30. apr. 2020 kl. 14:06
Morten Albek / Redigering: Morten Urup Skov

Med sprit og afstand:
  1. klasse bruger Fjord&Bælt som klasselokale

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

2.A på Kerteminde Byskole fik i dag deres danskundervisning i alternative lokaler, da de rykkede ind på Fjord&Bælt.


- Må jeg tage en krabbe?

- Ja, når du har håndsprittet.

Eleverne i 2.A på Kerteminde Byskole har helt styr på hygiejnereglerne, som selvfølgelig også gælder, når man har dansktimer ved Fjord&Bælts rørebassiner.

Torsdag var klassen nemlig sendt ud af deres sædvanlige lokale, for at der er plads nok mellem eleverne på skolen.

- I den her tid er vi organiseret, så vi er ude på tur hver anden dag, og med det her vejr har vi brug for at være inde, siger Annemette Nordby, som er lærer for klassen.

Læs også: Bor 7.737 kilometer væk: Jeff har købt sæsonkort til OB’s kampe
Gå tilbage Del
30. apr. 2020 kl. 12:22

Bor 7.737 kilometer væk: Jeff har købt sæsonkort til OB’s kampe

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix / OB (collage)

Jeff Gingold fra Seattle i USA har købt et sæsonkort til OB’s kampe. Et møde med OB-spillere på en tur med ligalandsholdet gjorde ham til OB-fan i 1990’erne. 


Alle fodboldkampe er indstillet som følge af coronaviruspandemien, og de danske fodboldklubber har svært at sælge billetter og sæsonkort, da det er uvist, hvornår der igen kan spilles kampe på grønsværen.

Alligevel kan den fynske superligaklub OB på sin hjemmeside fortælle, at den har solgt et sæsonkort til amerikanske Jeff Gingold, der arbejder som advokat og bor i Seattle i delstaten Washington omkring 7.737 kilometer fra Odense Stadion.

- Jeg elsker dansk fodbold, og det er en måde at takke klubben og støtte den i en hård tid. OB er en klub med megen historie, og da jeg så, at man håbede på hjælp ved ikke at bede om pengene tilbage på sæsonkortet, selv om man ikke kan komme på stadion, så synes jeg, at et køb var det eneste rigtige at gøre, siger Jeff Gingold ifølge OB’s hjemmeside fra sit hjem i Seattle.

Mødte OB-spillere på tur med ligalandsholdet

Hans forkærlighed for dansk fodbold startede i 1970’erne under en rejse til Danmark.

 - Jeg var til en konference i San Diego i 1997, hvor det danske ligalandshold var med i en turnering med USA, Peru og Mexico. Jeg kendte til dansk fodbold helt tilbage fra 1973, hvor min svigerbror og svigerinde introducerede mig for det i Danmark, hvor jeg var på besøg. Så jeg købte billetter til kampene og kontaktede Bien, som er en amerikansk avis på dansk og bliver udgivet i Californien. Her overtalte redaktøren mig til at droppe mit allerede bookede hotel og få et værelse på det hotel, hvor danskerne boede. Det gjorde jeg så, selvom det ikke var en opgradering, forklarer han.

På hotellet mødte han de daværende OB-spillere Michael Hemmingsen, Steen Nedergaard og Per Pedersen, og sidstnævnte er han venner med den dag i dag. Han har efterfølgende også mødt OB’s legendariske målmand Lars Høgh og tidligere landstræner og OB-træner Richard Møller Nielsen, og derigennem er han blevet tilhænger af klubben.

Hvornår OB spiller igen, og om det bliver med Jeff Gingold på tribunerne, er endnu uvist. Et sæsonkort koster 699 kroner.

Insekter bliver til fisk

I dag har eleverne dansk, og det kan man sagtens have i uvante rammer.

- Vi skulle have været i skoven, hvor de skulle arbejde med dyr. Det kunne have været insekter, men nu laver vi det bare om, så dyrene bliver til fisk, siger Annemette Nordby.

Morten Albek
Lærerne må selv stå for rundvisningen, mens Fjord&Bælt holder lukket under coronakrisen.

Aftalen kom i stand, fordi skolens ledelse kontaktede Fjord&Bælt for at spørge, om de kunne hjælpe 2.A med ly for regnen. Det kunne de godt.

- Det syntes jeg, var en rigtig god idé. Vi vil gerne stille vores lokaler til rådighed, når det er under kontrollerede forhold, som det er her i dag. Så giver det ikke mening, hvis ikke vi gør det, siger Mette Thybo, direktør for Fjord&Bælt.

Læs også: Karantænefilm: Fynsk film om vold i parforholdet under corona-krisen
Gå tilbage Del
30. apr. 2020 kl. 12:45

Karantænefilm: Fynsk film om vold i parforholdet under corona-krisen

Instafilm / Jeanette Fournier, redigering: Olav Fonager

Mange danskere bruger lige nu meget tid med deres partner på grund af coronaudbruddet, og det kan for nogen ende som et sandt mareridt. Et mareridt, der nu er blevet portrætteret i ny fynsk kortfilm.


