Nedsmeltning for flere hundrede millioner: Fynske gartnerier risikerer at visne hen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere fynske gartnerier risikerer lukning på grund af coronaudbruddet. Normalt eksporterer de blomster for mange hundrede millioner, men lige er situationen dybt bekymrende.
De enorme drivhuse hos ByGrowers i Odense er i disse dage fyldt til bristepunktet med planter. Men det er ikke noget, der glæder det odenseanske gartneri.
De kan nemlig ikke afsætte dem.
- Vi har brugt de seneste 25-30 uger på at bygge varelageret op og skulle til at trykke på knappen. Status er bare, at siden torsdag er vores omsætning blevet halveret, fortæller salgsdirektør i ByGrowers Nicolai Abildgaard.
Rundspørge: Ledigheden stiger på Fyn efter coronaudbrud
På to dage er antallet af nyledige steget med 326 procent i Odense Kommune. Men stadig ingen masserfyringer, oplyser det regionale arbejdsmarkedsråd.
Der er ekstraordinær travlhed i alle fynske jobcentre for tiden - også selv om mange jobcenter-medarbejdere arbejder hjemmefra.
Ledigheden er eksploderet i kølvandet på, at coronasmitten har bredt sig.
I Odense er antallet af nyledige dagpenge- og kontanthjælpmodtagere steget med 326 procent i ugens første to dage sammenlignet med de samme to dage sidste år.
Der blev registreret 321 nye ledige, når man har fratrukket dem, der kom i arbejde på de samme dage. Sidste år faldt ledigheden med 11 personer over de samme to dage - forstået på den måde, at der kom flere i arbejde, end der blev ledige.
Næsten en tredjedel af de nye dagpengesager var 3F'ere, der mistede jobbet.
Det Faglige Hus og Kristelig A-kasse fulgte efter med hver især 13 procent af de nye dagpengesøgende.
Stiger overalt
En rundspørge gennemført af TV 2/Fyn viser et tilsvarende billede i de øvrige fynske kommuner.
Frem til midten af sidste uge havde jobcentret i Assens 710-730 personer på dagpenge. Det tal er steget til 820 nu.
På Nordfyn har kommunen 675 a-kasse-forsikrede ledige. Tallet er steget med 74 personer siden torsdag i sidste uge.
Og i Svendborg kom 243 nye på dagpenge fra torsdag til i går. Det er cirka en tredjedel mere end normalt.
I Nyborg har jobcentret fået 103 nye forsikrede på dagpenge i denne uge mod 33 i samme uge sidste år.
Og i Faaborg-Midtfyn Kommune er der normalt 850 dagpengemodtagere på denne tid. Aktuelt er tallet 1.078.
Middelfarts jobcenterchef, Jeanette Johansen, kan på baggrund af kommunens opgørelse oplyse, at der de første ti dage af marts blev registreret 87 nyledige dagpengemodtagere, men 151 de efterfølgende ni dage.
Især den 16. marts var en sort dag. Den dag fik jobcentret 50 nye ledige på dagpenge.
Til formiddag var der fortsat ikke anmeldt massefyringsrunder i de fynske virksomheder til det regionale arbejdsmarkedesråd. Det var der til gengæld i Sydjylland, hvor to virksomheder har anmeldt ekstraordinært mange fyringer.
Ifølge Egon Vestergaard fra RAR-Fyn kan tilbageholdenheden have grund i, at mange virksomhedsejere først vil sætte ind i de mange forskellige støttemuligheder og redningspakker, som regeringen løbende vedtager.
Arbejdsmarkedsstyrelsens aktuelle tal om ledigheden netop nu
By Growers er et potteplante-gartneri, der får størstedelen af sin indtjening fra eksport. Men siden butikkerne lukkede i Tyskland, Østrig, Schweiz og Frankrig, er blomsterordrerne enten blevet annulleret eller udeblevet.
Det har kæmpe konsekvenser for den fynske gartneribranche.
- Lige nu står der blomster ude i gartnerierne, der er færdigproducerede, for omkring 800 millioner kroner. De skal sælges inden for den næste måned. Ellers står de her kæmpe varelagre til udsmidning, forklarer Nicolai Abildgaard.
