Blinkende lygter og mindre støj: 63 nye ambulancer på vej
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Siden januar har 13 nye ambulancer stået klar hos Ambulance Syd. Bilerne er indrettet af redderne selv og skal fremover gøre udrykningen mere sikker.
Snart kan endnu flere fynske patienter se frem til mindre støj og en mere behagelig temperatur, når de bliver hentet af en ambulance.
Det sker, efter at Region Syds ambulancetjeneste Ambulance Syd har modtaget 13 af i alt 63 nyindkøbte ambulancer, som redderne selv har været med til at indrette.
- Det betyder rigtig meget. Vi har ønsket alt lige fra nye horn og blinkende lygter, så vi både bliver set og hørt, fortæller Sebastian Refsing, der til daglig arbejder som ambulancebehandler i Odense.
Brug for større kran: Traktor skal løftes over hotel
En såkaldt boretraktor skulle fredag morgen løftes over et hotel i Middelfart, som skal have opsat nye støjskærme. Men den udvalgte kran viste sig at være for lille til opgaven.
En traktor kan være svær at få i luften.
Det måtte de fredag morgen sande på Sixtus Sinatur Hotel og Konference i Middelfart, da en såkaldt boretraktor skulle løftes over en af hotellets sidebygninger.
- Det er en lidt spændende dag, sagde Tom Nielsen, der er underentreprenør på projektet og ejer af Fyns Pumpe- og Brøndboring, inden det tunge løft.
Men indtil videre står den 12,5 ton tunge traktor stadig solidt plantet på jorden. En lastbil med kranen, som skulle løfte den specielle traktor, var nødt til at køre ind mellem to bygninger med så stor vægt, at det kunne vælte ind i hotellets kælder. Derfor blev det nødvendigt med en større kran, der kan stå længere væk fra bygningerne.
Boretraktoren skal bruges til de indledende boringer i etableringen af en støjskræm, som skal skåne hotellets naboer for natlig larm, og taktoren kan kun komme ind i hotellets have gennem luften.
- Der er ikke plads til, at vi kan komme ind på græsplænen. Derfor skal vi have hejset den hen over en bygning, siger Tom Nielsen.
Kritik fra genboer
Det er klager fra hotellets naboer, der er årsag til, at Sixtus Sinatur Hotel og Konference nu opfører et støjhegn.
Hotellet har bevilling til at holde baren åben til klokken 5.00, og ifølge naboerne kan festlighederne ofte blive en højlydt affære.
- Vi har da stor forståelse for det og synes også, der skal være plads til det. Men forskellen er, at vi er tvangsindlangt til hver eneste af de fester. Personalet og Sixtus' ledelse sidder jo et andet sted, så de oplever det aldrig. Gæsterne oplever det den ene gang, de er til fest. Vi får det hver gang, sagde Helge Gøttsche, der bor få meter fra hotellet, i marts til TV 2/Fyn.
Det forventes, at traktoren bliver løftet ind i hotellets have fredag eftermiddag, når der er fundet en kran i passende størrelse.
Mere sikker
De nye biler erstatter de nuværende Mercedes-Benz Sprinter-ambulancer, som Ambulance Syd overtog efter BIOS-konkursen i 2015.
Når man vælger at skifte ambulancerne ud nu, skyldes det, at køretøjerne er mere end fire år gamle og har kørt mange kilometer.
Og det er redderne, der undervejs har været med til at designe køretøjerne. For Sebastian Refsing betød det, at han var med en kollega i Finland for at få detaljerne på plads hos bilproducenten.
Noget, som han ikke har været vant til tidligere.
- I andre udbud har vi jo ikke være indeover overhovedet. Der har vi bare fået leveret en ambulance og fået at vide, at det var det, vi skulle køre i, forklarer han.
Undervejs lagde de især vægt på, at ambulancerne skulle være sikre og komfortable for både reddere og patienter. Derfor er bilerne blandt andet udstyret med andre sæder, en ny gearkasse og en båremadras, som er mere skånsom for patienterne.
