22. mar. 2022 kl. 21:21
Laust Jordal/Jysk Fynske Medier

Venstre vil have russere ud af fynsk musikkonkurrence

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Når Odense i næste uge er vært for den prestigefyldte talentkonkurrence ”Carl Nielsen International Competion” vil fire russiske statsborgere være blandt de 72 deltagere. Helt forkert signal, mener Venstre i Odense.

72 unge musiktalenter fra hele verden vil fra 31. marts til 10. april give smagsprøver på deres musikalske kunnen, når de giver klassiske koncerter i fløjte, violin og klarinet. 

Fire unge russiske statsborgere er deltagere i konkurrencen, og det, mener Venstres politiske ordfører Araz Khan, harmonerer skidt med Danmarks officielle holdning til Ruslands invasion i Ukraine.

- Vi stiller os undrende, fordi vi er i en situation, hvor Ukraine er blevet invaderet og uskyldige mennesker bliver dræbt. I Danmark har vi valgt at sende et stærkt signal. Og det er lige fra vores erhvervsliv til offentlige institutioner og regering. Vi har for nylig aflyst en ballet i Odeon, som også havde økonomiske konsekvenser for dem, som skulle holde arrangementet og for gæsterne, siger han.

Det skete i februar, hvor Comwell, der driver Odeon i Odense, besluttede at smække døren i for Den Russiske National Ballet.

De fire russiske deltagere i Carl Nielsen-konkurrencen har ingen tilknytning til det officielle Rusland, og de er alle bosat uden for Rusland. Én bor i Grækenland, én i Tyskland og to i Schweiz.

Læs også: Russisk olietanker forsøgt standset ud for Langeland
Gå tilbage Del
19. mar. 2022 kl. 16:10
Fyn

Russisk olietanker forsøgt standset ud for Langeland

Will Rose/Greenpeace

Lørdag morgen prøvede Greenpeace-aktivister at stoppe en russisk olietanker ved Langelands kyst. Dansk farvand er fortsat åben for russisk skibstrafik.

De danske farvande er fortsat åbne for russiske skibe, og lørdag morgen forsøgte 15 aktivister fra Greenpeace at blokere vejen gennem Østersøen for en 250 meter lang russisk olietanker.

Aktionen fandt sted ud for Langelands kyst, og håbet var at spærre vejen med kajakker, gummibåde og svømmere og få olietankeren SCF Baltica til enten at kaste anker eller vende om.

Det lykkedes ikke, og tankeren sejlede blot uden om de 15 aktivister og fortsatte sin rute fra den russiske havn Vysotsk mod Antwerpen i Belgien.

- Vi er nødt til at stille os i vejen for trafikken af russiske fossile brændsler, indtil vores politiske ledere sætter en stopper for den. Mens ukrainerne lider under blodig bomberegn, og modige russere trodser regimets trusler for at gå på gaden og kræve fred, så fortsætter Europa med at putte penge i Putins krigskiste. Tanker-trafikken gennem Danmark udstiller, at vi er så fossilt afhængige, at trods utallige sanktioner er alle i EU hver dag med til at finansiere krigen. De må hurtigst muligt sikre os konfliktfri, grøn energi, siger Mads Flarup Christensen, der generalsekretær i Greenpeace Norden, i en pressemeddelelse.

Will Rose/Greenpeace
Greenpeace havde bannere med budskaberne “Stop fuelling the war” og “Oil fuels war” med til dagens aktion.

Ifølge Greenpeace sejler SCF Baltica med 85.000 tons fyringsolie, der har en markedsværdi på 390 millioner kroner.

Frustrationen i havnen

Den russiske skibstrafik i danske farvande er ikke blevet begrænset siden invasionen af Ukraine. Der er fortsat ingen sanktioner - som der for eksempel er med lufttrafikken - og det er derfor tilladt for russiske skibe både at sejle gennem danske farvande og anløbe danske havne, uden de kan nægtes adgang.

Tidligere lagde et russisk fragtskib til i Assens Havn til stor frustationen for kommunens borgmester. 

- Det er ikke morsomt for nogen at få et russisk skib på besøg. Vi er gerne fri for alt, der kan associeres med staten Rusland, sagde Søren Steen Andersen (V) dengang til TV 2 Fyn.

Derfor efterlyste han og brancheorganisationen Danske Havne muligheden for at afvise russiske skibe. 

Ved henvendelse til Transportministeriet blev TV 2 Fyn sendt videre til Udenrigsministeriet. Her fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig udtalelse den 9. marts , at regeringen er klar til at gå videre med sanktioner mod Rusland.

- Jeg arbejder aktivt for, at EU tager en fælles beslutning om at udelukke russiske skibe fra vores havne. Det har jeg også taget op med mine EU-kollegaer. Det vil i sagens natur være en vidtgående beslutning, som kræver nøje forberedelse. Derfor er det ikke noget, man bare lige gør. Men vi presser på fra dansk side, siger udenrigsminister Jeppe Kofod. 

Der er endnu ikke blevet enighed om fælles sanktioner.

Men alligevel mener Venstre, at de russiske deltagere bør udelukkes fra konkurrencen.

- Vi mener ikke, at man kan skelne i den her situation. Om det er sportsfolk eller musikere, så har man sendt et signal, og det signal, synes jeg, at man skulle stå fast på og ikke gradbøje nuancerne i det. Så kommer man ud på glatis, og hvad er fair, og hvad er ikke fair. Og tænk, hvis de dygtige russiske solister inden for klarinet eller violin gik hen og vandt og skal stå på scenen og få overrakt en præmie, lyder det fra Araz Khan.