 - Hold kæft!

Gråden bliver mere intens, for hvert slag der rammer hende.

- Hold kæft! Du skal kraftederme ikke vække naboerne!, vrisser Lars, mens han løfter hånden for at give hende et slag mere. Den anden hånd holder hende for munden, så skrigene bliver dæmpet.

“Jeg tror, at der er mange der hører de her historier, men jeg tror ikke, at man forstår det følelsesmæssigt.”

— Jesper Quistgaard, Instruktør af Bonaparte

Helle bliver stille i et øjeblik for at trække vejret, og statsministerens genkendelige røst trænger gennem den korte stilhed. Mette Frederiksen er ved lukke landet ned.

Sådan starter kortfilmen Bonaparte, der er instrueret af Jesper Quistgaard med et odenseansk skuespillerpar i hovedrollerne. Kortfilmen handler om, hvordan hjemsendelse og fyring på grund af coronaudbruddet kan ende i et mareridt, hvis man er udsat for vold i hjemmet.

- Vi har alle sammen sagt til os selv, at vi skal være i karantæne og blive hjemme. Men hvad så med dem, der bor med en voldsmand?, spørger instruktøren.

Aktuelt tema

I ugen efter Danmark lukkede ned den 11. marts, blev antallet af henvendelser til landets krisecentre fordoblet. Mange danskere blev pludseligt lukket inde med deres voldsudøvere, og netop det skal portrætteres i den nye kortfilm, der er optaget i Odense.

I kortfilmen møder vi parret Helle og Lars, hvis forhold er blevet sat på spidsen. Helle arbejder hjemme, mens Lars mister sit job, og derfor er de to tvunget til at bruge alle døgnets timer sammen. Den udsigt, kan Helle ikke holde ud, så hun sikrer sig en plads på et krisecenter.

Helle rejser sig fra sengen, og lister ud af soveværelset. Lars vågner ikke.

Hun finder en sort rejsetaske, og begynder at kaste ting i. Hun tager fat om remmene, ænser ikke at lyne tasken, inden hun river den ned fra bordet på badeværelset. Ud i gangen. På med hættetrøjen. Tasken over skulderen. Hendes hånd trykker dørhåndtaget ned, så døren går op.

Men ikke mere end et par centimeter.

- Hvor fanden tror du, at du skal hen?

- Slip mig!

God historie

Da Jesper Quistgaard fik stillet opgaven, takkede han i første omgang nej. Han synes ikke, at han havde en historie, han ville fortælle. Men så fik han en idé.

- Jeg tror, at der er mange der hører de her historier om, at krisecentrene har dobbelt henvendelser, men jeg tror ikke, at man forstår det følelsesmæssigt, forklarer han.

Men forståelse er ikke det eneste, instruktøren håber på at opnå med filmen.

- Ideelt set, så sidder der nogle kvinder eller mænd derude, der ser den her film og kan identificere sig med problematikken og karakteren. Så kunne det være, at det inspirerede dem til selv at gøre op med deres dårlige forhold, siger han.

Film med coronahensyn

Kortfilmen er en del af et projekt, hvor 12 instruktører fra hele landet har udfordret hinanden til at lave en kortfilm under coronaudbruddet.

Projektet hedder Karantænefilmene, og indeholder to benspænd. Det ene er, at de forskellige instruktører kun har to uger til at lave filmen samtidigt med, at de skal overholde alle myndighedernes karantæneregler.

Det er dog ikke en nem opgave at optage film med coronarestriktioner. Det opdagede Jesper Quistgaard.

- Da jeg fik idéen til at lave den her film, så tænkte jeg, det kan jo ikke lade sig gøre, medmindre at man caster et rigtigt ægtepar, som også er skuespillere. Så tænkte jeg: Hvad er chancen for det?, siger han.

Men det lykkedes. Hovedrollerne gik til skuespillerparret Louise Davidsen og Anders Gjellerup Koch, der arbejder ved Odense Teater, som lukkede kamerafolkene ind i deres private hjem. På den måde, kunne produktionen overholde restriktionerne, og lave en kortfilm på rekordtid. En kortfilm, Jesper Quistgaard har lært meget af, og som han forventer, kan blive til en spillefilm.

- Hvis vi ikke er gået konkurs om tre måneder, så vil jeg faktisk sige, at corona har været en god ting for mig. Jeg har lært rigtigt meget, og jeg har udviklet mig enormt meget, afslutter instruktøren.

Se hele filmen på 12 minutter her: 

Sørger selv for rengøring

Klassen skal dog ikke regne med at få en tradtionel rundvisning i centret. Det må de selv stå for.

- Vi har et nødberedskab herude, men det er lærerne selv, der går rundt med børnene, siger Mette Thybo.

Skolen skal ikke betale for at bruge lokalerne, men de sørger selv for et team, der skal gøre rent, når børnene er gået.

