Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
80 kilometer af Baltic Pipe skal lægges ned henover Fyn. Arbejdet starter næste år, og det vil have stor betydning for mange lodsejere. En af dem er Allan Buch, som får en erstatning for sin jord. Nu venter han på erstatning for tabt indtjening.
Næste år når nedlæggelsen af den i alt 800 kilometer lange gasledning, Baltic Pipe, kysten lidt syd for Middelfart.
I alt skal 80 kilometer af den 80 centimeter brede rørledning graves ned henover Fyn. Mange lodsejere vil i den forbindelse blive berørt og meget jord skal eksproprieres.
En af dem, som skal have sin jord eksproprieret er en af de lokale fiskere ved Lillebælt, Allan Buch, og han venter nu på, hvilken erstatning han kan forvente.
Fælles front mod Baltic Pipe: Lodsejere, aktivister og bedsteforældre gør klar til demonstration
Om præcis et år begynder den fynske del af anlægsarbejdet på gasrørledningen Baltic Pipe. Men den kommer ikke i jorden på Fyn uden protester. Lørdag er der demonstration i Odense.
Næste år begynder den fynske del af arbejdet med at anlægge gasrørledningen Baltic Pipe. Den skal forsyne Polen med naturgas fra Norge.
Men Baltic Pipe kommer ikke i jorden på Fyn uden protester.
I Rønninge har Flemming Broholm Hansen og Jesper Sanden brugt de seneste dage på at gøre en traktor klar til demonstration på Flakhaven i Odense lørdag formiddag.
- Det er jo nyt for os at skulle hen og binde lagner på en halmballe for at gøre opmærksom på os selv, siger Flemming Broholm Hansen.
Har ikke haft mulighed for at sige fra
Men han gør det, fordi han mener, at beslutningen om Baltic Pipe er truffet uden en ordentlig forudgående dialog.
- Vi vil gerne demonstrere mod det her projekt, som er blevet trukket ned over ørerne på os. Vi føler ikke rigtig, at vi har haft nogen indflydelse på at sige fra. Det er bare at tage imod det, der kommer, siger Flemming Broholm Hansen, der ejer Rønninge Aagaard.
Synspunktet er Jesper Sanden enig i. Han er lodsejer i Davinde, der ligger tæt på Flemming Broholm Hansen i Rønninge.
- Når det drejer sig om så stort et projekt, så er det lige godt meget, at der ikke har været en lille demokratisk dialog. Det ville man jo gøre ved alle andre større projekter, lyder det fra Jesper Sanden.
Demonstrationen lørdag formiddag er arrangeret af en broget skare af blandt andre bedsteforældre, landmænd og klimaaktivister.
- Vi har ikke fattet alvoren
Maja Parsberg Madsen, der er aktivist i den internationale klimaaktivistgruppe Extinction Rebellions afdeling i Odense, er en af talerne til demonstrationen lørdag formiddag.
Hendes protest mod Baltic Pipe bunder i et ønske om at passe på klimaet.
- Når sådan noget som Baltic Pipe bliver bygget, så er det for mig et tegn på, at vi overhovedet ikke har fattet, hvor alvorlig en situation vi er i, siger Maja Parsberg Madsen.
For Flemming Broholm Hansen og Jesper Sanden er det første gang nogensinde, at de deltager i en demonstration.
Maja Parsberg Madsen har ikke tal på, hvor mange demonstrationer hun har været med til.
- Det er mange, konstaterer hun.
Håber at kunne stoppe Baltic Pipe
Lørdag formiddag føjer hun endnu en til demo til listen. Og de to lodsejere deltager altså i deres første.
Men de gør det med et fælles mål og ønske:
- Det er at få det stoppet, siger Maja Parsberg Madsen.
- Det allerbedste ville være at stoppe det der projekt, fordi det er et tåbeligt, håbløst projekt, siger Jesper Sanden.
- Ledningen skal gå i land tæt ved den bro, hvorfra jeg driver fiskeri, og så skal de bruge en masse af mine arealer, så det skal vi se, om vi kan få en pris på, fortæller fiskeren mellem fiskegarn og kasser.
På et bord ligger der billeder af de arealer, som berøres af den nye gasledning. Allan Buch venter på at en udsendt fra ekspropriationskommissionen og en fra Energinet, som står for nedgravningen, kommer, så de sammen kan se på planerne for området. Et møde som Allan Buch har forventninger til.
- Jeg håber, vi i dag kan vise med billeder, hvad problemet for min virksomhed er.