Let fordærveligt produkt
Det er især de helt store gartnerier, der er hårdt ramt. Det er også dem, der står for 80 procent af omsætningen. Alle gartnerierne har bygget varelagre op, men til forskel for andre brancher kan de ikke opbevare deres produkt.
- Vi har ikke mulighed for at sætte noget på lager. I mit eget gartneri står jeg med påskevarer, det vil sige gule blomster, som skulle sælges fra nu og frem til påske. Men salget står fuldstændig stille, lyder meldingen fra Nicolai Abildgaard.
26 medarbejdere fyret: Coronakrisen rammer Odense Sport & Event hårdt
Som konsekvens af corona-krisen har Odense Sport & Event nu fyret 26 medarbejdere.
Ledighedstallene stiger kraftigt over det meste af Fyn på grund af den coronavirus, der lige nu tvinger danskerne til at blive hjemme.
Nu må 26 medarbejdere fra Odense Sport & Event også melde sig i køen af ledige.
- Det er det værste, jeg nogensinde har prøvet. Det påvirker os alle, at vi i dag har måttet tage afsked med en række kolleger, siger administrerende direktør Enrico Augustinus til TV 2/Fyn.
Udviklingen har ramt især oplevelsesindustrien hårdt, og derfor er det gået ud over Odense Sport & Event, der udover fodboldklubben OB også driver Hotel Odeon, Hotel Odense, koncertbureauet Live Culture, cateringfirmaet Kai Thor, Odense Eventyr Golf og Odense Congress Center.
- Vi har en forretning, som bygger på fem ben. Fire af dem er fuldstændig lukket ned, og vi ved lige nu ikke, hvornår vi kan udstede den næste faktura. Vi har kun vores catering, hvor vi kører på 20 procent af normalblus.
- Vores forretningsben har stor indflydelse på hinanden – både positivt og negativt. Når det går godt, og vi lander aftaler om eksempelvis store koncerter eller konferencer, så afspejler det sig positivt i antallet af eksempelvis hotelbookinger. Men når alt så bliver lukket ned, har det desværre også en tilsvarende negativ effekt på de andre dele af vores forretning. Det er dét, vi ser lige nu, siger Enrico Augustinus.
De fire ben, som står helt stille, er OB, hvor Superligaen indtil videre er suspenderet, Live Culture der arrangerer koncerter, der alle er aflyst. Det samme gælder for event og konferencedelen og de to hoteller, hvor alt også er lukket ned.
Det sidste ben er Kai Thor catering, hvor alle deres leverancer til events er annulleret, imens deres mad til frokostordninger lige nu kører på 20 procent af normal drift og indtjening.
Afventer
Hvad de mange aflysninger kommer til at betyde for Odense Sport & Event på længere sigt, kan direktøren endnu ikke svare på.
Men fra Christiansborg er der igangsat en række hjælpepakker, og hvor meget de kan hjælpe Odense Sport & Event, har han ikke overblik over endnu.
- Igennem de kompensationsordninger, der er, skal vi prøve at kigge på markedet og se, hvad det er for nogle ting, der ændrer sig. Skulle der på et tidspunkt igen blive mulighed for, at vi må spille fodbold eller lave koncerter, så skal vi reagere på det. Men mange medarbejdere er hjemsendt, og vi er nødt til at afvente, hvad der sker, siger direktøren.
ByGrowers er et af Danmarks største gartnerier, og de er meget hårdt ramt.
- Vi er bange for, at det kun er starten. Det bliver kun værre, som det ser ud lige nu, siger Nicolai Abildgaard.
Værst tænkelig timing
Store dele af året ligger gartnerierne stille og forbereder sig på sæsonen. Faktisk henter de næsten hele deres omsætning på to en halv måned. Her plejer de at omsætte for omkring 1,2 milliarder kroner.
Derfor kommer krisen på det værst tænkelige tidspunkt.
- Alle vores kvadratmeter i Danmark står bugnende fulde, fordi det er nu, vi skal tjene vores penge, fortæller Nicolai Abildgaard.