Og så er der det med afstand og hygiejne. De har lærerne også helt styr på.

Læs også: Fjord & Bælt underviser tusindvis af skoleelever live på Facebook
Gå tilbage Del
20. mar. 2020 kl. 17:17

Fjord & Bælt underviser tusindvis af skoleelever live på Facebook

Lasse Beck Frost

Når eleverne ikke kan komme til sæler og marsvin, må undervisningen komme til børnene. Fjord & Bælt underviser direkte på Facebook.


Hos Fjord & Bælt i Kerteminde er biologerne Ditte Bølle Jespersen og Jeppe Kaczmarek på arbejde, selv om store dele af samfundet er lukket ned.

Centret med sæler og marsvin er lukket for gæster, og alle skoleelever er sendt hjem fra skole, så der er ingen at undervise.

Det skal dog ikke hindre biologerne i at gøre børnene klogere på dyrene.

- Der sidder en masse skolebørn derhjemme, som ikke kan komme til os. Så må vi jo komme til dem, siger biolog Ditte Bølle Jespersen.

- Det er en af vores store ting at lave skoleundervisning her på centret. Det er en stor del af vores dagligdag, tilføjer biolog Jeppe Kaczmarek.

Kom helt tæt på sælens brøl

Fredag klokken 11 sendte Fjord & Bælt sin første liveudsendelse på Facebook.

Dagens udsendelse handlede om sælers hemmeligheder, og der er faktisk nogle fordele ved at undervise på en online-platform.

- Vi kan komme helt tæt på sælerne, og det ville vi ikke kunne gøre med en skoleklasse (på fysisk besøg, red.), siger Jeppe Kaczmarek.

- Det er første gang, at vi har vist, hvordan en sæl brøler, tilføjer Ditte Bølle Jespersen.

Udnytter ressourcer

Der er flere liveudsendelser på vej, selv om regeringen har bedt kulturinstitutionerne om at holde lukket.

- Når vi er nødt til at holde lukket, har vi nogle ressourcer og en masse historier, vi gerne vil fortælle om. Vi har også nogle få folk på arbejde, og så kan vi lige så godt udnytte det til at komme ud på nogle andre platforme, siger kommunikationsleder Mads Dirckinck-Holmfeld.

- Vores nye initiativ er at sende live og lave reel undervisning - også for at kunne for hjælpe alle de lærere og elever, som er rundt omkring og tilrettelægger undervisningen på online-platforme, forklarer han.

Stil spørgsmål til biologerne

I næste uge sender Fjord & Bælt mandag, onsdag og fredag klokken 11. Mandagens tema er hvaler, og ligesom fredagens tema om sæler vil eleverne og andre, der ser med, have mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

- Publikum kan stille spørgsmål, og vi kan svare på dem med det samme eller bagefter. Vi har en løbende dynasisk kommuniaktion, siger Mads Dirckinck-Holmfeld.

Tusindvis af seere har fulgt med i liveundervisningen på Facebook.

- Vi har øvet afstand i halvanden uge, og vi er vant til at spritte. Vi har sprit med selv, så det, tror jeg, går fint, siger Annemette Nordby.

Morten Albek
Elever fra Kerteminde Byskole får danskundervisning i nye omgivelser.
Morten Albek
 
I går kl. 22:17
Tophistorie
TV 2 Fyn
Breaking

Borgmester med vild udmelding: - Jeg stopper måske

LYT
Del
Link
kopieret!

Borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Ejsing Olesen (S), stopper måske i politik.


Så kontant er meldingen, da TV 2 Fyn taler med borgmesteren søndag aften.


- Måske, svarer Kasper Ejsing Olesen til spørgsmålet, om han stopper i politik.


- Jeg er ved at mærke efter, som jeg skriver, fordi hvis det her er den måde, at man er overfor hinanden i politik i Kerteminde Kommune - og skal være det i fremtiden - så er det ikke noget for mig, siger borgmesteren.


Udmeldingen kommer på baggrund af de seneste dages virak omkring borgmesteren.


Opfordret til at trække sig

I sidste uge kom det frem, at Kasper Ejsing Olesen har talt usandt i en sag om Skovløkke Frilandsgrønts ret til at drive en vejbod.

På et byrådsmøde i december fortalte borgmesteren, at sagen ikke kunne komme på dagsordenen, fordi han kort tid inden havde modtaget en mail fra by- og landdistriktsministeren om sagen.

Men det viste sig, at mailen var blevet modtaget flere dage i forvejen.

Borgmesteren forklarede efterfølgende, at han først ville tale med ejerne af Skovløkke Frilandsgrønt. Men det fik han aldrig gjort. Og det har han efterfølgende indrømmet og undskyldt for.

Sagen fik partikollega og byrådsmedlem i Kerteminde Kommune Kristian Hald (S) til at opfordre borgmesteren til at trække sig fra sin post.

Lørdag aften holdt den socialdemokratiske gruppe møde om sagen, hvor de afviste Kristian Halds opfordring til borgmesteren om at trække sig.

