Jesper Larsen, der er marketingschef for specialølområdet hos Royal Unibrew.
Kigger man på ølmarkedet, er det ikke nogen dum idé at investere i specialøl. Tal fra bryggeriforeningen viser, at salget af øl er faldet. I 2007 blev der solgt 461 millioner liter øl, hvor det tal var faldet til 358 millioner i 2016.
I samme periode er danske specialøl gået fra at fylde 3,3 procent af den samlede mængde solgt øl til at fylde 6,1 procent i 2016. Og tæller man udenlandsk specialøl med, udgør specialøl lige under 15 procent af det samlede ølmarked.
Øl-firma nedjusterer forventninger efter ringe sommer
Køligt vejr i højsæsonmånederne juli og august får Royal Unibrew til at justere sit skøn for salget i 2017.
Der klinkes færre flasker, når sommeren er kølig, regnvåd og overskygget af mørke skyer.
Derfor nedjusterer Royal Unibrew forventningerne for 2017.
Landets næststørste bryggerigruppe solgte færre øl og sodavand i de første seks måneder af 2017 sammenlignet med året før. Det går dog stadig frem både for omsætning og indtjening.
Det viser halvårsregnskabet, der blev offentliggjort mandag aften.
På grund af det dårlige sommervejr i Nordeuropa, som er et stort marked for Unibrew, dæmper selskabet dog forventningerne til hele årets omsætning til nu 6,25-6,35 milliarder kroner.
Tidligere var forventningerne 100 millioner kroner højere.
Til gengæld justeres skønnet for driftsindtjeningen en anelse op til nu mindst 1,03 milliarder kroner mod før mindst 980 millioner kroner.
Koncernchef Jesper B. Jørgensen oplyser i regnskabsmeddelelsen, at Unibrew i halvåret "har gennemført en lang række kommercielle initiativer", som har "ført til en fortsat positiv udvikling".
- Vi har blandt andet lanceret flere nye produkter inden for specialøl, herunder nye Kissmeyer-produkter på det danske marked.
- I slutningen af andet kvartal blev det nye specialølsbryggeri på Albani i Odense taget i brug, og vi har igangsat etablering af et specialølsbryggeri i tilknytning til Lahti-bryggeriet i Finland, udtaler han.
Efter skat opnåede Unibrew et overskud i første halvår på 390 millioner kroner. Det er 26 millioner mere end året før.
Det er blandt andet dén udvikling, der har gjort, at Royal Unibrew har bygget det nye mikrobryggeri.
- Vi har hele tiden kunnet lave specialøl på Albanibryggeriet her i Odense, men vi har ønsket at have endnu større fleksibilitet, så vi kan eksperimentere mere. Forbrugerne i dag er i højere og højere grad på en evig rejse efter nye smage og nye øloplevelser, og det kræver trods alt, at vi er noget hurtigere, og at vi også tør eksperimentere mere, og det er det, der er meningen med det, vi laver her, siger Jesper Larsen.
Ølentusiaster glæder sig
Hos Odenses afdeling af Danske Ølentusiaster glæder de sig til, at der kommer mere specialøl på hylderne. De synes nemlig, at en god specialøl er en ny specialøl.
- Det eneste, jeg ønsker mig, er den her mangfoldighed. Altså at der er mange øl på hylderne. Så når de store bryggerier kommer med, herunder Royal Unibrew og Theodor Schiøtz Brewing Company her, så kommer der flere øl ud på hylderne, og det er det, jeg ønsker mig, siger formand for Danske Ølentusiaster i Odense, Klaus Rehkopff.
Fyn er allerede et ret godt sted at være ølentusiast. Der eksisterer over 15 mikrobryggerier, som laver specialøl på Fyn og øerne omkring.
I forhold til de små bryggerier er det nye mikrobryggeri hos Albani en meget større spiller med Royal Unibrew i ryggen. Alligevel frygter formanden ikke, at det vil udkonkurrere de mindre bryggerier.