Aflysninger af arrangementer med russiske kunstnere har ramt bredt i kulturbranchen, men der har også været modstand af den tilgang.

Bosiddende uden for Rusland

Det er Odense Symfoniorkester, der arrangerer talentkonkurrencen, og bestyrelsen har besluttet, at de russiske musikere gerne må deltage, selvom russere til mange andre kulturelle arrangementer er uønskede efter invasionen i Ukraine.

- Det er jo individer og ikke nationer, der konkurrerer i Carl Nielsen-konkurrencen. Det er unge talenter, dygtige musikere, som ikke kommer udsendt af nogen politisk organisation eller på vegne af Rusland eller Putin for den sags skyld, siger bestyrelsesformand for Odense Symfoniorkester Lisbeth Knudsen.

Læs også: Penge fra russisk fragtskib skal skabe glæde hos ukrainere i Assens
Gå tilbage Del
21. mar. 2022 kl. 20:24

Penge fra russisk fragtskib skal skabe glæde hos ukrainere i Assens

Alexander Aagaard

Økonomiudvalget i Assens Kommune har mandag besluttet at bruge havnelejeindtægt fra russisk fragtskib på de ukrainske flygtninge i kommunen.

35.000 kroner er på vej til de ukrainske familier, der er kommet til Assens Kommune de seneste uger.

Pengene modtog Assens Havn i havnelejeindtægt fra det russiske fragtskib Baltiyskiy Bereg, der lå til i den vestfynske havn mellem den 8. og 9. marts.

Transportministeriet afviste, at kommunen kunne nægte det russiske fragtskib at sejle ind i Assens Havn, og samtidig var havne personalet forpligtet til at servicere skibet.

“Vi vil hjælpe ukrainerne, som er dem, vi føler med”

— Søren Steen Andersen, borgmester, Venstre, Assens Kommune

- Det er ikke morsomt for nogen at få et russisk skib på besøg. Vi er gerne fri for alt, der kan associeres med staten Rusland, sagde borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), til TV 2 Fyn dagen, hvor skibet lagde til.

Vedtaget uden diskussion

Derfor foreslog han, at pengene blev brugt til aktiviteter for de ukrainske flygtninge i kommunen - et foreslag, der blev vedtaget enstemmigt uden diskussion under mandagens møde i økonomiudvalget.

- Vi vil hjælpe ukrainerne, som er dem, vi føler med, siger Søren Steen Andersen efter dagens møde.

Ole Holbech
Det russiske fragtskib lå til mellem 8. og 9. marts.

Aktiviteter lidt ud over det sædvanlige 

Det er ikke på forhånd besluttet, præcist hvad pengene til de omkring 100 ukrainske flygtninge i kommunen skal bruges til, så den gode idé skal nu findes. Borgmesteren ønsker dog, at resultatet skal tilføje noget lidt særligt til ukrainernes dagligdag.

Borgmesteren nævner, at kommunen blandt andet kan spørge Røde Kors om hjælp. Organisationen hjælper i forvejen Assens Kommune med at danne et netværk for de ukrainere, der er kommet til kommunen.

Den endelige beslutningskompetence har kommunens byråd, og derfor skal foreslaget også ind forbi her. Borgmester Søren Steen Andersen er dog sikker på, at byrådet også er med.

- Jeg tænker ikke, at det er noget, der vil give de store kvababbelser, siger borgmesteren.

I lyset af krigen i Ukraine har bestyrelsen undersøgt blandt andet, om de fire deltagende bor i Rusland, hvilket ingen af dem gør. 

- Efter vi har lavet den undersøgelse, valgte vi også at sige, at konkurrencen bliver en markering af solidaritet med Ukraine, og vi beder de mennesker, der er med til at arrangere konkurrencen om at markere den støtte. 

- Vi har været det rigtig grundigt igennem i bestyrelsen og er altså nået frem til, at de her fire unge mennesker, der bor i Europa, ikke Rusland, og som deltager som individer, skal have lov at deltage på lige fod med andre. 

I bestyrelsen sidder også by- og kulturrådmand Søren Windell (K), og han bakker op om at lade russerne deltage.

- Konkurrencen sender budskabet om sympatien med Ukraine, både ved åbningen og ved en støttekoncert. Og så vidt jeg er orienteret, er der talt med alle deltagerne omkring krigen i Ukraine, og alle sympatiserer med Ukraine, siger Søren Windell, der ikke ønsker at lade sig interviewe yderligere om sagen.

Læs også: Odense siger nej til russisk ballet, men ja til kunst:
  • Vi skal passe på, at sanktioner af Putin ikke bliver censur af russerne
Gå tilbage Del
20. mar. 2022 kl. 21:44

Odense siger nej til russisk ballet, men ja til kunst:
  • Vi skal passe på, at sanktioner af Putin ikke bliver censur af russerne

Privatfoto

Et odenseansk galleri åbner for de russiske tvillingesøstre, der fik deres udstilling aflyst af Horsens Kommune grundet deres nationalitet. Men spørgsmålet er, om man kan sige ja til nogen og nej til andre fra Rusland.

Til december kommer man til at kunne opleve en udstilling af de russiske tvillingesøstre Natalia og Maria Petschatnikov på det fynske galleri Albert Contemporary. 

Det kommer i kølvandet på, at Horsens Kommune tidligere på ugen aflyste den udstilling, som søstrene skulle have haft på Horsens Kunstmuseum. Årsagen var, at tvillingerne kommer fra Rusland.

- Vi mener ikke, at tiden er rigtig til at understøtte eller promovere russisk kunst og kultur med det, der foregår i Ukraine, sagde Andreas Boesen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Horsens Kommune til TV 2 Østjylland.