Beskyldt for flere usandheder

Søndag dukkede der en ny sag op, hvor byrådskolleger igen beskylder borgmesteren for at tale usandt. Denne gang handler sagen om Kerteminde Erhvervsforening, som borgmesteren sidder i bestyrelsen for.

I februar sidste år skrev foreningen en bekymringsmail til byrådsmedlemmerne.

De var nervøse for, at biogassagen om den tidligere borgmester Hans Luunbjerg tog for mange af kommunens ressourcer. Ressourcer, den ellers kunne have brugt på erhvervslivet i Kerteminde.

Det konservative byrådsmedlem Henrik Madsen har efterfølgende spurgt borgmesteren, om han var medafsender på bekymringsbrevet og dermed spillede en dobbeltrolle. Det afviste borgmesteren.

Men nu er der dukket et referat fra det pågældende bestyrelsesmøde i Erhvervsforeningen. Her fremgår det, at det var borgmesteren selv, der tog initiativ til drøftelserne om kommunens håndtering af biogassagen.

Ifølge byrådsmedlemmer viser sagen, at borgmesteren igen har talt usandt.

Siger stop

Sagerne har taget hårdt på borgmesteren, udtrykker han over for TV 2 Fyn. Søndag aften lagde han et facebookopslag op.

I opslaget skriver borgmesteren, at: “jeg siger STOP, ikke til der hvor angrebene kommer, for det kan jeg ikke. Men siger STOP til jer fra pressen til at kontakte mig med baggrund i flere af de angreb, som der trues med”.

- Jeg har børn, kæreste og øvrig familie, og mange af dem bor i lokalsamfundet. De bliver også konfronteret med det. Når du er borgmester, ved folk godt, hvem der er din familie, siger Kasper Ejsing Olesen til TV 2 Fyn.

- De her motivsøgende påstande, der kommer, bliver de jo også mødt med - og specielt mine børn, lyder det videre.

Er dit facebookopslag rettet mod Kristian Hald eller pressen?

- Det her er mod dem, som allerede har været ude med noget personligt, og som går i pressen med det i stedet for - som jeg skriver - at gøre det ordentligt og konfrontere mig, siger Kasper Ejsing Olesen

Så hvis jeg forstår dig rigtigt, er opslaget rettet mod Kristian Hald.

- Det skal du ikke skrive, for det har jeg ikke sagt, siger borgmesteren.

Men du siger jo, at opslaget er henvendt til de personer, der går til pressen.

- Nej fordi de gør det alligevel. De gør det alligevel. Det er faktisk mere dem, der slubrer det i sig uden at reflektere over det, siger Kasper Ejsing Olesen.

Beskidt spil

Borgmesteren påpeger, at han “ikke er en robot, men et menneske med en familie, der lever i et lokalsamfund”.

- Min datter ligger syg i dag, men fordi I hele tiden hiver efter mig, og jeg er nødsaget til at svare, kan jeg ikke engang være der som far for hende. Jeg skal hele tiden forholde mig til noget nyt, siger han.

- Jeg er ikke mentalt til stede, når der kører personangreb, og at I som presse hiver efter mig, og det forstår jeg godt, at I gør. Det er ikke sådan, jeg ønsker at leve mit liv, lyder det videre.

Det lyder som om, at det hele er blevet lidt for meget i de her dage. At det kommer både det ene, det andet og det tredje sted fra.

- Det er jo ikke bare i de her dage. Det er en udvikling, vi har set igennem længere tid, synes jeg, siger borgmesteren.

Er politik blevet et mere beskidt spil?

- Ja det synes jeg. Det har bevæget sig fra ideologi til politiske kampe, og nu er det så at gå efter personer. Det gjorde man jo ikke førhen, siger Kasper Ejsing Olesen.

For 10 minutter siden
Tophistorie
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Solen kigger frem fra morgenstunden - men så kommer vejrskifte

LYT
Del
Link
kopieret!

Vi står op til koldt og klart vejr, og der er gode chancer for sol fra morgenstunden.

Temperaturerne ligger på lige under frysepunktet, men i løbet af mandag vil de bevæge sig op på et par plusgrader.

Fra omkring middagstid bliver det skyet, men det vil holde tørt. Vinden vil være svag fra øst, men som drejer i løbet af dagen fra sydvest, oplyser TV 2 Vejret.

I aften og i nat vil temperaturerne lige akkurat befinde sig på den positive side af frysepunktet. Det vil fortsat være skyet, men tørt.

I går kl. 20:36
Tophistorie
Maya Christensen

Da 10.000 publikummer sad klar, gik teknikken ned

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er ti minutter til showstart.


Rundt om i hele hallen er de sidste af knap 10.000 publikummer ved at finde deres pladser.


Imens vender Mathias Bertelsen sig om mod sin storebror:


- Jeg er meget tæt på ikke at bevare roen lige nu.


