Vandpibecafé får bøde - ingen til private trods mange anmeldelser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mange samles - og flere steder for mange - i det gode vejr, men ingen er endnu sigtet for at bryde forbud, lyder meldingen fra politiet.
Det milde og solrige forårsvejr har fået mange til at søge ud, men det har endnu ikke ført til sigtelser mod fynboer, der har samlet sig i store grupper i det fri.
Alligevel er der travhed hos politiet, der modtager henvendelser fra borgere fra hele Fyn, som ikke mener, at alle deres medborgere har forstået forbuddet, fortæller vagtchef hos Fyns Politi Ehm Christensen.
- Et af de steder, vi har været ude ved, er et ishus. Men da kom derud, kunne vi se, at folk rent faktisk følger instrukserne og holder afstand, siger han til TV 2/Fyn.
Letbane får grønt lys til at skrue op for byggeriet
Trods corona-krisen skrider letbanebyggeriet frem som planlagt, men kommunen ser gerne, at der skrues op.
Fynboerne holder sig indendøre, og der er sparsomt med trafik på vejene. Men alligevel er det ikke helt stille alle steder.
For i Odense er letbanebyggeriet stadig i fuld gang, oplyser letbanekontoret til TV 2/Fyn.
- Entreprenørerne arbejder ude i gaderne, og togleverancen er også upåvirket af situationen. Vi har nu modtaget fire tog – og det femte kommer i næste uge. Det går som planlagt, lyder det.
- Der går typisk ikke ti folk tæt sammen på arbejdspladserne – for det fordrer arbejdet ikke – og alle er også opmærksom på, at det ikke er tilrådeligt nu.
Kommune vil skrue op
Der er også opbakning fra Odense Kommune, hvor by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) ikke bare opfordrer til at fortsætte, men skrue op for arbejdet.
- Vi har kontaktet både Letbanen og alle de andre ledningsejere, der af og til gerne vil grave i vores veje og fortove, og hvis de kan fremskynde noget, får de en meget hurtig gravetilladelse, siger hun til TV 2/Fyn.
Ifølge rådmanden er det med at udnytte de få biler på vejene til at byggeriet kan brede sig og grave.
- Så generer det ikke, når vi engang skal have lukket samfundet op igen, siger Jane Jegind.
Projekter i institutioner sættes i gang
Det er ikke kun de større byggerier, kommunen gerne ser får noget arbejde fra hånden. By- og kulturrådmand oplyser, at der også bliver kigget på egne anlægsopgaver for at se, om der er nogle småting, der kan fremskyndes.
Det drejer sig for eksempel om lettere renoveringer af daginstitutioner eller lakering af halgulve.
- Her vil det igen være en fordel at lave det, når der alligevel ikke er nogen, for så er det lettere at kommer til, siger hun.
Derudover kigger kommunen også på, om der er noget på den mellemlange bane, der kan fremskyndes og sættes i gang, så snart samfundet begynder at åbne igen.
- Det er klart, at vi har også nogle udbudsregler, vi skal kigge ind i, men vi gør alt, hvad vi kan for at se, hvad vi kan fremrykke, lyder det fra rådmanden.
Tingene kan udvikle sig
Opfordringen har letbanekontoret sendt videre til entreprenørerne, som står for byggeriet og kan vurdere, om der er steder, der kan blive skruet op for arbejdet med Letbanen.
Sideløbende følger letbanekontoret situationen.
- Tingene kan jo udvikle sig – vi følger situationen dag for dag og har ”corona-møder” for både at drøfte og holde øje med forholdene, oplyser letbanekontoret.
- Èn ting er sikkert – vi sætter menneskeliv og undgåelse af smittespredning højere end byggeaktivitet.
En vandpibecafe i Odense, der havde valgt at holde åbent trods forbud, har dog fået en bøde på 5000 kroner lørdag, oplyser han.
Solen får folk til at søge ud
Siden onsdag formiddag har det været ulovligt at forsamles mere end ti personer på offentlige steder. Her blev blandt andet caféer og storcentre også påbudt at lukke.
Nyt tiltag skal redde fynske restauranter: - Det her gør, at vi ikke lukker med det samme
Flere fynske restauranter er i knæ, men et nyt initiativ skal hjælpe dem gennem corona-krisen.
Mens folk sidder hjemme for at undgå at sprede smitte, kæmper de fynske restauranter i øjeblikket for at overleve. Det betyder, at mange af spisestederne i stedet for den sædvanlige serveringen nu er gået over til at tilbyde takeaway.
Og det vil Mads Vindfeld Andersen, der står bag bloggen madsvin.com, gerne hjælpe med at udbrede budskabet om.
Derfor har han i samarbejde med Gastromand.dk oprettet hjemmesiden spisudehjemme.dk, hvor fynboerne og resten af Danmark kan støtte deres lokale spisesteder og samtidig få den mad, de er vant til at gå ud at spise, fortæller han.
