Det kører på små skinner: Buschaufføren Ib gik på efterløn og blev grebet af modeltogene
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
40 fynske mænd har fundet et stort sammenhold i Odense Model Jernbane Klub, hvor der er plads til at dyrke den helt store passion.
Hver dag kører der mange tog gennem Odense og fragter passagerer på tværs af landet.
Men i det sydøstlige Odense kører et andet lille tog rundt. Det har ikke passagerer ombord, men køreplanerne er nøje tilrettelagt og der er formentlig lidt færre forsinkelser end hos IC-togene.
For bag betjeningen af de hjemmebyggede modeltog sidder en gruppe fynske mænd, hvis passion i den grad kører på skinner.
Næstsidste koncert med Sigurd: Hundredvis af børn sang med på originale sange om Fyn
Torsdag besøgte Sigurd og den fynske historie Svendborg Idrætcenter. Her havde hundredvis af børn fra kommunen lagt vejen forbi for at synge med på 13 originale sange om Fyn af Sigurd Barrett.
Spotlyset er rettet direkte mod dagens hovedperson, der står velplaceret i midten af salen.
Sigurd Barrett er iklædt en farverig blazer med gule striber og kigger udover publikum.
- I løbet af den næste time skal vi rundt på hele Fyn - og vi starter i Faaborg-Midtfyn.
Der bliver peget mod dirigenten, der med tre sving med dirigentstokken får orkesteret til at spille op til sang.
Lyden af strygere begynder at fylde Svendborg Idrætscenter, og Sigurd Barrett sætter sig til rette ved klaveret og begynder at synge.
- Det er et fedt syn, så kom til Faaborg-Midtfyn!
Balletdansere kommer ind fra siden og begynder at danse, mens de 800 børn i salen synger med på omkvædet, som afsluttes af et kæmpe bifald.
13 originale sange om Fyn
Siden den 11. marts har Sigurd Barrett i samarbejde med Odense Symfoniorkester og De Danske Folkeskoler rejst øen rundt og afholdt koncerter med 13 originale sange om Fyn. Projektet hedder Sigurd og den fynske historie
Torsdag var projektet så kommet til Svendborg, og det er heller ikke tilfældigt, at koncertrækken foregår på Fyn, fortæller Sigurd Barrett inden koncerten.
Sangene er nemlig inspireret af fynske skolebørns fortællinger.
- Vi rejser rundt på hele Fyn, og tager de her børn med på rejsen. En rejse, hvor det er børn selv, der har budt ind med, hvad der er særligt med Kerteminde, Odense, Assens og Langeland, fortæller han, mens han uddeler highfives til forbipasserende børn, der er ved at finde deres plads i salen.
- Jeg har faktisk et helt specielt forhold til Fyn. Min mor er opvokset i Nyborg, så jeg har aner tilbage til øen. Jeg har spillet mange koncerter på Fyn gennem årene, og jeg har altid følt en dedikation til det fynske, og den der særlige ånd, der er på Fyn.
Kender omkvædene på forhånd
Op til dagens koncert i Svendborg har man forberedt sig hjemmefra på Tåsingeskolen. Her har man afsat musiktimerne til at øve koncertens sange, så man kan synge med, fortæller Martin Stoklund, der er lærer på Tåsingeskolen.
- Jeg har brugt alle musiktimerne til at øve numrene med vores 4. og 5.-klasser. Det har været et langt forløb med forskellige genrer. Mange af børnene kan synge omkvædene, hvor man har fået essensen af byerne på Fyn. Jeg synes, det er herrefedt. Vi fester, vi danser, vi elsker det, fortæller Martin Stoklund.
Og eleverne fra skolen deler samme begejstring for projektet. I hvert fald hvis man spørger Sophie Dahl Drost, der er elev på Tåsingeskolen
- Det har været en stor oplevelse. Jeg var sidst med til et af de her musik-arrangementer med Sigurd Barrett for to år siden, og jeg kan stadig huske det i dag. Så det er virkelig sjovt at være med til.
Og efter koncerten er manden, der lægger navn til projektet, også glad for modtagelsen.
- Jeg bliver rørt hver eneste gang, jeg ser, at børnene synger med, danserne er der og publikum er med. Hele ideen med projektet var, at børnene kan føle, at de er med i et større fællesskab og projekt. Det har vi alle brug for, afslutter Sigurd Barrett.
Torsdagens koncert var næstsidste i rækken. Fredag bliver sidste koncert afholdt på Ærø.
- Jeg elsker at køre med de tog, smiler Ib Clausen, der er medlem af Odense Model Jernbane Klub (OMJK).
Der bliver både bygget huse, nørklet med træer, lagt små brosten og arbejdet med alt det, der hører sig til på en modeljernbane i målestokket 1:45.
40 passionerede fynboer
Telefonen ringer i klubbens kommandocentral, der har udsigt over alle godt 1.000 meter skinner og Marius Znyk, der er kasserer i klubben, sender et lyntog mod Middelfart.