For det er nu, alt skal spille. Nu, brødreparrets seneste ti års forberedelser skal stå sin prøve. TV 2 Fyn følger brødreparret i dokumentaren "Spring for millioner", når de forsøger at lave Danmarks største event med ekstrem springgymnastik.


Men teknikken virker ikke. Det værste af alle skrækscenarier er lige sket.


En sej sport?

I starten var projektet mest tænkt som et forsøg.

Maya Christensen

Som tidligere elitegymnaster havde brødrene nemlig længe lagt mærke til, hvordan andre typisk opfattede gymnastik. En iagttagelse, der gik helt tilbage til barndommen:

- Jeg har jo selv gået til gymnastik, siden jeg var tre år, men når man kom op i skolen, kunne de andre ikke rigtigt forstå, hvorfor man gik til gymnastik, erindrer Jesper Bertelsen, der er partner i gymnastik-konkurencen Faceoff.

“Der var sådan en fælles energi i hallen om, at det her kan virkelig noget.”

— Jesper Bertelsen, Partner, Faceoff

Derfor satte brødreparret i 2014 sig for at skabe en helt ny gymnastik-konkurrence, som skulle være et brag af et seværdigt show - ikke bare for gymnaster, men for alle.

Det krævede bare lige, at folk ville købe billet.

Maya Christensen

Og dét haltede. I hvert fald det første år. Her blev konkurrencen afholdt i SG-huset i Svendborg, og dagen før showstart var der kun solgt omkring 100 billetter.

- Men der var sådan en fælles energi i hallen om, at det her kan virkelig noget, fortæller Jesper Bertelsen.

Så hvad skulle der nu ske?

Alt eller intet

Brødrene og resten af Faceoff-gruppen gik i tænkeboks. Én foreslog Jyske Bank Boxen i Herning.

- Og så sad vi alle sammen og grinte, fortæller Jesper Bertelsen.

Men blot få år efter havde brødrene indtaget Forum Horsens, og ikke længe efter var de også vokset ud af dén hal.

Maya Christensen

Der var ikke længere nogen tvivl: næste skridt var Jyske Bank Boxen.

Et skelsættende skridt for en virksomhed, der aldrig havde været i banken for at låne penge, men selv måtte finde råd til det hele. For mens Forum Horsens kunne rumme omkring 3.000 publikummer, er tallet i Herning knap 11.000. Og det kan ses på kontoen:

- De økonomiske konsekvenser ved at booke Jyske Bank Boxen er i en helt anden liga, end vi er vant til, siger Mathias Bertelsen, der er partner i Faceoff.

Derfor har billetsalget denne gang været mere afgørende end nogensinde før, lyder det fra Jesper Bertelsen:

- Hvis ikke vi får solgt billetter til vores konkurrence nu her i Boxen, så går vi konkurs.

Men for brødrene er der ingen vej udenom med det mål, de har sat sig:

- Vi vil gerne udfordre hele sporten og skabe det vildeste arrangement overhovedet.

Se dokumentaren her.
Presse-fotos.dk

Kortslutning antænder brand i værksted

LYT
Del
Link
kopieret!

Søndag aften brændte et værksted på Møllebakken i Tommerup. Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Vi mistænker, at der er tale om en kortslutning. Vi tror ikke, at branden er påsat, siger vagtchef hos Fyns Politi Torben Jakobsen.

Branden, der var af mindre karakter, blev slukket på omkring en halv time, efter Fyns Politi modtog anmeldelsen klokken 17.51, oplyser vagtchefen.

Fyns Politi har nu afspærret området omkring værkstedet og afventer den brandtekniske rapport, før der bliver taget stilling til, om branden skal undersøges yderligere.

Vidner på stedet er blevet afhørt.

Ingen personer kom til skade i forbindelse med branden.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DMI advarer bilister: - Forøget risiko for trafikuheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Da der er risiko for tæt tåge eller rimtåge, udsender DMI nu et varsel og advarer samtidig bilister på vejene.

Sigtbarheden kan nemlig nogle steder være på under 100 meter, oplyser instituttet i en pressemeddelelse.

- Tæt tåge eller rimtåge kan forårsage en forøget risiko for trafikuheld. Kør forsigtigt, og vær opmærksom på, at transporttiden kan være længere end normalt, lyder det videre.

Varslet gælder fra nu og indtil mandag klokken 09.

På grund af den tætte tåge opfordrede Fyns Politi søndag morgen bilister til at huske at tænde for bilens baglys.

Det var dog langt fra alle, der tog opfordringen til sig, for en patrulje på Østfyn langede hele 12 bøder ud på 24 minutter.

I går kl. 17:37
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Odense sætter rumænere til vægs i Champions League

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter at have tabt et vigtigt skridt i kampen om de øverste placeringer i seneste runde mod ungarske Györ kom Odense Håndbold søndag tilbage på sejrssporet i Champions League.


På udebane i Rumænien var der kampen igennem klasseforskel, da det fynske hold bankede Rapid Bucuresti med 42-25.


Sejren var vigtig i jagten på en af de to øverste pladser i Champions League-gruppen, der giver direkte adgang til turneringens kvartfinaler.


