Kæmpe frafald: Næsten hver anden erhvervsskole-elev dropper ud

På Svendborg Erhvervsskole tvivler 18-årige Andreas Thomsen på, om han har valgt rigtigt. Uddannelseschef efterspørger øget fokus allerede i folkeskolen.

Tirsdag var der sidste frist for at søge ind på landets erhvervsuddannelser. Men faktum er, at næsten halvdelen af ansøgerne kommer til at droppe ud.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 42 procent af landets erhvervsskole-elever falder  fra, inden de får deres svendebrev.

quote Det begyndte for en måneds tid siden. Jeg har gået og tænkt over, om det her fag virkelig er mig

Andreas Thomsen, elev, Svendborg Erhvervsskole

Dermed er erhvervsskolerne den uddannelsesretning med den højeste frafaldsprocent. Gymnasierne frafaldsprocent er for eksempel lige knap 15 procent.

På Svendborg Erhvervsskole afspejler frafaldet landstendensen. Her kan de unge tale med om at se klassekammerater droppe ud omkring dem.

- På grundforløbet var der mange, der hoppede fra, lyder det fra 16-årige Mikkel Højmark, som er i gang med sit andet grundforløb på tømreruddannelsen.

Klassekammerat Sebastian Mørup sætter et par ord på årsagen:

- Jeg tror, det blev for meget for dem. Det blev for kedeligt. De havde ikke rigtig nogen interesse i uddannelsen, siger han.

- Ikke godt nok

Ikke nok med, at frafaldet på erhvervsskolerne er højt. Det er også steget steget med syv procentpoint de seneste fem år.

- Det er på ingen måde godt nok, lyder reaktionen fra skolens erhvervsuddannelseschef, Rikke Søgren Raisa.

Hun peger på de unges manglende viden om, hvad det egentligt er for en uddannelse, de unge er gået ind til.

quote Når vi kigger på vores frafald, så er der rigtig mange af de unge mennesker, der falder fra, fordi det ikke var præcis det, de troede, det var

Rikke Søgren Raisa, erhvervsuddannelseschef, Svendborg Erhvervsskole

- Når vi kigger på vores frafald, så er der rigtig mange af de unge mennesker, der falder fra, fordi det ikke var præcis det, de troede, det var, siger Rikke Søgren Raisa.

Tømrer-elev Andreas Thomsen genkender den nagende følelse af tvivl.

- Det begyndte for en måneds tid siden. Jeg har gået og tænkt over, om det her fag virkelig er mig. 

Er det kommet bag på dig, hvad det vil sige at være tømrer?

- Ja, det er det faktisk. For eksempel det, vi laver lige nu (træarbejde i værkstedet, red), det troede jeg ikke, vi skulle lave. Jeg troede bare, at vi skulle direkte i gang med at bygge stort. Men det skulle vi jo ikke, siger Andreas Thomsen.

Mere fokus i folkeskolen

Rikke Søgren Raisa kunne godt tænke sig mere fokus på erhvervsuddannelserne allerede i folkeskolen. 

- Så de havde en større oplevelse af, hvad en erhvervsuddannelse kan, og hvad den kan føre til, siger Rikke Søgren Raisa.

I Viborg er fraværet reduceret til under syv procent

For at reducere fraværet fornyer Svendborg Erhvervsskole også fokus på trivsel. Blandt andet med 

- Vi skal faktisk i gang med at tale endnu mere med vores elever om, hvordan vi kan styrkefællesskabet på uddannelserne. Vi er gået i gang med at etablere et større aktivitetsudvalg. Vi skal også have nogle flere elevstemmer ind i ledelsen her på Sydfyn, så vi laver et elevforum, hvor vi i ledelsen og eleverne kan diskutere, hvordan vi kan sætte handlinger i gang, der kan reducere frafaldet, siger Rikke Søgren Raisa.




Oversigt

    Oversigt