Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Beboere på plejehjem kan muligvis se frem til udendørsbesøg efter afsløring af fejl i vejledning. Alzheimerforeningen glæder sig over lempelser, da det kan hjælpe demensramte, så deres situation ikke forværres.
Udsigten til igen at kunne besøge sine kære på plejehjem bliver modtaget med glæde af flere pårørende.
- Det er helt fantastisk, og det skal vi da udnytte. Men vi tager det med et gran salt, siger Martin Drevsfeldt Hauge, der torsdag til TV 2/Fyn fortalte om sine børns mor, der bor på plejehjem, da hun er hårdt ramt af demens.
Parrets to børn på ti og 12 år har på grund af corona ikke set deres mor i over seks uger.
- Vi håber at Odense tager det til sig. Det kommer til at betyde rigtigt meget for både børnene og deres mor, siger Martin Drevsfeldt Hauge.
Regler til revision
Flere fynske kommuner overvejer at tage retningslinjerne for besøg på plejehjem op til revision. Det sker efter, at Jyllands-Posten torsdag påpegede torsdag fejl i vejledningen om udendørsbesøg på plejehjem fra Sundhedsstyrelsen.
Fredag forklarede Nordfyns Kommune til TV 2/Fyn, at de vil ændre vejledningen hurtigst muligt.
- Det er dejligt, hvis sundhedstyrelsen lukker op for, at det kan lade gøre. Det kommer med på vores krisestabsmøde her til formiddag. Her er øjensynligt et område, hvor der kan gøres noget, sagde Nordfyns Kommunes borgmester Morten Andersen (V).
Fejl i regler om plejehjemsbesøg: Borgmester vil rykke på det med det samme
Ældre på plejehjem må gerne få besøg på udendørsarealer, selv om Sundhedsstyrelsens vejledning har sagt det modsatte.
Pårørende har i flere uger været afskåret fra at besøge ældre på plejehjem, men nu viser det sig, at vejledningen fra Sundhedsstyrelsen, som blandt andre fynske kommuner har rettet sig efter, var for striks, når det gælder udendørsbesøg.
I vejledningen fra den 8. april fremgår det, at restriktionerne for besøg på plejehjem "gælder både fællesarealer, udearealer og den del af boligen, som borgeren selv råder over".
Men det er forkert, skriver Jyllands-Posten. Pårørende må gerne besøge deres kære på plejehjemmenes udendørsarealer, hvis byrådene i kommunerne finder det forsvarligt.
I Nordfyns Kommune har man hele tiden fulgt myndighedernes anbefalinger, og det har således ikke været muligt for de pårørende, at besøge deres kære på kommunens plejehjem.
Vejledning i Nordfyn ændres
Men det vil der blive ændret på så hurtigt som muligt.
- Det er dejligt, hvis sundhedstyrelsen lukker op for, at det kan lade gøre. Det kommer med på vores krisestabsmøde her til formiddag. Her er øjensynligt et område, hvor der kan gøres noget, siger Nordfyns Kommunes borgmester Morten Andersen (V) fredag morgen.
Faktisk har det været muligt for kommunerne at lade de pårørende komme på besøg på plejehjem siden den 4. april. Her reviderede Styrelsen for Patientsikkerhed nemlig loven, så pårørende må besøge deres kære på plejehjemmenes udendørsarealer, hvis altså byrådene i kommunerne finder det forsvarligt.
- Det er en fejl, at der i vejledningen om forebyggelse af spredning af covid-19 på plejecentre står en anden information om udearealer, siger Mads Biering la Cour, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, i en mail til Jyllands-Posten.
Han tilføjer, at vejledningen nu bliver ændret.
Det undrer borgmester Morten Andersen, at der går i nærheden af tre uger før fejlen bliver opdaget.
- Det undrer mig, at det først nu kommer til vores kendskab. Der har ellers været kritik af det i flere uger - blandt andet fra Ældre Sagen, siger Morten Andersen.
Bent kan nu se sin søster
TV 2/Fyn har de seneste dage fortalt om fynboer, som var triste over ikke at kunne besøge deres kære på plejehjemmene.
Blandt andre har Bent Nielsen ikke kunnet besøge sin demente søster på Plejecenter Vesterbo i Søndersø.