Med søndagens sejr ligger Odense i det spil nummer to med 16 point, mens Team Esbjerg er lige i hælene med 15 point for en kamp færre. Györ topper gruppen med 19 point.


Niveauforskel

Det var fra første fløjt tydeligt, at Odense var mindst et niveau over rumænerne. Fynboerne havde et godt flow i angrebsspillet og scorede nærmest efter behag.

Landsholdsfløjen Elma Halilcevic havde i første halvleg god tur i den, og hendes fem scoringer i første halvleg hjalp til, at Odense gik til pause foran 20-15.

De fynske gæster åbnede anden halvleg i femte gear med seks scoringer i rap, og så var opgøret ellers afgjort.

Mie Højlund var i den periode i hopla og gjorde, hvad der passede hende. Den vævre playmaker vandt alle sine dueller og havde sidste eller næstsidste hånd på de fleste fynske scoringer.

Den hæsblæsende fynske start på anden halvleg gav Odense-træner Ole Gustav Gjekstad mulighed for at give flere af profilerne en tidlig fyraften.

Det gjorde intet ved klasseforskellen. Rumænerne lavede den ene fejl efter den anden, og det udnyttede Odense gang på gang.

Kun den hollandske keeper Yara Ten Holte blev i første omgang på banen i forhold til den startopstilling, som Odense åbnede kampen med, og med fem minutter tilbage fik hun også fyraften.

Det gav spilletid i målet til 18-årige Andrea Nørklit, der er datter af den mangeårige landsholdskeeper Peter Nørklit.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Energi Fyn varsler elpris på himmelflugt - her peaker den

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis du planlægger at sætte en storvask over mandag, er det måske en ide at udskyde projektet en dags tid eller to.

Energi Fyn varsler nemlig tårnhøje elpriser allerede fra mandag morgen, fremgår det af selskabets hjemmeside.

Hele 4,03 kroner per kilowatt-time lyder prisen på klokken 08 mandag. Den daler omkring middagstid for så at stige til 5,44 kroner per kilowatt-time, når klokken slår 17.

De høje elpriser skyldes blandt andet et højtryk over Centraleuropa, der er med til at give svage vindforhold, oplyser TV 2 Vejret.

I går kl. 15:23

Populært aktivitetscenter lukningstruet: - Stort tab for lokalområdet

LYT
Del
Link
kopieret!

Brugerne i Bolbro Brugerhus frygter, at Odense Kommune vil sælge deres bygninger og bruge indtægterne til en ombygning af Odense Stadion.


- Det ville være så synd for de mange mennesker, der har deres aktiviteter her. Det stemmer ikke overens med, at man skal have et aktivt civilsamfund, siger Hanne Syrak, der er formand for Bolbro Brugerhus.


Omkring 800 mennesker i næsten 50 forskellige foreninger har deres gang i Bolbro Brugerhus, der er et kulturelt aktivitetscenter for bydelen.


Foreningen Odense Ungdomsskak er en af de mange foreninger, der har faste aktiviteter i Bolbro Brugerhus. Skakspillerne er ikke begejstrede for tanken om at Bolbro Brugerhus måske skal omdannes til boliger.


- Det tænker jeg godt nok ville være et stort tab for lokalområdet, hvor mennesker fra lokalsamfundet kan mødes på tværs af forskellige behov, siger Jonas Bjertrup Hennild, der er bruger af Bolbro Brugerhus.


Samme melding kommer fra Danske Slægtsforskere Odense, der har flere møder og arrangementer i huset hver måned.

- Vi havde det oppe i bestyrelsen tidligere på ugen, og det blev ikke godt modtaget. Det lyder som galimatias, hvis du spørger mig direkte, siger næstformand i foreningen, Søren Bay Kastrup.

Ombygning til kvart milliard

Arealet og bygningerne, hvor brugerhuset ligger, er udpeget til boligområde i en kommuneplan for Odense.

- Lige nu er det bare nogle tanker, om hvordan vi gør det her, og de arealer kommunen ejer, dem sætter vi i spil for at få hele dette store puslespil til at gå op, lyder det fra by- og kulturrådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K).

Brugerhuset ligger lige over for Odense Stadion, som inden 2028 skal opgraderes for at leve op til en række skærpede krav, hvis der skal kunne spilles superligakampe på stadionet. En ombygning, der kan komme til at koste op mod 250 millioner kroner.

- Altså præcis hvad prisen bliver, og hvordan opbygningen kommer til at se ud; de to ting er afhængige af hinanden. Der er mange modeller i det her, men vi har en ambition om, at der skal skal spilles Superliga i Odense fra 2028, siger rådmanden.

Stadion giver gener i Bolbro

I august kunne Fyens Stiftstidende fortælle om en udviklingsplan for Odense Stadion, hvor tanken er en finansiering af en stadionombygning via salg af arealer og ejendomme omkring Odense Stadion.