Sætter patienten i centrum
Dermed er det første gang, at Ambulance Syd selv har haft mulighed for at vælge sine ambulancer.
- Der er ingen tvivl om, at det giver os muligheden for at få nogle af de ting ind, som vi tænker er vigtige, såsom arbejdsmiljø eller at sætte patienten i centrum, fortæller Jens Roed, der er flådemanager hos Ambulance Syd.
Nordens største ordbog udvider i Odense
Ordbogen.com, som har haft stor succes med online opslagsværker og undervisning, udvider sine lokaler. Det vil give mere arbejdsplads, men er også en investering for fremtiden.
I en tilstødende hal til Ordbogen.coms nuværende bygning, er håndværkere i gang med at omdanne det gamle lager til et nyt åbent kontormiljø. Direktør Peter Revsbech fortæller stolt om, hvordan det nye miljø skal tage sig ud.
- Der skal der være en squashbane! Her skal der være en stor åben kantine, og nede bagerst skal vores Tesla'er kunne køre ind og lade.
Armbevægelserne er store på den odenseanske it-virksomhed - og det med god grund. Gazelleprisen, som gives til Danmarks hurtigst voksende virksomheder, har Ordbogen.com vundet ni år i træk. Alle ni prisstatuetter står ved indgangen. Ved siden af verdens største bog på knap 90.000 sider indeholdende 46 ordbøger, som er tilgængelige på ordbogen.com.
Ordbogen.com, som nu udvider sine lokaler i Odense, har slået sig fast som en af de mest ekspansive og innovative it-virksomheder på Fyn. Men det får ikke ledelsen til at hvile på laurbærene.
- Vi er nået et punkt i vores rejse nu, hvor vi skal have mere plads. Der er ikke tanker om at udvide med en masse nye medarbejdere lige nu, men vi gør plads til det, fortæller Peter Revsbech.
Mere end bare en ordbog
Ordbogen.com er Danmark og Nordens største online ordbog med over 100 ordbøger og flere end en million daglige brugere.
Udover ordbøger har virksomheden også siderne grammatip.com og educas.com, som begge tilbyder brugere undervisning i sprog ved hjælp af øvelser og opgaver. Derudover findes også hjemmesiden lemma.com, som er den internationale udgave af ordbogen.com.
- Vi tror på, at de produkter, som vi har udviklet de sidste år, vil slå igennem og skabe mere vækst, forklarer Peter Revsbech.
Det er især oversættelser og ikke mindst færdigheder på et fremmedsprog, som ordbogen.com satser på nu. Deres nyeste produkt Write Assistant, vil gøre det nemmere for brugerne at skrive på et andet sprog.
- Globaliseringen fortsætter, og der har aldrig været et større marked for oversættelser, end der er nu, fortæller Peter Revsbech.
Det har i flere år været muligt at oversætte online, men det er ikke bare det som ordbogen.com vil tilbyde:
- Der er knaldhård konkurrence på oversættelse lige nu, men vi vil ikke gøre, som man gør det i dag. Write Assistant er en ny måde at oversætte på, uddyber Peter Revsbech.
Tanken er at man vil kunne skrive på for eksempel engelsk i et almindeligt skriveprogram, og at programmet løbende vil rette og oversætte. Ikke ord for ord, men teksten som helhed, så der kommer et mere komplet og korrekt sprog.
Write Assistant er dog ikke tilgængeligt for alle nu.
- Vi er i gang med at få det testet ude i forskellige målgrupper. Det er virksomheder og studerende, fortæller Peter Revsbech og fortsætter:
- Den feedback, vi får derfra, bearbejder vi, så vi i slutningen af 2020 har et salgbart produkt.
Nye lokaler er en investering
De nye lokaler, som håndværkere nu er i gang med at indrette i den gamle lagerhal, vil være mere åbne end de nuværende lokaler. Det vil give et mere attraktivt arbejdsmiljø, og det er vigtigt i en branche, som Peter Revsbech selv beskriver som elitær.