Han har sagt, at han har fuld forståelse for, at man har været nødt til at lukke plejehjemmene for besøgende.
- Men der er veje til, at man godt kan gøre det, specielt i det fine vejr, hvor man kan komme udenfor, sagde Bent Nielsen så sent som onsdag.
Nu viser det sig altså, at man, netop som Bent Nielsen foreslog, kan besøge sine kære på plejehjemmenes udendørsarealer.
Onsdag fastslog sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ellers i Folketingssalen, at på plejehjem, hvor der bor mange sårbare borgere, "er det naturligvis ekstra afgørende, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer og vejledninger følges, så smitterisikoen mindskes".
Ældre Sagen: Tæt på tortur
Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen, er glad for ændringen i vejledningen.
De ældre er ved at nå et bristepunkt for ensomheden, mener han.
- Det er lige før, man skal bruge ordet tortur. For eksempel er der en, der har fortalt, hvordan hendes far var blevet så nedtrykt, at han havde forsøgt at tage sit eget liv.
- Det river jo i hjertet, siger han.
Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til Sundhedsstyrelsen.
Hos Alzheimerforeningen, der har til formål at sikre bedre vilkår for mennesker med demens og deres pårørende, er direktør for foreningen Nis Peter Nissen glad for, at fejlen er blevet opdaget.
- Det er godt, det er blevet præciseret, især nu hvor vejret er godt, siger han til TV 2/Fyn.
Nis Peter Nissen forklarer, at demensramte ikke blot er sårbare overfor corona-smitte. De er også sårbare overfor restriktioner. Derfor kan det være katastrofalt, at de eksempelvis ikke må se deres pårørende.
Direktøren kan berette om demensramte, der tror de er kommet i fængsel, og nogle har forsøgt selvmord.
- Stress skubber sygdommen frem, fortæller Nis Peter Nissen.
Store konsekvenser
Ifølge Nis Peter Nissen, er det nogle af de svageste borgere, der bor på plejehjem. Op mod 80 procent af beboerne har demens.
- Du kommer ikke på plejehjem, fordi du ikke kan huske noget. Det er når sygdommen er så fremskredet, at du har brug for hjælp 24-timer i døgnet, siger direktøren for Alzheimerforeningen og fortsætter.
- Det med, man skal passe på de ældre underspiller lidt, hvor alvorligt det er.
Bent må ikke besøge dement søster:
- Det er trist og ubehageligt
I over en måned har Bent Nielsen ikke kunnet besøge sin søster på Plejecenter Vesterbo i Søndersø. Han mener, det er tid til at åbne for besøg igen. Dansk Folkeparti er enig.
De ældre på landets plejehjem har ikke haft besøg i over en måned, og det er uvist, hvornår der skal åbnes for besøgende igen.
Det ærgrer Bent Nielsen i Søndersø, der ikke må besøge sin 78-årige søster på plejehjemmet.
- Det er trist, når jeg er vant til at komme der jævnligt. Hun er en svækket person, som ikke kan noget på eget initiativ. Hendes liv er baseret på, at plejepersonalet kan gøre noget for hende, og stimuleringen, vi som besøgende kan give hende, siger Bent Nielsen til TV 2/Fyn.
Læser sammen og høre musik
Han savner, at de kan mødes og læse sammen eller høre musik.
- I længden bliver det rigtig trist, fortæller han.
I stedet har han sendt hende blomster, og han taler med sin søsters mand, der også bor i Søndersø.
Tror du, det er værst for dig eller hende?
- Det kan være lidt svært at vide. Som sagt er hun dement og svækket. Hvordan hun føler, når vi kommer på besøg, er svært at vide. Jeg synes, det er ubehageligt, og jeg har det ikke godt med ikke at kunne komme derop, siger Bent Nielsen.
Mødes med de ældre udenfor
Han håber, at sundhedsmyndighederne vil ændre på retningslinjerne, så han igen kan besøge sin søster.
- Man skal finde en måde at lukke op på. Jeg har fuld forståelse for, at man har været nødt til at lukke, men der er veje til, at man godt kan gøre det, specielt i det fine vejr, hvor man kan komme udenfor, siger Bent Nielsen.
Eksempelvis mener han, at Plejecenter Vesterbo, hvor hans søster bor, kan modtage besøgende på plejehjemmets terrasse, mens de samtidig overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand, spritte hænder og så videre.
