Afslag på afslag: Handicappede Kim nægtes personlig hjælper

Kim Jørgensens klage over manglende hjælp til sine handicap ligger i en bunke hos Ankestyrelsen, hvor han håber at få omgjort Middelfart Kommunes beslutning om afslag til en personlig hjælper.

Kim Jørgensen er bare 48 år. Men listen over hans handicap er efterhånden lang.

Han har sukkersyge, dårlige nyrer, dårligt hjerte, benprotese, er blind på det ene øje og har kun to procent syn på det andet.

- Jeg var 35 år dengang, jeg begyndte at blive syg, fortæller Kim Jørgensen.

Han bor hos sin mor Lis Hansen. Og han får allerede hjælp af kommunen. Hjemmehjælp tre gange om dagen og en ledsageordning på 15 timer om måneden. Ud over det, er det især hans mor, der hjælper ham i dagligdagen.

- Han kan ikke selv gå på toilettet, og han kan heller ikke selv sørge for at få noget at spise.

quote - Jeg håber, at jeg kan få en personlig hjælper, sådan at jeg kan blive glad ved det og måske komme ud og opleve lidt.

Kim Jørgensen

Ikke syg nok til en personlig hjælper

Han har engang været i fin form. Men det er efterhånden ved at være mange år siden nu. For de sidste 24 år er det gået ned ad bakke med helbreddet. 

Kim Jørgensen har derfor søgt om at få en personlig hjælper, der kan være hos ham seks-syv timer om dagen - men uden held.

- I to-tre år har jeg søgt om at få sådan en hjælper, men vi har fået afslag hver gang. Fordi de (kommunen, red.) mente ikke, jeg var syg nok.

Udover den hjælp han får fra hjemmehjælpen tre gange om dagen, er det Kim Jørgensens mor, der hjælper ham. Hun lider selv af knogleskørhed.

- Jeg vil også gerne være mig selv, sådan så der kan være en person, der kommer og kører ham, hvis han for eksempel skal ud og handle og sådan nogle ting.

For ung til plejehjem

Men Middelfart Kommune har afvist Kim Jørgensens ansøgning om en fast personlig hjælper. Som alternativ har kommunen tilbudt den 48-årige en plejehjemsplads.

Noget som Lis Hansen ryster på hovedet af

- Altså, det skal han ikke.

Og det er Kim Jørgensen enig i.

- Jeg synes ikke, at jeg gammel nok til at komme sådan et sted hen, siger han og fortsætter:

- Jeg håber, at jeg kan få en personlig hjælper, sådan at jeg kan blive glad ved det og måske komme ud og opleve lidt.

Omgørelser flest i Middelfart Kommune 

Nye tal fra Ankestyrelsen viser den såkaldte omgørelsesprocent for handicapsager i perioden 2013 til 2021. 

Og blandt de fynske kommuner ser det værst ud i Middelfart Kommune, hvor omgørelsesprocenten, i sager der er klaget over i perioden har været på 44 procent. Det er den tredjehøjeste af samtlige danske kommuner.

Og i syv ud af ti fynske kommuner er det minimum hver tredje sag, som Ankestyrelsen har gjort om.

Social- og velfærdschef i Middelfart Kommune, Henrik Mott Frandsen, understreger, at man ikke spekulerer i at gå til stregen for at spare penge, men at kommunen prioriterer de individuelle behov højt.

- Efterfølgende, så er det klart, så skal vi også kigge på, hvordan gør vi det så bedst muligt inden for den økonomi, der er til rådighed. Men økonomi er ikke den primære, afgørende faktor.

Kim Jørgensen har nu klaget over afslagene på sine ansøgninger om en daglig hjælper, og hans sag er nu en af dem, der ligger ved Ankestyrelsen. 

Oversigt

    Oversigt