Efter en større debat blev forestillingen Svanesøen, der skulle have være opført af Den Russiske National Ballet i Odeon, aflyst. Men udstillingen på Albert Contemporary ser kommunen ikke noget problem i. 

Spørgsmålet er, om man kan skelne mellem kritiker og støtte af det russiske styre.

Generalisering og censur

Petschatnikov-søstrene blev født i Sankt Petersborg i 1973, men siden 1991 har de boet i Tyskland og har både tysk og russisk statsborgskab. Men de har ved flere lejligheder taget afstand til krigen i Ukraine.

“Jeg synes, det er virkelig vigtigt, at folk står sammen i mod ondskaben, og det virkelig onde, der foregår. Og den ondskab er ikke den russiske kultur”

— Maria Petschatnikov, kunstner

Derfor kom udmeldingen fra Horsens Kunstmuseum bag på søskendeparret.

- Vi kunne ikke forestille os, at det ville ske for os. For vi har ikke noget at gøre med det, der sker. Faktisk ser vi på det som en stor tragedie, siger Natalia Petschatnikov.

På gågaden i Odense er flere også uforstående over for Horsens Kommunes beslutning om aflysningen.

Privatfoto
Udstillingen på Albert Contemporary bliver ikke nødvendigvis 'Fragile'. Det vurderer kunstnerne og galleriet senere på året.

- Det bliver nærmest en generalisering. For der sidder én mand på magten og misbruger den, siger Michael Simonsen, der bor i Søndersø.

- Jeg synes, man skærer alle over én kam, bakker gymnasieeleven Sofie Eder op.

Samme holdning har ejeren af Albert Contemporary, der hurtigt tog kontakt til tvillingesøstrene og inviterede dem til at lave en udstilling i hans galleri.

- Grundlæggende er jeg imod diskrimination. Og det, der foregår lige nu, er censur, og det er udelukkende på grund af, at de kommer fra Rusland, sagde han til TV 2 Fyn i torsdags.

Staten eller enkeltpersoner

Spørger man by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K), adskiller Natalia og Maria Petschatnikovs udstilling sig væsentligt fra den aflyste ballet i Odeon.

- Aflysningen af balletten var simpelthen symbol på Rusland lige der, hvor agressionen var sket. Det var et nationalsymbol, og de kom og repræsenterede Rusland, siger han og tilføjer:

- Og den havde jo ikke taget afstand til det russiske styre, hvilket jeg godt forstår, for det er statsballetten, og så havde den nok ikke levet i dag.

Alligevel holder han fast i, at der ikke er noget problem i at lade tvillingesøstrene udstille på det odenseanske galleri senere på året.

- Det er jo enkeltpersoner, som offentligt har taget afstand til det russiske styre. Vi skal passe på, at de sanktioner, vi vil lægge på Putin og hans venner, ikke bliver en censur af russerne. Og jeg synes, den her situation viser, hvad kultur kan. Den kan skabe debat hjemme i stuerne.

Alex Syrik
Michael Simonsen og Mie Jørgensen er ikke helt enige om, hvorvidt de russiske kunstnere bør udstille i Odense.

Men ikke alle dem, der søndag er på tur i Vestergade i Odense er enige i, at man kan lave det skel.

- Hvor skal man udelukke, hvis man ikke generaliserer. Det betyder ikke, at jeg vil pege fingre af alle russere, jeg ser på gaden. Men lige nu synes jeg, det er svært at sige, hvem der må, og hvem der ikke må. Og når de stadig har russisk statsborgerskab, har de valgt at kendes ved Rusland, siger Mie Jørgensen.

I Berlin, hvor Natalia og Maria Petschatnikov bor, glæder de sig nu over, at de kan få lov til at lave deres udstilling i Odense.

- Jeg synes, det er virkelig vigtigt, at folk står sammen i mod ondskaben, og det virkelig onde, der foregår. Og den ondskab er ikke den russiske kultur, siger Maria Petschatnikov.

Søren Windell har tidligere været varm fortaler for at aflyse en russisk ballet i Odeon og lukke af for russisk gas til Fynsværket. Den holdning er bestyrelsesformanden for Odense Symfoniorkester enig i.

- Vi skelner imellem gæstedirigenter eller gæstesolister, som kommer til Odense Symfoniorkester og bliver betalt og får en kontrakt, og så nogle unge mennesker som kommer for at konkurrere på deres musikalske talent.

- Vi laver ikke aftaler med russiske gæster, dirigenter eller gæstesolister i øjeblikket, og det kommer vi ikke til formentlig for en meget lang periode, siger Lisbeth Knudsen.

For og imod

Bestyrelsesformanden kender dog ikke noget til deltagernes holdning til krigen i Ukraine.

- De har jo taget stilling til, hvor de vil videre i deres karriere ved at bo rundt omkring i Europa, og det synes jeg også sender et klart signal om, at vi ikke skal udelukke alt, bare fordi det er russisk. Vi skal tage en fornuftig afvejning for og imod. Kulturministeren har opfordret kulturlivet til at tænke sig godt om, og det synes jeg i høj grad, vi har gjort, siger Lisbeth Knudsen.

Hovedpræmien i konkurrencen er 90.000 kroner og en pladekontrakt med Odense Symfoniorkester. Derudover vinder man engagementer med andre nordiske orkestre. Anden- og tredjepræmien er henholdsvis på 74.000 og 55.000 kroner.