Dansk Folkeparti: Brug for klare retningslinjer
I Dansk Folkeparti mener man også, tiden er inde til at lempe besøgsforbuddet på landets plejehjem.
- Jeg modtager mange henvendelser fra ulykkelige og dybt frustrerede pårørende, som ikke kan besøge deres kære på landets plejehjem. Der er brug for klare retningslinjer for, hvordan pårørende igen kan komme på besøg under sundhedsfagligt forsvarlige former, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.
- Der er mennesker, der virkelig lider i det her system, som vi har nu.
Der bor cirka 41.000 mennesker på landets plejehjem. En tredjedel af dem lever mindre end et år, efter de er flyttet på plejehjem.
De pårørende bliver, ifølge direktøren, desuden bekymrede for, om den demensramte vil kunne kende dem igen.
- De ved når det går ned ad bakke, så kommer det aldrig tilbage. Den forværring der sker med sygdommen, kan ikke rettes op igen, siger Nis Peter Nissen.
Vigtige besøg
Lempelse af restriktionerne kan ifølge Nis Peter Nissen betyde, at de demensramte kan bevare sociale relationer, hvilket modvirker ensomhed, isolation og stresspåvirkning.
- Man kan opretholde, under de særlige omstændigheder der er, en ”normal” tilværelse, siger direktøren.
De pårørende kender personen, og kan hjælpe med aflæse den demensramte.
- Pårørende har gennem et langt samliv kendskab og bedre muligheder for at aflæse hvad der foregår, fortæller Nis Peter Nissen.
Mindre børn venter på genåbning af plejehjem: Har ikke set deres mor i seks uger
Mange oplever i denne tid, at de ikke kan se deres forældre, fordi forældrene bor på plejehjem, som er lukkede for besøgende. I Odense har to børn ikke set deres demente mor i seks uger.
Hvornår ser jeg min mor igen?
Det spørgsmål er Martin Drevsfeldt Hauge fra Odense blevet spurgt om flere gange af sin ti-årige søn. Moren bor på plejehjem, da hun er hårdt ramt af demens, og parrets to børn på ti og 12 år, som jævnligt besøger hende, har på grund af corona ikke set deres mor i over seks uger.
- Vi har haft mulighed for at se hende på videoopkald på det sidste, men der er intet der slår et fysisk møde, fortæller Martin Drevsfeldt Hauge.
Plejehjemmet, hvor moren bor, er lukket ned for besøgende på grund af smittefaren. Børnene har været forbi plejehjemmet og har hilst på deres mor - dog på behørig afstand.
- Vi har været nede med blomster og chokolade til hende. Og vi har kunne tale højt igennem hækken, siger Martin Drevsfeldt Hauge.
Vil gerne besøge moren under ordnede forhold
Martin Drevsfeldt Hauge har forståelse overfor lukningen af plejehjemmet, men han undrer sig også over, at han og børnene ikke snart kan komme på besøg, da Danmark nu begynder at åbne igen, og at plejehjem fra andre danske byer gør det samme.
- Vi kræver ikke særbehandling, men vi læser, at der åbnes op i andre kommuner. Jeg kunne godt tænke mig, at vi kunne komme på besøg under ordnede forhold, så der stadig tages hensyn, fortæller Martin Drevsfeldt Hauge.
Han har efterspurgt, hvornår parrets børn igen kan se deres mor, men svarene har været nedslående:
- Jeg fik at vide, at der sagtens kunne gå op til otte uger, inden vi kunne møde hende igen.
Rådmand venter på retningslinjer
Formand for Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune Søren Windell har forståelse for det stigende behov for genåbningen af plejehjemmene.
- Det er hårdt for pårørende og beboere, at de ikke kan se deres kære. Vi håber på, at der snart kommer en udmelding fra Sundhedsstyrelsen, så plejehjemmene kan åbnes for besøg igen, fortæller Søren Windell og tilføjer:
- Vi kan ikke gøre mere inden, der kommer nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Når der gør, så følger vi selvfølgelig dem.
Ventetiden er hård
Ved Martin Drevsfeldt Hauge håber man også snart på en melding om, hvornår børnene kan se deres mor igen, selvom der er forståelse for nedlukningen.