Derfor frygter Bolbro Brugerhus, at de må afgive deres lokaler, så kommunen kan få råd til den nødvendig opgradering af Odense Stadion.

- Det kan ikke passe, at Bolbro skal betale for en udvikling af Odense Stadion. For den almindelige bolbroborger er der nok ulemper i form af trafik og parkering, siger Hanne Syrak.

Selvom der kun er tre år til, at de nye krav fra FIFA træder i kraft, har kommunen endnu ikke meldt ud, hvordan ombygningen skal se ud, og hvornår den skal i gang.

- Der er rigtig mange parter i det her, som skal finde sammen og finde økonomi i det her, og det er ikke på plads endnu.

Men kan du berolige brugerne af Bolbro Brugerhus med, at huset ikke bliver solgt, og pengene ikke går til ombygning af Odense Stadion?

- Jeg kan berolige beboerne med, at hvis der sker et eller andet derude, så starter vi med at sige det til dem i stedet for til pressen, siger Søren Windell.

For formanden for Bolbro Brugerhus er der kun én tilfredsstillende løsning.

- Hvis politikerne i Odense vil gøre noget godt for os, så sætter de en streg oppe ved fortovet og tager det her stykke ud af kommuneplanen.

Presse-fotos.dk

Bil brænder på motorvej

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 14.36: Alle spor er igen farbare.

En dieselbil er gået i brand på E20 Fynske Motorvej, oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Det er faktisk en patrulje, som tilfældigt kører forbi og ser bilen holde i nødsporet, siger vagtchef Kenneth Taanquist.

- Ilden står op ad kølerhjelmen, men kort efter ankommer brandvæsnet og får slukket branden, lyder det videre.

Episoden fandt sted mellem afkørsel 55 Aarup og 54 i østgående retning og resulterede i, at højre spor er spærret, hvilket forårsager kødannelse, oplyser Vejdirektoratet.

Ingen personer kom til skade i forbindelse med branden.

Peter Salomon

Bøderegn over bilister: Én uddelt hvert andet minut

LYT
Del
Link
kopieret!

Det har tydeligvis ikke vakt den store opmærksomhed, at Fyns Politi søndag morgen opfordrede bilister til at huske at tænde for baglygterne, når de begav sig ud på de tågede landeveje.

For i løbet af formiddagen har politiet nemlig langet ikke færre end 34 bøder over disken, oplyser det på X.

På blot 24 minutter lykkedes det en patrulje på Østfyn at snuppe hele 12 bilister, som ikke havde baglygterne tændt.

Alle er blevet sigtet og kan nu se frem mod en bøde på 1.000 kroner.

- Det er udtryk for en generel udfordring, skriver politiet.

I går kl. 12:35
Fyn
Sajjad Hussain/Ritzau Scanpix

Axelsen knuser modstander og vinder stor turnering

LYT
Del
Link
kopieret!

Der var længere mellem triumferne end sædvanligt for Viktor Axelsen i 2024, men allerede nu kan han juble over sin første titel i det nye år.


Søndag gik den danske badmintonspiller hele vejen i Super 750-turneringen India Open, hvor Lee Cheuk Yiu fra Hongkong blev besejret 21-16, 21-8.


Det er tredje gang i karrieren, at Axelsen vinder titlen, men man skal tilbage til 2019 for at finde hans seneste triumf i New Delhi.


For mindre end to uger siden sørgede Lee Cheuk Yiu ellers for en skidt start på året for Axelsen ved at sende OL-guldvinderen ud i første runde i Malaysia.


Men søndag var fynboen anderledes skarp.


Nådesløs fynbo

Axelsen kom godt nok bagud 2-6 i kampens indledning, hvor de 31-årige ben lige skulle i gang. Det kom de hurtigt, og Axelsen spillede med god ro og overskud.

Ved opholdet var danskeren foran 11-8, og godstoget var efterhånden kommet op i så høj fart, at modstanderen fra Hongkong ikke kunne stoppe det.

Axelsen styrede løjerne, og med seks vundne bolde i træk bragte han sig på 13-8.

Føringen var komfortabel, men Lee Cheuk Yiu begyndte pludselig at nærme sig, før han til sidst løftede for langt og forærede danskeren sættet.

Begge spillere spillede helt til stregerne, og det var marginalerne, der i flere tilfælde afgjorde duellerne.

Heldigvis for Axelsen faldt de oftest ud til hans fordel. Lee Cheuk Yiu fejlbedømte et dansk løft, der ramte baglinjen, og verdens nummer 20 begyndte flere gange at slå ud af banen selv.

Det var der ikke råd til mod tredjeseedede Axelsen, som spillede sig på 6-2 med seks point på stribe.

Lee Cheuk Yiu haltede konstant efter, og når danskerens smash sad i skabet, var han ikke i nærheden af at svare igen.

Troen på en overraskelse begyndte så småt at forsvinde fra Lee Cheuk Yius attitude, og til sidst var det kun et spørgsmål om afklapsningens størrelse.