- Er man dygtig til at kode og til at udvikle teknologi, så kan du få job alle steder, fortæller Peter Revsbech
De nye omgivelser med blandt andet en squashbane, ny kantine og en stor udendørs terrasse vil kunne lokke kvalificerede medarbejdere til.
- Vi skal motivere dem. De bliver ikke kun motiveret af en lønseddel, men også af store, åbne lokaler med højt til loftet, hvor man kan tænke store holistiske tanker, siger Peter Revsbech.
Selvom der lige nu ikke er planer om at ansætte flere, vil det kunne blive tilfældet i fremtiden, og her er de nye lokaler og indretningen en nødvendig investering.
- Det med at kombinere kost, motion og kreativit arbejde er kommet for at blive.
Bliver i Odense
Med den store stigning i omsætning, som de ni gazellepriser i indgangen viser, betyder det ikke at ordbogen.com rykker lokaler til andre steder i Danmark. Virksomheden startede i Odense i 2001, direktør Peter Revsbech ser ingen grund til at flytte.
- Odense er jo Danmarks teknologicentrum, så hvor skulle vi ellers være? spørger Peter Revsbech, mens han slår ud med armene og fortsætter:
- SDU ligger ved siden af og de store robotvirksomheder ligger her. Odense er en fed by at lave business i.
Ambulancerne er også isoleret bedre, så patienter undgår støj og høje temperaturer under udrykning.
- Borgerne får en ambulance, som er up-to-date. Behandlingsmæssigt er det jo det samme høje niveau, som vi altid har haft, men vi har skabt et mere sikkert miljø for redderne, som måske giver en bedre behandling af patienterne, siger Jens Roed.
Ambulancerne er af typen VW Crafter 2.0 og købt i et udbud, som Region Syddanmark har lavet sammen med Region Midtjylland og Region Hovedstaden.
Håber på mere inddragelse
Indtil videre går der omkring fem år, inden Ambulance Syd igen skal se sig om efter nye biler.
Til den tid håber Sebastian Refsing også på at være med inde over processen.
- Nu skal vi lige have gennemtestet den her, og så håber jeg, at vi bliver inddraget igen og kan lægge yderligere på. Men det, vi har testet indtil nu, er rigtig positivt, siger han.
Ud af de 13 ambulancer, som allerede er leveret, mangler seks stadig at blive gjort klar til brug. De resterende 50 ambulancer leveres løbende frem til udgangen af 2021.
Fyn mangler ambulancereddere
I de kommende år skal Ambulance Syd bruge endnu flere ambulancereddere. Vi leder efter personlighed, siger uddannelseskonsulent.
Onsdag er der optagelsesprøver for de kommende redder-elever hos Ambulance Syd i Odense.
Når Ambulance Syd i Odense får fundet de rigtige, og de engang bliver færdiguddannet, er der brug for dem.
- Der er brug for flere reddere. På landsplan i dag er der en mangel på cirka 400 reddere. Det vil sige, at der skal langt flere reddere uddannes for at lukke det andet, der mangler. Vi kan se i fremtiden, at der vil være en større andel af redderne, der ikke bliver så længe i branchen, siger direktør i Ambulance Syd Steen Schougaard til TV 2/Fyn.
I de kommende to år skal Ambulance Syd have endnu flere elever. I dag er der sammenlagt 45 elever i regionen, men antallet skal om to år op på 85.
Kigger efter personlighed
Knap 300 har ansøgt om at blive ambulanceredder, og nu er der så 40 aspiranter tilbage til dagens optagelserprøver.
- Det, vi kigger efter, er en personlighed. At man ikke er bange for at være sammen med andre mennesker. I ambulancetjenesten har man med hele spektret af samfundet at gøre fra de rigeste til de svageste, siger uddannelseskonsulent Mikkel Rudolf.
Ansøgerne skal i løbet af dagen lave samarbejdsøvelser og til personlige samtaler med instruktører og områdeledere for at komme gennem nåleøjet.