- Der er jo ingen, der skal løbe en risiko, og sundhedsmyndighedernes retninglinjer skal følges til punkt og prikke, siger Martin Drevsfeldt Hauge og tilføjer:
- Når børnene hører i tv, at noget begynder at åbne, så spørger de, om de kan se deres mor.
Børnenes afsavn til deres mor fylder mere og mere, og især for parrets yngste søn er ventetiden lang.
- Det er frygteligt ikke at kunne sige noget til sin søn, når han kommer grædende ud fra sit værelse og spørger, hvornår han kan se sin mor. Han bliver vred, men man kan ikke gøre andet end at kramme ham det bedste, man har lært, forklarer Martin Drevsfeldt Hauge.
I takt med at en gradvis genåbning af Danmark er i gang, så håber Martin Drevsfeldt Hauge og børnene, at der ikke går så længe endnu til, at de igen kan besøge moren.
- Det bliver fantastisk og rørende. Det vil de se frem til, og vi vil køre derned med det samme, vi hører det.
Ifølge Nis Peter Nissen er det dog vigtigt, at der kun er tale om lempelse.
Hvis der skal åbnes op på danske plejehjem, skal der tilføres ekstra resurser. Allerede nu er der underbemanding, og direktøren forventer, der skal tilføres et treciftret millionbeløb til blandt andet mere personale.
- Det er personalet, der skal sørge for hygiejnen, er i orden. Det er jo ikke personen med demenssygdommen, der kan gøre det, forklarer han.
Flere kommuner løsner op
Udover Nordfyns Kommune, vil Kerteminde kigge på retningslinjerne.
- Vores kriseberedskab kigger på det. Vi får ikke noget på plads i weekenden, men jeg håber, vi kan komme i gang i næste uge, siger Britt Pedersen (S), Formand for ældre-, handicap- og psykiatriudvalget i Kerteminde Kommune.
Desuden vil Assens Kommune også overveje lempelser.
Richard Ragnvald giver koncerter på isolerede plejehjem
I en tid hvor koncerter bliver aflyst på stribe, rejser Richard Ragnvald Fyn og Jylland tyndt for at give koncerter på plejehjem.
Richard Ragnvald er ligesom mange andre musikere ramt af, at koncerter og jobs bliver aflyst på grund af det forsamlingsforbud, der er indført for hindre smittespredning med coronavirus.
Derfor blev han glad, da han blev kontaktet af et eventbureau, der havde en idé om en plejehjemsturné.
18. marts indførte regeringen besøgsforbud på de danske plejehjem i forbindelse med coronakrisen. Turnéen er derfor et forsøg på at skabe lidt glæde i en hård tid, fortæller Richard Ragnvald.
- Alle de ældre sad rundt omkring, og der skete ingenting. Alle solister i Danmark har jo fået annulleret deres jobs, så jeg sad også derhjemme. Jeg blev ringet op og spurgt, om jeg ville med på den her tur, så sagde jeg, det kunne være rigtig hyggeligt, siger han.
Gør en forskel
Turnéen varer fra 6. april til 16. april, og mens Richard Ragnvald besøger plejehjem på Fyn og i Jylland, tager hans dansk top-kollegaer fra Fede Finn & Funny Boyz fra plejehjem til plejehjem på Sjælland.
- Det gør en forskel at komme rundt til alle de her dejlige mennesker på plejehjemmene. Vi har lige været et sted, hvor folk sad ude på altanerne og i vinduerne, og de hyggede sig. Der var rigtig mange, og man kunne virkelig se, at de nød det, siger Richard Ragnvald.
Egentlig skulle de scenebiler, som dansktopmusikerne rejser rundt i, have været brugt til en række arragementer, der skulle handle om FN's 17 verdensmål. Den kampagne er dog blevet flyttet fra april til august.
Derfor mente Koncept Aarhus, der står bag kampagnen, at scenebilerne istedet skulle bruges til en plejehjemsturné.
Afveksling i en ensom tid
Normalt er Richard Ragnvald vant til at være tæt på sit publikum, men for at mindske smitterisikoen bliver der holdt behørig afstand til tilhørerne på plejehjemsturnéen.
