Ukrainerloven skaber travlhed hos borgerservice: - Det er nøglen til en almindelig hverdag i Danmark

Med den nye særlov, der trådte i kraft torsdag morgen, er det muligt for ukrainske flygtninge af blive en aktiv del af det danske samfund. På Borgerservice i Odense forudser man travlhed i den kommende tid.

En historisk særlov, der skal hjælpe ukrainske flygtninge med at blive en del af det danske samfund, trådte torsdag morgen i kraft - blot et døgn efter loven blev vedtaget af Folketinget.

Den såkaldte Ukrainerlov skal sikre opholdstilladelse til ukrainske flygtninge, og dermed bliver det muligt for voksne ukrainere at træde ind på arbejdsmarkedet, mens børn kan få adgang til skoler og dagtilbud i deres respektive kommuner. 

Ukrainere, der ikke søger asyl, skal søge opholdstilladelse i Danmark, medmindre man ønsker at være i Danmark med et turistvisum. I Odense foregår det ved Udlændingestyrelsens Borgerservice. På lørdag er der allerede foretaget 194 tidsbestillinger til ekspedition, oplyser Udlændingestyrelsen. Ukrainere, der har modtaget sin opholdstilladelse, kan derefter ved kommunernes borgerservice få tildelt et CPR-nummer. 

Netop ved Odense Kommunes borgerservice i Borgernes Hus vil det kunne mærkes i den kommende tid, fortæller Lene Djurhuus, der er leder af Odense Kommune Borgerservice. 

- I første omgang betyder særloven, at vi helt konkret skal have registreret de ukrainere, der vælger at tage ophold her i Odense Kommune. De skal have et CPR-nummer, en læge og så skal de selvfølgelig have vejledning, hvis de har børn, der skal i skole eller i daginstitution.

I følge Lene Djurhuus, så baner særloven vejen for, at Ukrainere kan få de samme goder, som danske statsborgere kan, når de har været på besøg i borgerservice. 

- Det giver de samme muligheder som for dig og mig, når man har et CPR-nummer. Det betyder, at man kan oprette en bankkonto, man kan få NemID. Man kan altså fungere i det danske samfund. Det er nøglen til en almindelig hverdag i Danmark, fortæller hun. 

Borgerservice varetager i forvejen flere opgaver, der skaber travlhed på kontoret i Odense. Skiftet fra NemID til mitID og udstedelse af pas er allerede en fast del af hverdagen. Nu kommer der så en ekstra arbejdsgave, der skal håndteres, men Lene Djurhuus ser optimistisk på situationen, selvom det kommer til at kræve ekstra tid på kontoret.

- Vi kommer nok til at tage nogle lørdage i brug og så håber jeg på lidt velvilje fra mine dygtige medarbejdere, som altid er villige til at give en ekstra skalle, siger hun og fortsætter. 

Vi håber på at kunne holde ekstraordinært åbent nogle lørdage, så vi kan få hjulpet de her ukrainere i gang med at blive en del af samfundet her i Danmark.

Oversigt

    Oversigt