Det er en alvorlig situation for de enkelte gartnerier.
3F om forhold på fynsk gartneri:
- Medarbejdere føler sig udnyttet
Møllegårdens Planteskoles udenlandske medarbejdere får stadig kun det halve af, hvad de burde. Det siger fagforbundet 3F, der onsdag igen demonstrerede foran gartneriet.
Medlemmer af fagforbundet 3F tog onsdag morgen endnu en gang opstilling foran Møllegårdens Planteskole i en såkaldt synlighedsdemonstration.
Grunden er, at de polske medarbejdere på gartneriet ifølge fagforbundet kun får det halve af den overenskomstmæssige løn.
- Problemet er jo, at de får 70-85 kroner i timen. Det ødelægger den danske model, at man går ud og laver en så grov løndumping. Det vil vi ikke være med til, siger Hanne Pedersen, der er faglig sekretær i 3F Østfyn.
Det er ikke gartneriet, men forskellige vikarbureauer, som er en del af den polskejede virksomhed PF Gruppen, som betaler medarbejdernes løn.
Ifølge 3F oprettes et nyt cvr-nummer i PF Gruppen, hver gang et andet bliver konfliktramt.
- Det er en kamp, men vi kæmper videre og stopper ikke. Vi vil simpelthen ikke finde os i, at de ødelægger vores danske model, siger Hanne Pedersen.
Da 3F i november valgte at konflikte mod vikarbureauet, opsagde gartneriet kontrakten med 2TL IVS, der er et af vikarbureauerne. Men ifølge 3F har man i stedet indgået en tilsvarende aftale med et lignende vikarbureau under PF Gruppen.
Chokerede medarbejdere
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F.
De polske medarbejdere på Møllegårdens Planteskole har ifølge 3F reelt set været ansat der i mange år.
- De er jo chokeret efter, vi har fået kontakten med dem, og de har fået at vide, hvordan de skulle have været aflønnet. Det kommer jo helt bag på dem, siger Hanne Pedersen.
- Faktisk føler de sig rigtig meget udnyttet nu. Lidt misbrugt af de folk, men de tør ikke stå frem.
Intet svar fra gartneri
Møllegårdens Planteskoles ejer, Lars Starup, udtalte i midten af november til TV 2/Fyn, at han havde rettet ind efter 3F's ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men det har ifølge 3F ikke ændret noget, og fagforbundet oplever nu, at det er svært at komme i kontakt med Møllegårdens Planteskole.
- De andre gange har de ikke dukket op og har ikke været villige til dialog. Der vil gå en periode, og så vil vi sikkert være her endnu en gang. Det er desværre tendensen. Men vi stopper ikke. Vi bliver ved, siger faglige sekretær Hanne Pedersen.
TV 2/Fyn har kontaktet ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, med tilbud om et interview, men han har ikke reageret på henvendelsen.
- Det er ikke et spørgsmål om, at folk har mistet deres egenkapital, når foråret er slut. Det er et spørgsmål om, om de har mistet den inden for 14 dage. Det er så store mængder planter, vi smider ud nu, siger salgsdirektøren i ByGrowers.
Hvis krisen var kommet omkring maj, havde situationen ikke været ligeså kritisk. Her ligger omsætningen nemlig primært i Danmark og Skandinavien.
Mangler akut hjælp
Selvom supermarkederne stadig køber blomster ind, mener Nicolai Abildgaard ikke, at der er meget hjælp at hente hos danskerne.
- Folk er næsten blevet så paralyserede, at de går ind og hamstrer toiletpapir og brød, og så tænker man overhovedet ikke på andet, siger han.
Og da størstedelen af gartneriernes omsætning på denne del af året kommer fra udlandet, er det ifølge salgsdirektøren strengt nødvendigt med hjælp og kompensation fra regeringen, hvis branchen skal overleve.
Eksamener kan aflyses:
- Det giver god mening
En nødlov giver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mulighed for at aflyse eller udskyde eksamener på landets skoler, erhvervsuddannelser og gymnasier.