Odense Symfoniorkester er en selvejende institution, men modtager omkring 22 millioner kroner fra Odense Kommune og 25 millioner kroner fra staten.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har tidligere opfordret til at statslige kulturinstitutioner afbryde samarbejdet med det officielle Rusland. Der er dog ikke udsigt til kompensation for at aflyse. 

Ministeren har også opfordret til at ikke-statslige kulturinstitutioner afbryder deres russiske samarbejder. 

Derfor forstår Venstre ikke, at russerne gerne må deltage i en musikkonkurrence i Odense.

- Vi vil sende et klart signal. Vi rammer uden tvivl Putin i Kreml, men vi rammer desværre også de menige russere, som måske i bund og grund ikke støtter den her krig. Men det er altså vilkårene, og der mener vi, at når man siger A, så siger man også sige B. Der er ingen nuancer, siger Araz Khan.

TV 2 Fyn har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra kulturministeren til at fire russere stiller op i en klassisk musikkonkurrence i Odense, men Kulturministeriet oplyser, at Ane Halsboe-Jørgensen ikke har mulighed for at kommentere sagen i dag.

1. jan. 2025 kl. 8:23
Tophistorie
Local Eyes
Breaking

24-årig død i fyrværkeriulykke i Odense

LYT
Del
Link
kopieret!

En ung mand fra Odense er død efter en fyrværkeriulykke på Nyborgvej i Odense. Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn.

- Vi formoder, at han har antændt noget hjemmelavet fyrværkeri. Fyrværkeriet er så eksploderet lige op i hovedet på ham. Han fik meget alvorlige skader i hovedet. Det var virkelig voldsomt, siger overlæge Morten Schultz Larsen fra Odense Universitetshospital, til TV 2.

Torben Jakobsen, der er vagtchef ved Fyns Politi, fortæller til Ritzau, at den unge mand blev 24 år.

Politiet har tidligere oplyst, at episoden skete kort efter midnat – nærmere bestemt klokken 00.06.

En anden person kom også til skade

Manden afgik ved døden, kort efter han ankom til OUH, skriver TV 2.

De pårørende er underrettet.

De foreløbige undersøgelser tyder ifølge vagtchef Torben Jakobsen på, at manden har antændt noget fyrværkeri, som er eksploderet tæt på hans ansigt.

- Hvad der er blevet affyret - om det er lovligt eller ulovligt - kan vi ikke udtale os om på nuværende tidspunkt, siger Torben Jakobsen til Ritzau.

Han fortæller, at der var flere mennesker i området, og at en anden person kom lettere til skade ved ulykken.

Politiet vil nu undersøge ulykken nærmere.

- Det er jo en tragisk ulykke, men derfor forsøger vi stadig at få afklaret de nærmere omstændigheder i løbet af formiddagen, siger vagtchefen.

Se interviewet med overlæge Morten Schultz Larsen fra Odense Universitetshospital
1. jan. 2025 kl. 12:56
Tophistorie
Thomas Bo Spenner

Trampolin landede midt på villavej under kraftig blæst

LYT
Del
Link
kopieret!

På hjørnet af Rugvang og Havrevænget i Odense-bydelen Tarup ligger der en trampolin.

Den er tydeligvis blæst ud af en villahave, hvor den ikke været godt nok spændt fast. Ingen er kommet til skade på villavejen.

I Odense er der nytårsdag registreret vindstød af stormstyrke.

Fyns Politi oplyser onsdag eftermiddag, at der er meldinger om væltede træer flere steder på Fyn.

Vinden kulminerer over Fyn frem mod klokken 16.

Grafik TV 2 Vejret

Lige nu er regnen desuden ret intens flere steder på Fyn.

1. jan. 2025 kl. 12:40
Tophistorie

Kan hverken læse eller skrive: - Trine er Ikeas humørbombe

LYT
Del
Link
kopieret!

Trine Møller Svensson kan ikke læse og skrive, så derfor holder hun styr på sine opgaver med et smart system. En løst opgave giver et stempel. Ti stempler giver et klistermærke.

- Hvis jeg ikke havde det system, så kunne min hverdag ikke hænge sammen.

Trine Møller Svensson er 39 år og har de seneste 13 år arbejdet i Ikea i Odense. Her sørger hun for, at der er bonruller ved kassen, bæreposer til kunderne og at butikken står knivskarpt.

Før diagnosernes tid

- Min søster har ikke som sådan en diagnose. Det brugte man ikke så meget dengang. Vi ved bare, at hendes mentale alder er stagneret ved omkring otte år, fortæller hendes storesøster Karina Møller Svensson.

Trine Møller Svensson da hun er fem år gammel.

Trine Møller Svensson fortæller om en skoletid, hvor det var svært at følge med i undervisningen. Hun havde taleproblemer og var anderledes end de andre. Hun kom derfor i en handicapbørnehave.

- Jeg mener, det er udviklingshæmmet, vi siger, jeg er, fniser Trine Møller Svensson.

Se den fulde video om Trine lige her:

Et rigtigt arbejde

Efter at have lavet mad på et beskyttet værksted og boet i et bofællesskab i Langeskov tog Trine Møller Svensson en beslutning. Hun ville have et rigtigt arbejde. Det begyndte som en prøveperiode i Ikea og gled senere over i en fastansættelse.

- Jeg kan godt lide at være social med mine kollegaer og tjene mine egne penge, siger trine, mens hun skubber en Ikea-vogn med returvarer foran sig.

- Når jeg er ude blandt normale mennesker, så føler jeg ikke, at jeg har en sygdom.

Kulminationen kom til Ikeas årsfest 2023.

- Her blev jeg kåret til årets humørbombe, fordi jeg er sådan en glad og frisk pige, smiler Trine Møller Svensson genert.