- Der kommer en tid efter corona, hvor mange af os igen gerne vil kunne sidde og nyde god mad og drikke på landets restauranter. Men uden deres gæster vil mange restauratører være nødsaget til at dreje nøglen om, hvis ikke vi støtter op omkring dem nu, siger han.
Et plaster på såret
Der kom allerede et drastisk fald i antallet af besøgende på restauranterne, efter statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde 11. marts. Men onsdag blev der indført en hastelov, der gjorde det forbudt for spisestederne at tage imod spisende gæster.
Og det ramte hårdt, fortæller ejerne bag Restaurant HOS i Odense, Jakob Spolum og Michelle Hemme.
- Fra det ene sekund til det næste mistede vi – og mange andre – stort set hele vores forretningsgrundlag. Vores restaurants overlevelse er afhængig af salget af takeaway, indtil krisen er ovre, siger Michelle Hemme.
På Restaurant Brobygård i Broby er håbet også, at mad ud af huset kan hjælpe dem ud på den anden side.
- Vi har mistet mange selskaber, der lægger en større omsætning, og skal stadig betalte vores store, faste udgifter. Men takeaway er en stor hjælp i denne her tid og giver et plaster på såret, siger ejeren Kim Lei-Jensen, der også kan fortælle, at opbakningen fra kunderne er stor.
- Det her gør, at vi ikke lukker med det samme, men kan klare os lidt tid og finde et ben at stå på.
Efterlyser hjælp fra fynboerne
Håbet er, at hjemmesiden kan blive udbredt i hele landet, men det gøres bedst ved, at man lokalt hjælper med at holde den opdateret.
Derfor opfordrer Mads Vindfeld Andersen fynboerne til at melde ind, hvis der er en restaurant, der ikke allerede er på hjemmesiden, der tilbyder takeaway.
- Hvis man opdager en ny restaurant i sit nærområde, som er hoppet med på takeaway-vognen, så tøv ikke med at tilmelde den – vi har en formular på hjemmesiden til formålet. Så vil vi sørge for, at stedet kommer på listen og forhåbentlig på den måde kan redde noget af sin omsætning, siger han.
Formålet er at begrænse spredningen af coronasmitte mest muligt. Og selvom det giver travlhed, vil politiet fortsat tage ud og undersøge forholdene ved anmeldelser, lyder det.
- Vi fortsætter. Vi er er ekstra mand på arbejde, og hvis folk ringer ind, så tager vi ud, siger Ehm Christensen.
- Håbet er, at når vi først er gået i gang med bødeblokken, vil folk lægge mærke til det, og så vil de forhåbentlig følge instrukserne.
Det bliver dejligt vejr i weekenden, og vi ved, at det frister at komme ud og nyde solen ☀️🌲 Men husk nu, at tænke jer om. Fyns Politi anbefaler følgende: pic.twitter.com/T4pRVtrM5N
— Fyns Politi (@FynsPoliti) March 20, 2020
For at hjælpe borgerne har Odense Kommune sat skilte op i byens parker og på legepladserne. Desuden er alle udendørs fitnessstationer blevet lukket.
Værtshusejer i Odense fik bøde
Tidligere lørdag holdt politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi og Frank Jensen (S), der er overborgmester i hovedstaden, også pressemøde for netop at minde folk om ikke at samles. Hold afstand, ellers vanker der bøder, lød budskabet.
Vandpibecaféen var dog ikke den første til at modtage en bøde på Fyn. Allerede fredag havde Fyns Politi bødehæftet fremme.
Corona: Bøde til Odense-værtshus
Ejer af værtshus sigtes for at overtræde corona-lov.
I baglokale til værtshus i Odense var der tændt stearinlys, mens der blev serveret for gæster, siger politiet til Ritzau.
Ejeren af et værtshus i Odense er en af de første, der står til en bøde for at have overtrådt de nye regler, som skal hindre spredning af coronavirus.
Manden af værtshuset er fredag aften blevet sigtet og vil nu modtage et bødeforelæg på 5000 kroner, oplyser vagtchefen ved Fyns Politi.
- Vi mener, at der er tale om en helt bevidst handling, forklarer vagtchef Ehm Christensen.
Politiet rykkede ved 20.30-tiden ud til det nordlige Odense på baggrund af et tip. I værtshusets baglokale var der tændt stearinlys, og der blev ifølge politiet serveret for flere gæster.
Dette er imidlertid i strid med en ny bekendtgørelse, som trådte i kraft onsdag. Reglerne i bekendtgørelsen indeholder en række forbud, og overtrædelse kan medføre bøde.
Reglen om lukkede værtshuse, restauranter og så videre giver mulighed for en bødestraf på 5000 kroner, fremgår det af en meddelelse fra landets øverste anklager, Rigsadvokaten, onsdag.
Her var det ejeren af et værtshus i Odense, der som en af de første blev sigtet for at have overtrådt de nye regler, som skal hindre spredning af coronavirus.
Manden står ligeledes til et bødeforelæg på 5000 kroner.