- Det er lidt anderledes, men alligevel føler jeg, at jeg har en kontakt med dem. De kan høre, hvad jeg synger, og de klapper og synger med. Jeg kan virkelig se, hvordan de nyder det, siger han.
Ældre- og Handicaprådmand i Odense, Søren Windell (K), er glad for tiltaget, og håber, det kan være et lyspunkt i en svær tid på plejehjemmene.
- Det skaber noget afveksling. Vi har også set en pige, der tog ud og spillede trompet på plejehjemmene for at gøre noget. Vi ser rigtig mange, der gerne vil bidrage med noget, på trods af vi har de besøgsrestriktioner, siger han.
Ragnvald besøger i alt 50 plejehjem på Fyn og i Jylland.
- Det kan godt få effekt her. Vi forholder os til de vejledninger, der ligger. Når der kommer en ny melding, forholder vi os til den, siger Charlotte Kjær (S), Formand for social- og sundhedsudvalget, i Assens Kommune.
Formanden kan ikke sige, hvor længe der vil gå. Hun håber det sker hurtigst muligt.
- Hvis der kommer til at stå, at vejledningen har været tolket for hårdt, så reagerer vi på det, siger Charlotte Kjær.
Vil sprede glæde: Gartnerier giver blomster til beboere på plejehjem
Seks gartnerier deler blomster ud til beboere og personale på odenseanske plejehjem for at skabe lidt glæde, nu hvor beboerne ikke kan få besøg. Blomsterne og planterne skulle ellers have været smidt ud.
Gartnerier i hele Danmark er lige nu fyldt med planter og blomster, der grundet coronakrisen ikke bliver solgt. Planterne skulle ellers blandt andet sælges hen over påsken.
Det stopper imidlertid ikke seks gartnerier fra at sprede glæde hos beboere og personale på odenseanske plejehjem.
- Vi ved, at de ældre sidder alene på plejehjemmene, og de kan ikke få besøg. Specielt her i påsken plejer man også og mødes og glæde hinanden, siger initiativtageren og ejer af Gartneri Tvillingegaarden Jens Ingemann Pedersen og tilføjer:
- Vi håber, at blomsterne kan give lidt glæde i både vores egen, men særligt i de ældres hverdag.
Skal opretholde produktionen
Gartnerierne har på grund af coronavirus i øjeblikket svært ved at afsætte alle deres forårsblomster. Det skyldes, at de fleste markeder er lukket.
Derfor stod gartnerierne til at skulle kasserer en masse blomster, men det var Jens Ingemann Pedersen på ingen måde interesseret i.
- Jeg har også selv både en mor og svigerforældre, som jeg ikke kan besøge for tiden, Så jeg har i stedet sat nogle planter hos dem for at sprede lidt glæde. Det kan man lige så godt brede ud, fortæller Jens Igenmann Pedersen.
Ejeren forklarer, at produktion af planter ikke på samme måde kan sættes på pause, som så mange andre ting kan.
- Udfordringen er, at vi ikke har en produktion, som vi kan slukke for. Vi er nødt til at holde på vores folk og have dem gående. Hvis vi ikke opretholder produktionen nu, så har vi ikke noget at leve af til efteråret, siger Jens Ingemann Pedersen.
Mister omsætning hver dag
For at spare på omkostningerne holder medarbejderne i Gartneriet Tvillingegaarden en ugentlig fridag. Men salget er stadig svimlende lavt sammelignet med tidligere sæsoner.
- Vi sælger i øjeblikket for under ti procent af, hvad vi normalt ville sælge for, og den omsætning, vi mister hver dag og hver uge, den mister vi også på bundlinjen, forklarer Jens Igenmann Pedersen.
Selvom regeringen allerede har præsenteret flere hjælpepakker til det danske erhvervsliv, så føler Gartnieriet Tvillingegaarden stadig, at der mangler hjælp, der tilgodeser lige netop deres branche.
- Politikerne har mange gode tiltag, der forsøger at hjælpe danskerne, og de gør det alt sammen i god stil, siger han og fortsætter:
- Men vi er meget afhængige af, at politikerne får forståelse for vores situation. Jeg har stor tiltro til, at der kommer hjælp til os på et tidspunkt.
Søren Windell, rådmand i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning, fortæller, at lempelser på plejehjem behandles fredag på et beredskabsmøde klokken 11.