1. jan. 2025 kl. 11:52

Nu er der registreret vindstød af stormstyrke på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

I Odense er der nu registreret vindstød af stormstyrke. Det skriver TV 2 Vejret.

Her er der målt vindstød på 25,7 meter i sekundet.

Vinden kulminerer over Syddanmark frem mod klokken 16.

Lige nu er regnen ret intens flere steder på Fyn. Det giver risiko for akvaplaning og farlige situationer på vejene.

Grafik TV 2 Vejret
1. jan. 2025 kl. 11:43
Flemming Ellegaard

Politiet arbejder fortsat på McDonald's efter mulig påsat brand

LYT
Del
Link
kopieret!

Politiet er onsdag formiddag fortsat til stede på McDonald's på Risingvej i Odense.

Nytårsnat blev der muligvis påsat en brand i restauranten. Det er politiet stadig ved at undersøge.

Området er spærret af, fordi politiets teknikere fortsat arbejder på stedet. Derfor må fastfoodsultne odenseanere også gå forgæves, hvis de havde håbet på at få burgere og pomfritter.

Ingen personer kom til skade i branden, som heller ikke forvoldte store skader på bygningen.

Der er hverken anholdte eller mistænkte i sagen, oplyste politiet nytårsnat, men politiet har gjort flere fund.

TV 2 Fyn har onsdag formiddag forgæves forsøgt at få en kommentar fra både politiet og McDonald’s på Risingvej.

1. jan. 2025 kl. 11:27
Fyn

Sådan gik nytårsnat på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

En mulig brandpåsættelse og en dødsulykke. Nytårsnatten på Fyn kan lyde voldsom.

Men generelt har natten været rolig i forhold til kørsler, fortæller områdeleder ved Beredskab Fyn Kristian Hofman.

- Det har været en forholdsvis rolig nat, når vi ser bredt på det. Der sker altid lidt mere i Odense end i de andre kommuner. Men generelt har det været en forholdsvis rolig nytårsaften.

Beredskab Fyn har kørt ud til 15 hændelser i løbet af natten.

Reddet af vejret

Det drejer sig om to bygningsbrande, som primært var røgudvikling, fire mindre brande i skraldespande og containere og to mindre naturbrande i en busk og et træ.

Derudover har de været ude ved tre automatiske brandalarmer.

- Vi har nok været reddet lidt af vejret og vandet, så det ikke har været så antændeligt. Men det har nok også gjort, at mange har trukket sig ind lidt tidligt og sparet lidt på krudtet på grund af det dårlige vejr.

1. jan. 2025 kl. 9:44

Så meget regn er der faldet nytårsnat på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

Det har været en særdeles våd og blæsende nytårsaften og nytårsnat på Fyn, og regnen og blæsten fortsætter nytårsdag.

Som det ser ud nytårsmorgen, er det dog syd- og sønderjyderne, som har fået klart mest regn - med 36 millimeter i Askov. På Fyn er der indtil videre faldet 11 millimeter i både Odense og Svendborg, skriver TV 2 Vejret.

Det blæser lige nu kraftigt over den sydlige del af landet. Selv om den er kraftigst i Sønderjylland, ventes vinden at tiltage på Fyn i de kommende timer. Der er udsendt varsel for vindstød af stormstyrke på Vestfyn, Sydfyn, Langeland og Ærø.

GRAFIK / TV 2 Vejret

Der er meldinger om kraftig blæst på Svendborgsundbroen og Storebæltsbroen.

Der er også meget mere regn på vej.

TV 2 / Vejret
1. jan. 2025 kl. 8:41

Mange børn og unge behandlet for øjenskader på OUH

LYT
Del
Link
kopieret!

Der har på landsplan været 22 øjenskader i forbindelse med nytårsaften. Af dem er syv sket blandt børn under 18 år. Det skriver Ritzau.

Nytårsnat har derfor også været en travl en af slagsen på Odense Universitetshospital.

Sygeplejerske Michelle Sellerup har set mange fyrværkeriskader, hvilket har betydet, at personalet har behandlet en del øjen- og håndskader.

- Skaderne er primært sket blandt unge, som tæller teenagere og folk op til midt-30'erne, siger Michelle Sellerup til TV 2.

To unge mænd har fået så alvorlige håndskader, at de vil være mærket for livet.

- De vil miste én eller flere fingre, siger overlæge Morten Schultz Larsen til TV 2.

1. jan. 2025 kl. 8:11
Local Eyes

Politi efterforsker brand på McDonald's som påsat

LYT
Del
Link
kopieret!

Politiet undersøger en muligt påsat brand på en erhvervsejendom på Risingsvej i Odense.

Det oplyser Johnny Müller, der er vagtchef ved Fyns Politi.

- Vi mistænker, at den er påsat. Der er nogle fund inde på stedet, som gør, at vi er sikre på, at det er en påsat brand, siger han.

Han vil ikke komme nærmere ind på, hvilke "fund" der har ført til politiets mistanke.

Ingen kom til skade under branden, understreger han.

- Og ingen var på noget tidspunkt i fare for at komme til skade, lyder meldingen.

Politiet modtog anmeldelsen 00.20. Branden er slukket, og der er ikke sket voldsomme skader på bygningen.

Resten af natten vil stedet være afspærret og bevogtet.

- Og så undersøger vi stedet i morgen, siger han.

Der er hverken anholdte eller mistænkte i sagen.

1. jan. 2025 kl. 8:04
Local Eyes

Alvorlig ulykke med fyrværkeri i Odense

LYT
Del
Link
kopieret!

OPDATERING: Manden er afgået ved døden.

