EU-kommissionen skal tage afgørelsen om dåsepant på tyske drikkevarer op til overvejelse igen, efter kommissionen har tabt en sag ved EU-retten.
Hvert år bliver der fragtet millioner af pantfrie øl og sodavand over den dansk-tyske grænse til Fyn og resten Danmark.
Men de tilbudsjagende fynboeres yndlingsbeskæftigelse kan måske snart være fortid.
For en ny EU-dom kan nemlig påvirke de pantfrie drikkevarer og på sigt ændre en del af fidusen ved grænsehandlen.
Det sker, efter Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening onsdag har vundet en klagesag over EU-kommissionen i forhold til at kunne sælge pantfrie dåser i de tyske grænsebutikker.
Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.
Lyn-analyse
Absurd situation
Dansk Erhverv har klaget over en afgørelse, der gør det muligt for de tyske grænsebutikker at sælge pantfrie dåser til danskerne.
Afgørelsen vækker glæde hos organisationen, der dog beholder arbejdshandskerne på.
- I Dansk Erhverv har vi gennem en årrække kæmpet denne sag, som skaber en mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og et kæmpe stort miljøsvineri, siger Lotte Engbæk Larsen, der er markedschef for detailhandel i Dansk Erhverv og tilføjer:
- Vi bruger alle redskaber i værktøjskassen til at bekæmpe den absurde situation. EU-rettens vurdering af vores klage hælder EU-kommissionen ned af brættet.
Fynboere er glade for grænsehandel
Senest i december kunne man læse hos TV 2 Fyn, at netop grænsehandel er populært hos de fynske forbrugere.
Med lukkede grænser og en forestående julehandel var der nemlig mange, der ringede til Syd- og Sønderjyllands Politi for at opklare, om de stadig kunne køre til Tyskland for at handle billigt.
- De ringer fra Odense, Middelfart og resten af landet og siger, de gerne vil høre, om de må tage over grænsen, og det belaster vores servicecenter rigtig meget, sagde kommunikationsrådgiver Helle Lundberg.
I maj sidste år fortalte glade fynske købmænd desuden, at de kunne mærke en klar stigning i salget, efter det var blevet umuligt at købe drikkevarer syd for grænsen.
Og nu kan samme købmænd muligvis se frem til, at den stigning kan blive mere eller mindre permanent, hvis Dansk Erhverv for held med deres opgør mod de pantfrie dåser.
Sender klart signal
Dansk Erhverv understreger, at dommens konklusioner skal nærlæses for at se, hvordan det stiller de danske forhandlere.
- Men det her er et klart signal om, at der er noget i det tyske system, som skal undersøges nærmere, og det tyder på, at der er regler, der ikke bliver overholdt, lyder det.
De mange pantfrie dåser fra Tyskland er skidt for miljøet, for mange havner i sidste ende i den danske natur.
Derfor er der også glæde i Danmarks Naturfredningsforening over dagens afgørelse.
- Begge lande har velfungerende retursystemer, og det er fuldstændig grotesk, at der ikke også er pant på grænsedåserne, siger miljøpolitisk chefrådgiver Mette Ranfelt.
En mellemregning
Det er dog endnu for tidligt at sige, hvornår EU-kommissionen reelt vil behandle sagen.
Derfor kalder TV 2's Tyskland-analytiker Mirco Reimer-Elster dagens afgørelse for en mellemregning.
- Det er endnu for tidligt at vinke farvel til de pantfrie dåser, siger han og uddyber:
- Der kan potentielt blive meget stille i grænsebutikkerne, hvis danskerne ikke længere kan købe billige drikkevarer. Der er samtidig ingen tvivl om, at dagens afgørelse sender chokbølger igennem grænselandet, lyder analysen.