India Open er en niveau 3-turnering og rangerer på samme niveau som Denmark Open.

I går kl. 11:56
Alexander Aagaard Local Eyes

Gård brænder: - Hold jer væk!

LYT
Del
Link
kopieret!

Politi og brandvæsen arbejder lige nu på at slukke en brand i en gård på Ørbækvej i Birkum sydøst for Odense.


Det oplyser vagtchef hos Fyns Politi Kenneth Taanquist til TV 2 Fyn.


- Af hensyn til slukningsindsatsen og folks sikkerhed beder vi nysgerrige om ikke at opsøge stedet, siger han og tilføjer, at røgen går lige op, men er svær at styre.


Vagtchefen oplyser, at der er tale om en halmoplagring på gårdens førstesal, der brænder. Der er altså ikke tale om en beboelsesejendom.


Svært slukningsarbejde

Gården er placeret mellem Tingkærskolen og ostefabrikken Birkum Ost.

Fyns Politi og Beredskab Fyn modtog anmeldelsen klokken 10.26 søndag og rykkede ud til gården, hvor der hurtigt kunne konstateres en kraftig røgudvikling fra førstesalen.

Politi og brandvæsnet har indtil nu begrænset branden, men ifølge vagtchefen er arbejdsbetingelserne vanskellige, eftersom ilden har godt fat i halmen.

- Lige nu skal vi begrænse skaden og stille og roligt få slukket ned, siger indsatsleder hos Beredskab Fyn Steen Jeppesen til TV 2 Fyn.

- Så selvom det ser voldsomt ud, så forventer vi egentlig, at det går, som vi gerne vil have det til at gå, lyder det videre.

Det vides endnu ikke, hvad der har forårsaget branden. Det skal brandtekniske undersøgelser forsøge at fastslå.

- Først skal branden slukkes, og så skal vi afhøre forskellige vidner, siger vagtchef Kenneth Taanquist. Det vides ikke, hvor lang tid slukningsarbejdet kommer til at tage.

Ingen personer eller dyr er kommet til skade i forbindelse med branden.

På grund af slukningsarbejdet er sydgående retning af Ørbækvej omkring gården spærret.

Local Eyes
Local Eyes
Local Eyes
Local Eyes
/
I går kl. 10:57
Fyn
Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

Axelsen smadrede ketcher i dyb frustration: - Jeg er bare et menneske

LYT
Del
Link
kopieret!

Den dobbelte OL-guldvinder Viktor Axelsen har aldrig lagt skjul på, at han har et voldsomt temperament og en stor vrede, der til tider skal ud af kroppen.


Det er igen kommet til udtryk i denne uge under Super 750-turneringen India Open, hvor Axelsen i den grad har kæmpet med fysiske skavanker, hvilket også har påvirket hans mentale tilstand.


Alligevel har den danske badmintonstjerne formået at spille sig hele vejen til finalen, hvor der søndag venter et møde med Lee Cheuk Yiu fra Hongkong.


- Selvom det kan lyde underligt for en som mig, der har været i så mange finaler, så er jeg virkelig stolt over at være nået til finalen. Jeg kommer til at give alt, slår Axelsen fast.


"Jeg er bare et menneske"

I lørdagens semifinale mod Jonatan Christie fra Indonesien måtte Axelsen også grave dybt i værktøjskassen og på ressourcekontoen, før sejren kom i hus efter tre sæt.

Det kostede blandt andet en advarsel fra dommeren, efter Axelsen mod afslutningen på første sæt knækkede sin ketcher med de bare næver.

- Ved du hvad, først og fremmest er jeg bare et menneske. Hvad du ser er, hvad du får. Jeg er ingen robot. Nogle gange koger mine følelser lidt over, men det er sådan, jeg er, siger Axelsen og tilføjer:

- Jeg er selvfølgelig ikke stolt af at smadre ketcheren, men jeg er ikke en maskine, og jeg kæmpede virkelig derinde i dag.

TV 2 Sport
Axelsen med ketcherhovedet i hånden, mens skaftet er i den anden hånd.

Ingen forberedelse

Også bentøjet måtte - ligesom i flere andre kampe tidligere i turneringen - acceptere at få et rap med ketcheren, når de ikke makkede ret.

- Christie er også en verdensklassemodstander. En virkelig god spiller. Jeg var virkelig frustreret, fordi jeg følte, at jeg spillede en god kamp, men pludselig faldt alt fra hinanden, mens Christie begyndte at spille bedre. Men på en eller anden måde - jeg ved ikke hvordan - formåede jeg at finde en vej tilbage. Så jeg er superstolt af mig selv.

Var din største udfordring mentalt eller fysisk?

- En smuk kombination. Helt sikkert mentalt. Også helt sikkert fysisk. Det skal ikke være nogen undskyldning, men jeg har haft tæt på ingen forberedelse før denne turnering, så det er langt over mine forventninger, at jeg nu er i finalen. Det var også derfor, at jeg fejrede sejren så meget, lyder det fra OL-guldvinderen.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her