En ung mand er kommet alvorligt til skade på grund af en ulykke med fyrværkeri ved Nyborgvej i Odense.

Det oplyser Johnny Müller, der er vagtchef ved Fyns Politi.

- Han er i kritisk tilstand og er på hospitalet, siger han.

Politiet modtog anmeldelsen klokken 00.06. Det var ikke manden selv, der anmeldte ulykken.

Vagtchefen kan ikke oplyse nærmere, hvad der er sket.

Tidligere på natten lød det ifølge TV 2 fra vagtchefen, at man undersøgte "et mistænkeligt forhold" på Nyborgvej i Odense.

Men det vil politiet ikke umiddelbart kalde ulykken længere, siger Johnny Müller.

- Vi mistænker ikke, at der har været andre involveret. Det forventer vi ikke.

Derfor har politiet heller ingen anholdte i forbindelse med ulykken.

- Men derfor kan der alligevel godt være noget mistænkeligt i den forbindelse. Det er det, som vi skal finde ud af nu: Hvad er det for noget fyrværkeri? Hvor er det købt? Og hvem har leveret det? Er det ulovligt?

- Vi undersøger i hvert fald sagen, lyder det fra Johnny Müller.

De pårørende er underrettet, påpeger han.

Vagtchefen kan ikke komme nærmere ind på mandens alder.

Fyrværkeri skal være CE-mærket, før det kan sælges lovligt i Danmark.

CE-mærket betyder, at producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt.

Opdager man fyrværkeri , som mangler et CE-mærke, eller som fejler ved brug, kan man kontakte Sikkerhedsstyrelsen. Styrelsen kan vejlede om, hvad man skal gøre.

Hvis professionelt fyrværkeri sælges til private, er det også ulovligt.

En foreløbig opgørelse fra 1. januar til 1. november 2024 viste, at danske toldere i 2024 havde tilbageholdt knap et halvt ton ulovligt fyrværkeri.

Det er et væsentligt fald i forhold til sidste år, hvor man tilbageholdt over to ton over hele året.

Tolderne har fundet alt fra kanonslag, batterier og diverse knaldfyrværkeri til røggranater, romerlys og nødraketter.

31. dec. 2024 kl. 18:20
TV 2

Kongen holdt sin første nytårstale - nævnte han Fyn eller Axelsen?

LYT
Del
Link
kopieret!

Kongen nævnte hverken Fyn, H.C. Andersen eller den dobbelte fynske OL-guldvinder Viktor Axelsen i sin første nytårstale tirsdag aften.

Der var ellers blevet spekuleret i, blandt andre blandt bookmakere, om kong Frederik - der er mere sportsinteresseret end dronning Margrethe - ville nævne nogle af de danske OL-succeser fra i sommer.

Det skete ikke.

Til gengæld nævnte kongen de mange besøg, kongefamilien har været på i løbet af året. Den nye konge kom blandt andet forbi Assens og Ærø.

- Der er en helt særlig stemning, når vi møder jer, der hvor I bor, sagde kong Frederik i sin første nytårstale.

Læs hele talen

Nytåret gør tidens gang tydelig. Når klokken slår 12, strejfer to år hinanden, og afslutning bliver til begyndelse. I aften tager vi afsked med det gamle år og hul på det nye. Helt som vi har gjort det år efter år.

Og så alligevel – noget er forandret. For min mor, Dronning Margrethe, for mig og for jer. Selv om vi alle har haft et år til at vænne os til tanken, så er jeg klar over, at der stadig kan sidde nogle, der er lidt nervøse på mine vegne. For kan nytårstalen holdes af andre end Dronning Margrethe?

Mange gør status nytårsaften. Hvad tager vi med fra året, der er gået, og hvad ser vi frem mod i året, der kommer? Jeg tager særligt én dag med mig. Den 14. januar. Turen gennem Københavns gader til Christiansborg. Min mors sidste statsråd. Minutterne, inden dørene til balkonen gik op. En meget dyb indånding. Christiansborg Slotsplads. Menneskemængden foran mig. Min familie lige bag mig.

At træde frem og møde så meget støtte, glæde og kærlighed. At stå på balkonen sammen med Dronning Mary som Danmarks kongepar. At tage det hele til mig – eller i hvert fald forsøge – bevæget og overvældet. Det tager jeg med mig. Det tager vi med os. For altid. Tusind tak.

For et år siden holdt min mor sin nytårstale nummer 52. En tale, der kom bag på de fleste ved at være den sidste. I aften holder jeg min første. Der er en første gang for alt og en sidste gang for lige så meget. De gange har det med at træde tydeligere frem end alle andre gange. De er begyndelser og slutninger i løbet af livet, og vi tillægger dem særlig betydning. Den første skoledag – og den sidste. Dem husker vi. Og fejrer vi.

Det gjorde vores familie også i sommer, da Kronprinsen afsluttede gymnasiet og sammen med tusindvis af andre unge satte et festligt punktum for en veloverstået ungdomsuddannelse. Jeg har altid holdt af den tid på året. Når vores unge springer ud med huer i alle farver og indtager gader, stræder og strande arm i arm. Hvem husker ikke den brusende følelse af frihed; hele verden lå åben, og alle døre bare ventede på et greb i håndtaget.

Det ser legende let ud, når ungdommen slår sig løs. Og samtidig kan det være alt andet end det. Mange unge mister fodfæste. Ikke for en stund, men i en rum tid. For nogen i en grad, så de bliver syge af det. ”Hvorfor kan jeg ikke være ligesom alle andre?”, spørger de måske. Der er sjældent noget enkelt svar. Omvendt ved vi, at det hjælper at have nogen at betro sig til og læne sig op ad. Vores nærmeste er vores vigtigste rækværk. Både når livet vælter os, og når det bare overvælder os.