- Det er ligesom i virkeligheden. Når signalet viser stop, må toget ikke køre, siger han.
Derfor kan Strynø blive Årets Ø:
- Man er strynbo, når man flytter sin adresse til Strynø
Hvornår er man ægte strynboer? Det var et af de mange ting man kunne få svar på til TV 2 Fyns event fra Strynø, der er nomineret til Årets Ø.
- Hvor mange af jer der er tilstede er ægte strynboer?
Sådan lød et spørgsmål på Facebook under TV 2 Fyn Events livesending fra Strynø i det sydfynske øhav. Og måske dette spørgsmål er nøglen til at forstå samfundet på øen.
Det simpelt spørgsmål, men det kan måske være svært at svare på. For hvornår er man ægte strynbo? Og hvad gør den lille ø så populær, at den er blandt finalisterne til at blive Årets Ø 2022. Det var TV 2 Fyn Event torsdag på øen for at opklare. Arrangementet foregik i Øhavets Smakke- og Naturcenter.
Blandt publikum var der alt fra nytilflyttere, til indfødte strynboer. For Kjeld Tønder Hansen, der sad blandt publikum, var spørgsmålet om ægte strynboer simpelt at svare på.
- Hvornår man er strynbo? Det er man i det øjeblik man flytter adresse hertil. Så er man med på øen, så er man med i fællesskabet, forklarede Kjeld Tønder Hansen.
Kjeld har selv boet på Strynø siden 1985. For ham var det de fredelige og rolige omgivelser der gjorde ham til øboer.
- Og det lille samfund, hvor man kender og hjælper hinanden. Og nu bor jeg her med min dejlige kone, det kan ikke blive bedre, forklarede Kjeld Tønder Hansen.
Det samme oplever Kirsten Havemann, der er med i akutgruppen og Strynø-udvalget.
- Det er lidt en identitet, man får, som man er stolt af. Når jeg skriver emails skriver jeg altid hilsen fra Strynø. Jeg ville aldrig skrive hilsen fra Fredericia eller hilsen fra Vejle. Det bliver en del af, den man er.
Nye fællesskaber med tråde til det gamle
På nogle øer kan der være en forståelse af, at man først er øbo efter tre generationer. Men det er ikke tilfældet på Strynø.
Det er ikke en ny opfattelse. Mette Meldgaard oplevede det samme, da hun flyttede i øen for 16 år siden.
- Der sker stor udskiftning på øen, der kommer mange nye mennesker til. Så det er jo nye fællesskaber, man får, selvom tråden er med de gamle. På den måde skifter livet her jo også, fortalte Mette Meldgaard
Det liv, der er på øen i dag indebærer folk, der pendler til arbejde andre steder. Det er meget anderledes, end det landboliv man havde før på øen, ifølge Mette Meldgaard. Men en ting er ikke forandret.
- Glæden ved sit sted, ved fællesskabet, ved at være her, den er der stadigvæk, siger Mette Meldgaard, der selv følte sig som strynbo i dét hun flyttede til øen.
Men der er også en stor respekt for den historie som øen har. Hvert år til påske bliver der fortalt historier fra gamle dage på øen, på skolen i byen. Og så er skolen propfyldt.
- Vi vil allesammen gerne have et indblik i, hvad er det her liv kommet af, fortalte Mette Meldgaard.
Hvis du har lyst til at høre endnu mere om, hvordan livet er på Strynø, kan du se hele TV 2 Fyns event fra øen her.
Til daglig sidder Marius Znyk med selvsamme overblik hos Banedanmark, men hver onsdag er han i modeljernbaneklubben for at arbejde med de detaljerede modeller.
- Jernbane får jeg nok af, men det er er sammenholdet, jeg er her for, smiler han.
OMJK har eksisteret siden 1949 og tæller i dag cirka 40 medlemmer, der alle deler passionen for togene samt at bygge det hele selv.
- Jeg bruger mellem ti og elleve timer her hver onsdag. Og så første søndag hver måned, hvor vi kører køreplaner. Nogen gange er vi fem her, andre gange seksten til atten her, siger Ib Clausen.
Coronakløe
For Ib Clausen er det ikke helt uvant at have køreplaner og drift i hovedet. Han er gammel buschauffør, men gik på efterløn i 2018.
- Jeg sagde til mig selv, at jeg ville have noget andet at lave end at sidde og klappe mig selv på lårene. Så jeg tog herud en onsdag aften og blev modtaget af Marius, fortæller han om første møde med modeltogene.
- Jeg gik og kiggede lidt rundt, og så spurgte de, om jeg havde lyst til at køre med togene. Det ville jeg gerne, husker han og siden er han trofast kommet i klubben.
Smilet er ikke til at tage fejl af på den efterhånden garvede togfører, men det er der god grund til.
- Man får et godt venskab med medlemmerne, og det er meget dét, det handler om. Om at have noget fælles at gå op i, forklarer Marius Znyk.