Forretningen er truet
Noget af det Allan Buch særligt efterspørger er, hvad han skal stille op, når arbejdet med at nedlægge Baltic Pipe er i gang. Det kan have den konsekvens, at fiskeriet ikke kan stå på imens, og uden fiskeri er der ingen fisk at sælge i den lille fiskebutik.
- Det påvirker min fiskeforretning, og hvis jeg ikke kan drive fiskeri i et år eller to så er det svært at komme tilbage, fortæller fiskeren.
- Det er svært at gøre op. Alt vores grej skal vedligeholdes. Stiller man det bare hen i krog, så virker det ikke, når vi skal til at bruge det igen. Vi skal også holde bådene igang, selvom det kun er én, vi bruger. Alt det er der jo en omkostning ved.
Et endeligt bud på disse omkostninger har Allan Buch ikke endnu.
Beslutningen er truffet, men kampen fortsætter
Besøget fra ekspropriationskommissionen og Energinet handler i dag om at se på den erstatning, som Allan Buch kan forvente, når ledningen er gravet ned. De økonomiske udfordringer, som Allan Buch kan få mens nedgravningen står på, skal der tales om på et senere tidspunkt mellem ham og Energinet.
En ting er sikkert, og det er at Allan Buch vil have en fair erstatning i begge sager.
Baltic Pipe: Rørlægning kan kaste guld af sig
Mandag startede de arkæologiske undersøgelser i Aunslev på Østfyn. Inden nedgravningen af Baltic Pipe leder arkæologer efter nogle af fortidens skatte.
Inden længe skal gasledningen Baltic Pipe graves i jorden, blandt andet i Aunslev på Østfyn. Det har fået arkæologer fra Østfyns Museer til at gå i gang med forundersøgelser i det område, hvor gasledningen skal ligge.
Håbet er at grave arkæologiske skatte frem fra fortiden. For når gasledningen først er lagt, vil muligheden for at finde spor fra fortiden forsvinde.
- Vi laver arkæologiske forundersøgelser for at se, om der ligger arkæologiske spor i jorden, som vi skal have udgravet, inden de kommer og anlægger gasledning. Når først de gør det, så ødelægger de alle de spor, der er, siger Malene Refshauge Beck, museumsinspektør Østfyns Museer.
Udgravninger svarende til 91 fodboldbaner
De østfynske arkæologer har et stort arbejde foran sig, da hele 65 hektar svarende til cirka 91 fodboldbaner skal undersøges, inden gasledningen nedgraves.
Men selv hvis udgravningerne skulle give gevinst, så stopper anlægsarbejdet ikke.
- Det er også derfor, vi er i gang allerede nu, siger Malene Refshauge Beck og fortsætter:
- Det er for at have tid til at lave de arkæologiske undersøgelser, inden anlægsarbejdet går i gang. Så det skulle meget nødigt påvirke anlægsarbejdet.
Interessant opgave
Under tidligere udgravninger i Aunslev har arkæologer fundet gravhøje og bopladsspor fra jernalderen. Derfor finder de opgaven spændende.
- En stor del af Baltic Pipe følger den gamle gasledning, hvor der blev gjort rigtig mange fund. Så vi forventer at finde mange ting, når vi går i gang, siger Malene Refshauge Beck.
Arbejdet omkring undersøgelsen af den 16,5 kilometers lange strækning er næsten en helt almindelig opgave for arkæologern. Det, der gør opgaven speciel, er størrelsen.
- Det er super interessant, at vi får et meget langt snit igennem et landskab, hvor man pludselig kan se på bebyggelsesudviklingen over et stort område igennem mange årtusinder, siger hun.
- Ekspropriationskommissionen vil jo altid kigge på tingene på en ordentlig måde, og det har jeg også fuld tillid til, at de gør med min sag, forklarer fiskeren.
For at have gasledningen liggende på sin grund får Allan Buch en servituterstatning på 23.000 kroner. Det er et engangsbeløb, som gives når ledningen er lagt.
- Det er ikke meget for at have en gasledning liggende i baghaven, når man tænker på den mistede ejendomsværdi, men jeg vil ikke bruge mere krudt på den kamp.
Fiskeren fra Middelfart vil dog kæmpe videre, for selvom beslutningen om nedlæggelsen af Baltic Pipe er truffet, og Allan Buch respekterer den, så fortsætter kampen for at få erstatning for de udgifter fiskeforretningen vil få. En kamp Allan Buch skal tage med Energinet.
- Jeg er ikke slået, og kampen fortsætter for at få noget erstatning for lukningen af forretningen under arbejdet. Men Energinet virkede mere åbne for forhandlinger, mens kommisionen var her.
Hvis Allan Buch og Energinet når til enighed inden august, træder ekspropriationskommissionen til igen.