Som forældre til fire teenagere har Mary og jeg lært, at det nytter at lytte. Spørge uden at antage. Holde om frem for straks at handle. Vores børn er forskellige. Det samme er unge. Der findes ikke én fortælling, der favner alle. Det bedste bud på, hvem unge er, får vi ved at lade dem komme til orde hver især. Gang på gang imponerer de med deres forståelse for sig selv og for andre. De er modige i mine øjne. Fordi de tør vise sårbarhed og ser det som en styrke. Nutidens unge står ved sig selv. I vover at være både-og. Både sårbare og stærke.

Både-og. På den ene side og på den anden side. I en tid med stigende polarisering forsvinder den nuancering let. Vi risikerer at reducere verden til dens yderpunkter, når vi trækker fronterne op. ”Er du for eller imod?”, bliver der spurgt. Vi befinder os måske et sted midt imellem. Fordi vi evner at se ting fra flere sider og sætte os i andres sted. Det er en af vores fineste egenskaber som mennesker og noget, vi danskere er gode til.

Selv har jeg mange gange lånt en andens blik og fået øje på noget nyt. Det kan være udfordrende, men det er altid berigende, uanset om vi ser helt ens på tingene. Vi skal ikke lade uenighed holde os fra at udveksle opfattelser og holdninger. Det er i den udveksling, at vi får mulighed for at flytte os og nærme os hinanden. Vores held er, at vi stoler på hinanden herhjemme. Tilliden er høj imellem os. Det gør det lettere at se medmennesket før modstanderen.

Frivillighed er et eksempel på medmenneskelighed, og de fleste danskere engagerer sig på et tidspunkt i frivilligt arbejde. Det kan være alt fra at øve tabeller med børn i lektiecafeen til at få et nyt gymnastikhold op at stå til at holde et menneske i hånden, når livet rinder ud. Frivillighed kommer i mange former. Fællesnævneren er, at det giver mening for alle parter, både for hende, der giver sin tid, og for ham, der tager imod den.

Frivillige kræfter holder utallige tilbud og aktiviteter i gang. Også Royal Run, hvor 2.500 frivillige stillede op i år, så vi andre kunne gå og løbe sammen i de fem værtsbyer. Til alle jer, der lægger en del af jeres overskud i den fælles pulje – tak. Jeg vil også gerne takke alle, jeg møder i audiens. Det er en af mange glæder i min nye rolle; at videreføre en tradition, hvor jeg hilser på mennesker, der har brugt et helt arbejdsliv på samme arbejdsplads, og hvor jeg hører livshistorier fra alle dele af riget.

Elektrikeren, der har lagt el ind i den halve by. Pædagogen, der har vist omsorg i generationer og passet børn, som endte som forældre til nye børn samme sted. De fleste forstår ikke, hvor tiden er blevet af, men med deres årelange flid udgør de en del af Danmarks rygrad. Det gælder også jer, der står vagt om vores tryghed og sikkerhed; folk i politiet, beredskabet og forsvaret – vores udsendte. Jer, der løber en risiko for os andre. Tak for jeres vigtige indsats.

Vi lever i en urolig tid. Vi følger udviklingen i Mellemøsten med tilbageholdt åndedræt og føler med de mange familier, der lider. I Europa, ikke langt herfra, kæmper det ukrainske folk tappert for deres frihed. Og for vores. Krigen i Ukraine er en brutal påmindelse om, at vi ikke kan tage fred for givet. Heller ikke på vores kontinent. Europa må stå fast på vores fælles værdier.

For 75 år siden var Danmark et af 12 lande, der oprettede forsvarsalliancen NATO. Tilsammen ville vi værne om sikkerhed og fred. Siden er flere lande kommet med. Senest Finland og Sverige. Det styrker Norden. Det styrker Europa. Det styrker vores fælles forsvar for frihed. Verdens konflikter løser vi kun, når vi står sammen internationalt. Det gælder også i kampen for klodens sundhed.

Naturens rigdomme er til låns. Ingen ejer himlen eller havet. Skovene eller dalene. Engene eller stjernerne. Ingen af os har magt til at sætte selv det mindste blad på en nælde. Vores lod er at passe på vores jord, for i morgen er der også en dag. Vi skal forfølge hver en vej, der fører i den rigtige retning. Ikke én vej ad gangen, men ad alle veje på én gang. Vi har allerede mange gode løsninger, og tilsammen bringer de håb for fremtiden. Et håb, vi skal holde fast i og handle på.

Den første gang og den sidste gang. Begyndelser og slutninger i løbet af et liv. Dem husker vi ofte. Men der er også alt det indimellem. Hverdagen. Almindelige dage, der gør mindre væsen af sig, men som udgør det meste af livet. Jeg er taknemmelig for min hverdag med Dronning Mary, vores fire børn og vores to hunde. Jeg glæder mig over, at Prins Joachim og Prinsesse Marie er faldet godt til i Washington med deres børn, og at min mor nyder sin nye tilværelse.

Dagligdagen kan hurtigt løbe af sted med os. Pludselig er der gået en uge, en måned, et år. Hvad står tilbage? Det gør samhørigheden. Den mærkede Mary og jeg den 14. januar, og den mærker vi, når vi er rundt i Kongeriget Danmark. Der er en helt særlig stemning, når vi møder jer dér, hvor I lever og bor. Når vi får et glimt af jeres hverdag.