Hjerneblødning tog næsten livet af fynsk X Faktor-stjerne:
- Jeg har genopfundet mig selv på et dybt plan
Heidi Herløw fra Odense har genopfundet sig selv som kunstner, efter hun for fem år siden næsten mistede livet på grund af en hjerneblødning.
Tilbage i november 2016 var Heidi Herløw i bil på vej fra cafétur med en veninde, da hun pludselig fik en hjerneblødning. Hun befandt sig nær Odense Universitetshospital og kørte direkte ind i et hegn. Hun blev hurtigt fundet, kørt til hospitalet og kom i kunstigt koma i 11 dage.
Den voldsomme episode ændrede hendes liv.
- Jeg har genopfundet mig selv på et dybt plan. Modstand bliver man jo stærk af, så det har jeg brugt meget i min musik, siger hun.
Heidi Herløw fra Odense blev en national kendis, da hun i 2008 vandt tredjeplads i den første sæson af X-factor.
Siden har hun udgivet albummene ‘Audio Ballerina’ (2008), ‘Talisman’ (2011) og Breaking Through the Firewall’ (2021).
En ny begyndelse
Heidi Herløw kalder det for en ‘ny begyndelse’. Hun fortæller, at hun på mange måder er taknemmelig for at have haft denne nærdødsoplevelse, og at det har det inspireret hende til at skrive sit seneste album ‘Breaking Through the Firewall’.
- Det var smukt. Jeg var på en rejse i mit indre, og følte mig forbundet med universet. Jeg er så taknemmelig, og det er en del af mig nu, siger hun.
Hjerneblødningen kom som et chok for Heidi Herløw, og det har givet hende en ny følelse af taknemmelighed over for livet.
- Jeg har aldrig fejlet noget. Det skete bare. Jeg var så heldig, at det skete lige ude foran sygehuset. Det kunne jo lige så godt have sluttet for mig der, siger hun.
Koma i 11 dage
Da Heidi Herløw fik en hjerneblødning i bilen, måtte lægerne foretage akut behandling, og hun lå i koma på OUH for at stabilisere trykket i hjernen. Det var en pulsåre i hjernen, som var bristet.
- Jeg var bevidst om min situation, da jeg lå på hospitalet. Jeg vidste selvfølgelig ikke, at jeg havde fået en hjerneblødning, men jeg fik en helhedsfølelse, som var meget fredsommelig og beroligende, siger hun.
Hun har ingen fysiske mén i dag.
Heidi Herløw husker ingenting fra episoden i bilen, som skete under et kort ophold i Danmark. Den fraskilte sangerinde havde nemlig fundet kærligheden på den anden side af Atlanten, og var på daværende tidspunkt bosat på den Vestindiske Ø St. Croix i Caribien.
Koncerter i Odense
Torsdag aften afholder Heidi Herløw koncert på Solvognen i Odense, hvor hun spiller musik fra sit seneste album ‘Breaking Through the Firewall’.
- Vi fejrer lyset, livet, musikken og fællesskabet, skriver hun på Facebook om koncerten.
Ifølge hende er albummet helt særligt, fordi hun - modsat sine tidligere albums - har lavet og indspillet al musikken sammen med sit band StellarPirate.
- Vi har fundet en lyd sammen, som jeg er rigtig glad for. Sammen kan vi vokse og nå nogle dybere lag, siger hun.
Heidi Herløw underviser også i sang i Solvognens lokaler. Hun fortæller, at hun fremover kommer til at give koncerter dér regelmæssigt.
Anmelderrost
Heidi Herløw kalder selv pladen for et ‘produkt af alt det, hun har været igennem’. Sangerindens nye kunstneriske dybder kan mærkes bredt blandt danske musikanmeldere.
I forbindelse med sin seneste udgivelse, ‘Breaking Through the Firewall’, gik hun ud med en officiel melding om, at hun med sin nye kunstnerstil nu ‘tager kontrol over sit liv’. Indie-pop albummet udkom d. 11. november sidste år, og er blevet rost til skyerne af anmeldere fra blandt andet Gaffa, Fyens Stiftstidende og musikmagasinet Side 33.
Gaffa skriver i en anmeldelse fra februar 2022, at albummet er ‘uhyre godt skruet sammen’, og at hun ‘simpelthen har ramt et niveau, som ingen af hendes hidtidige udgivelser har nået.’
- Vi glæder os til at dele musikken i aften og få folk til at mærke noget gennem musikken. Vi ønsker at skabe et fællesskab, hvor vi kan glædes sammen og mærke, at vi er i live, fortæller Heidi Herløw.
Derfor glæder alle medlemmer sig over, at de nu kan være helt tilbage efter to års on/off coronanedlukning.
- Det kløede da lidt i fingrene for at komme afsted igen. Vi sneg os lidt ind for at holde øje med den kostbare materiel, griner Ib Clausen og bliver bakket op af Marius Znyk, der ikke har planer om at forlade klubben foreløbigt.
- Forhåbentligt aldrig, smiler han.