I midten af maj går landets unge mennesker på en gymnasial uddannelse på læseferie, fordi de skal forberede sig til de skriftelige og mundtlige eksamener i juni. Rigtig mange af dem, der går på læse ferie, gør det også med det formål at afslutte studentereksamen og få sit eksamensbevis og ikke mindst huen sat på hovedet.
Men det kan gå hen og blive aflyst i år som følge af coronakrisen. Folketinget hastebehandlede og vedtog torsdag en ny lov, som giver børne- og undervisningsområdet Pernille Rosenkrantz-Theil mulighed for at aflyse eksamener. En mulighed, som nogen godt kan se fornuften i.
- Det er liv og sunhed over karakter og uddannelse. Det er der ingen tvivl om, siger 18-årige Nikolaj Petterson, der til daglig går i 3.g på Handelsgymnasiet Vestfyn.
- Men det er underligt, at jeg måske ikke får huen på, som det normalt sker.
Fjernundervisning er ikke optimalt
For Nikolaj Pettersen, der lige nu modtager fjernundervisning fra sine undervisere, er der en anden god grund til, at en aflysning ikke er en dum idé.
Undervisningen fungerer udmærket, men det kan ikke sammenlignes med at møde op på skolens matrikel hver dag.
- Jeg ser det som en mulighed, der giver mening. Vi står i en krise, som gør, at vi modtager virtuel undervisning. Lærerne gør rigtig godt og forebereder sig godt, men det er ikke det samme som at sidde i et klasselokale, hvor man har mulighed for hjælp på en helt anden måde. Så hvis det varer længe det her, er det en god idé, siger han.
Vil gerne til eksamen
Nikolaj Petterson har ikke selv noget imod at gå til eksamen. Det vil han gerne, men han bliver hellere hjemme, når myndighederne siger, at det er det, vi skal.
- Det skal ikke lyde som om, jeg ikke vil til eksamen, men jeg har ikke noget imod, at det består af årskarakter. Vi har haft tre år med undervisning, som lærerne kan vurdere os retfærdigt ud fra.
Men hvis coronakrisen varer ved, er aflysning af eksamen en god idé for nogen elever, mener ham.
- For de elever, der har det svært i nogle fag, er virutel undervisning ikke optimalt. Det kan være svært at følge med, og det kan være svært at stille spørgsmål, siger han.
Mærkeligt farvel til klassekammerater
Det, der er rigtig ærgerligt ved den her situation, er for Nikolaj Petterson, at han måske har set sine klassekammerater for sidste gang på skolen. Det er nogle, han har brugt tre år med og er blevet rigtig gode venner med.
- Det er en meget underlig tanke. Men forhåbentligt kan vi og skolen tage initiativ til at mødes, når krisen er ovre, for det er en mærkelig måde at sige farvel på, siger han.
Selvom Nikolaj Petterson savner sine klassekammerater, ved han godt, at det eneste rigtige er at blive hjemme og holde afstand til, hvilket han også gør. Men den første uge har allerede for sat tingene i perspektiv for ham.
- Jeg tror, at alle unge ønsker, at vi hurtigst muligt kan komme tilbage til en hverdag. Når man ikke har den, lærer man at sætte pris på det, man havde. Man samler den gamle hverdag.
Indtil videre er skoler og institutioner fortsat lukkede i 14 dage til den 30. marts.
Den hjælpepakke regeringen allerede har meldt ud, kommer ikke til at betyde den store forskel for gartnerierne. For her er problemet ikke de faste udgifter. Problemet er, at varelageret bliver smidt ud.
- Hvis der ikke kommer et økonomisk udspil eller nogen ændring på situationen indenfor 14 dage, så er der gartnerier, der lukker. De har ikke likviditet til at fortsætte mere, fortæller han.
Nicolai Abildgaard henviser desuden til Holland, hvor gartnerierne også er trængte.
- Der er allerede lagt op til store hjælpepakker, fordi gartnerierhvervet betyder ekstremt meget dernede. Så vi bliver nødt til at kigge i den retning, ellers står vi med vidt forskellige forudsætninger, når det her en gang er overstået, slutter salgsdirektøren.