Vi er alle forbundne og hver især forpligtet i Kongeriget Danmark. Fra det danske mindretal i Sydslesvig – som endda ligger uden for riget – og hele vejen til Grønland. Vi hører sammen. Det fornemmede Mary og jeg tydeligt, da vi besøgte begge steder og alle dem ind imellem. Færøerne har vi til gode, og vi ser frem til at komme til Nordatlanten til sommer.

Jeg ønsker alle danskere – herhjemme og ude i verden – godt nytår. Vi har meget at være stolte af og glædes over. Tilliden. Medmenneskeligheden. Samhørigheden.

Min første nytårstale. Den kommer ikke igen, men jeg glemmer den aldrig. Man siger, at ”godt begyndt er halvt fuldendt”. Det er måske så meget sagt, men Mary og jeg kunne ikke have ønsket os en bedre start som Kongepar. Vi glæder os til at tage fat på alt det, der følger i det nye år, og frem for alt at følges ad. Med hinanden og med alle jer.

Tak for året, der er gået, og rigtig godt nytår.

31. dec. 2024 kl. 16:05
Anders Bøttcher

Se det kolde gys: 400 mennesker hoppede i havet

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er efterhånden blevet en tradition.

400 mennesker hoppede nytårsaftensdag i vandet ved Hotel Hesselet i Nyborg for at skylle det gamle år af sig.

Da deltagerne havde været i den kolde balje, var der champagne, østers og kransekage til at varme sig på.

En af de modige var Ove Jakobsen. For ham var det en sand fornøjelse

- Jeg vinterbader kun den ene gang om året. Det var dejlig varmt, og så er det hyggeligt med champagne og kransekage. Det er så sjovt at se alle de glade mennesker, siger Ove Jakobsen.

31. dec. 2024 kl. 14:58
Fyn
Scanpix/Reuters/Ritzau Scanpix

Nu bliver det dyrere at flyve - vær obs på disse ni nye love

LYT
Del
Link
kopieret!

Når 2024 bliver til 2025, træder en række nye love i kraft.

Ledige skal eksempelvis til at samle skrald og gøre rent, og priserne på flybilletter stiger.

I 2025 vil en ny afgift på flyrejser ifølge Ritzau gennemsnitligt gøre dem 70 kroner dyrere per billet.

De er blot nogle af de mange nye love, der træder i kraft efter nytår.

Disse ni nye love træder i kraft efter nytår

Ledige skal samle skrald og gøre rent

1

Fra 1. januar træder en ny 37-timers arbejdspligt i kontanthjælpssystemet i kraft. Arbejdspligten betyder, at man som udgangspunkt skal gøre en indsats 37 timer om ugen, hvis man ikke lever op til to krav om tidligere beskæftigelse og ophold i Danmark.

Fra januar skal du betale mere for at flyve

2

Indfasning af en afgift, som ifølge regeringen, SF og Enhedslisten skal gøre luftfarten mere grøn, begynder 1. januar. Afgiften er - som titlen antyder - en afgift på hver billet om bord på fly. I 2025 vil den være på gennemsnitligt 70 kroner per billet. I 2030, når den er fuldt indfaset, vil afgiften være på 100 kroner.

Ældrechecken øges med penge fra flyafgift

3

Ældrechecken forhøjes permanent med op til 5.000 kroner årligt til folkepensionister med de laveste indtægter. Det drejer sig om cirka 300.000 pensionister. Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2025, og pengene bliver udbetalt i slutningen af januar.

Flere skal tage stilling til organdonation

4

Der er mangel på organer til alvorligt syge patienter, så for at tilskynde flere til at tage stilling til organdonation har Folketinget vedtaget en lov, som betyder, at alle over 18 år bliver registreret som potentielle organdonorer fra 1. juni 2025.

En lang række flag forbydes i danske flagstænger

5

Fra 1. januar 2025 vil det være forbudt at flage med udenlandske flag. En række lande er dog undtaget fra forbuddet, nemlig Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge, Sverige og Tyskland. Flag, der repræsenterer internationale eller regionale sammenslutninger, bliver heller ikke forbudt.

Kommuner kan oprette lokalplejehjem

6

Fra 1. januar får kommunerne mulighed for at etablere lokalplejehjem. Denne type plejehjem skal frisættes fra kommunens politikker og krav og have samme frihedsgrader som private friplejehjem. Det betyder, at lokalplejehjem blandt andet får mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser - for eksempel mere rengøring eller bad - til beboerne, hvilket kommunale plejehjem ikke har mulighed for i dag.

Tunge lastbiler skal betale vejafgift

7

Fra 1. januar 2025 skal der betales vejafgift af lastbiler, efter hvor langt de kører i Danmark, og hvor meget CO2 de udleder. Det gælder lastbiler på 12 ton og derover. Det er regeringens intention, at vejafgiften fra 1. januar 2027 skal gælde for lastbiler på 3,5 ton og derover også.

Tolkeordning udgår til køreprøver

8

Fra 1. januar kan elever gå til køreprøve på fem sprog: dansk, engelsk, færøsk, grønlandsk og tysk. De nye regler betyder dermed også, at eleverne ikke længere kan tage en teoretisk eller praktisk prøve med tolk.

Alkoholgrænse for 16-åriges køb sættes ned

9

Fra 1. januar 2025 vil Sikkerhedsstyrelsen indstille til højere bøder ved overtrædelser i forbindelse med ulovligt salg af alkohol, tobaks- og nikotinprodukter til mindreårige.

Kilder: Ritzau, Færdselsstyrelsen, Beskæftigelsesministeriet, Fødevarestyrelsen, DR, Justitsministeriet, Altinget, Sikkerhedsstyrelsen, Motorstyrelsen, Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her