Internationalt anerkendt brygmester til Fyn
Albanis nye mikrobryggeri er gået i drift. Internationalt anerkendt brygmester begejstret for det nye anlæg.
Fyn har fået ny brygmester.
Det er ølmastodonten Royal Unibrews Albani-bryggeri i Odense, som er lykkedes med at trække en internationalt anerkendt brygmester til Fyn.
Navnet er Anders Kissmeyer. Han står nu i spidsen for Albanis seneste satsning: Et spritnyt mikrobryggeri, som netop er blevet taget i brug for første gang.
- Nu er jeg ikke religiøs, men hvis jeg var, så ville det her nok være det tætteste på himlen, jeg kan forestille mig, siger Anders Kissmeyer.
Odensebryggeriet, som ellers er bedst kendt for sine konsumøl - altså de velkendte Odense pilsner og Odense Classic - er netop begyndt at producere specialøl. Det er nemlig et marked i rivende vækst, og den vækst vil Albani gerne have sin bid af kagen af.
- Markedet for specialøl er i fantastisk vækst, og det har det været de seneste seks år. Derfor vil vi gerne ind på det marked, fortæller Jesper Larsen, brand manager hos Albani i Odense.
Og det kræver altså et mikrobryggeri bygget specielt til formålet.
- Når vi brygger på vores almindelige anlæg, så brygger vi minimum 40.000 liter. Men på det nye mikrobryggeri kan vi brygge helt ned til 2.500 liter ad gangen. Og det giver os en fleksibilitet til at eksperimentere, og til at vi kan svare på den efterspørgsel der er blandt kunderne for større variation og unikke øl.
Fra Nørrebro til Odense
Når Anders Kissmeyer glæder sig over sin nye tjans som brygmester på Albanis nye mikrobryggeri, så skyldes det flere forhold.
Siden 2010, hvor han forlod Nørrebro Bryghus, har han flakket om fra bryggeri til bryggeri og eksperimenteret. Mange af bryggerierne, han har forsøgt sig frem på, har ligget i USA og Canada, hvor specialøllet er om muligt endnu mere populært end herhjemme.
Men der er en hage ved at arbejde alene på små bryggerier:
- Jeg har knoklet rundt de sidste mange år som sådan en enmandshær. Det har også været mægtig sjovt, men det har været meget svært at få produkterne ud over rampen. Med det her projekt med en stor organisation i ryggen er jeg meget mere optimistisk omkring, at det gode øl kommer meget længere ud, siger Anders Kissmeyer.
Samtidig er det en fornøjelse at brygge øl på et anlæg som Albanis nye mikrobryggeri, fortæller brygmesteren.
- Det her nye mikrobryggeri er jo state of the art. Så du får optimal kontrol på alle processer. Man snakker meget om håndværksøl og ikke-håndværksøl. Men håndværksøl har i min begrebsverden ikke noget at gøre med, at man ikke har styr på de enkelte processer, siger Anders Kissmeyer.
Ud over det nye mikrobryggeri, som altså er i funktion nu, så bygger Albani på et showroom, hvor folk kan komme og smage de mange specialøl, mikrobryggeriet producerer.
- Jeg tror ikke på, at det her kan vælte hele markedet. Jeg tror, at os ølentusiaster vil stadigvæk smage. Og jeg ved jo, at virksomheden vil tjene penge. Det er jo klart. Så på et eller andet tirsdpunkt, så bliver det også bare den samme øl igen, og jeg vil have den nye, så når det lille Indslev eller Midtfyns Bryghus, hvad de hedder alle de andre, kommer med en øl, så skal jeg smage den. Så jeg tænker, der er et kundegrundlag til det også, siger Klaus Rehkopff.
Han bliver glad den dag, at udvalget af specialøl i butikkerne er lige så stort som vinafdelingen. Eller når tjeneren i restauranten spørger ind til noget mere avanceret end pilsner eller classic, fortæller han.