Faktatjek: Rådmand kan ikke dokumentere egne udtalelser om russiske musikeres holdning til Ukraine
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
By- og kulturrådmand Søren Windell kan ikke dokumentere sin påstand om, at der har været samtaler med russiske musikere om deres holdning til krigen i Ukraine.
By- og kulturrådmand Søren Windell (K) kan ikke dokumentere, at der har været samtaler med de russiske musikere i Carl Nielsen-konkurrencen om deres holdninger til krigen i Ukraine.
Tirsdag lød det ellers fra rådmanden, at der havde været en dialog med deltagerne.
- Så vidt jeg er orienteret, er der talt med alle deltagerne omkring krigen i Ukraine, og alle sympatiserer med Ukraine, sagde rådmanden til TV 2 Fyn tirsdag.
Venstre vil have russere ud af fynsk musikkonkurrence
Når Odense i næste uge er vært for den prestigefyldte talentkonkurrence ”Carl Nielsen International Competion” vil fire russiske statsborgere være blandt de 72 deltagere. Helt forkert signal, mener Venstre i Odense.
72 unge musiktalenter fra hele verden vil fra 31. marts til 10. april give smagsprøver på deres musikalske kunnen, når de giver klassiske koncerter i fløjte, violin og klarinet.
Fire unge russiske statsborgere er deltagere i konkurrencen, og det, mener Venstres politiske ordfører Araz Khan, harmonerer skidt med Danmarks officielle holdning til Ruslands invasion i Ukraine.
- Vi stiller os undrende, fordi vi er i en situation, hvor Ukraine er blevet invaderet og uskyldige mennesker bliver dræbt. I Danmark har vi valgt at sende et stærkt signal. Og det er lige fra vores erhvervsliv til offentlige institutioner og regering. Vi har for nylig aflyst en ballet i Odeon, som også havde økonomiske konsekvenser for dem, som skulle holde arrangementet og for gæsterne, siger han.
Det skete i februar, hvor Comwell, der driver Odeon i Odense, besluttede at smække døren i for Den Russiske National Ballet.
De fire russiske deltagere i Carl Nielsen-konkurrencen har ingen tilknytning til det officielle Rusland, og de er alle bosat uden for Rusland. Én bor i Grækenland, én i Tyskland og to i Schweiz.
Men alligevel mener Venstre, at de russiske deltagere bør udelukkes fra konkurrencen.
- Vi mener ikke, at man kan skelne i den her situation. Om det er sportsfolk eller musikere, så har man sendt et signal, og det signal, synes jeg, at man skulle stå fast på og ikke gradbøje nuancerne i det. Så kommer man ud på glatis, og hvad er fair, og hvad er ikke fair. Og tænk, hvis de dygtige russiske solister inden for klarinet eller violin gik hen og vandt og skal stå på scenen og få overrakt en præmie, lyder det fra Araz Khan.
Aflysninger af arrangementer med russiske kunstnere har ramt bredt i kulturbranchen, men der har også været modstand af den tilgang.
Bosiddende uden for Rusland
Det er Odense Symfoniorkester, der arrangerer talentkonkurrencen, og bestyrelsen har besluttet, at de russiske musikere gerne må deltage, selvom russere til mange andre kulturelle arrangementer er uønskede efter invasionen i Ukraine.
- Det er jo individer og ikke nationer, der konkurrerer i Carl Nielsen-konkurrencen. Det er unge talenter, dygtige musikere, som ikke kommer udsendt af nogen politisk organisation eller på vegne af Rusland eller Putin for den sags skyld, siger bestyrelsesformand for Odense Symfoniorkester Lisbeth Knudsen.
I lyset af krigen i Ukraine har bestyrelsen undersøgt blandt andet, om de fire deltagende bor i Rusland, hvilket ingen af dem gør.
- Efter vi har lavet den undersøgelse, valgte vi også at sige, at konkurrencen bliver en markering af solidaritet med Ukraine, og vi beder de mennesker, der er med til at arrangere konkurrencen om at markere den støtte.
- Vi har været det rigtig grundigt igennem i bestyrelsen og er altså nået frem til, at de her fire unge mennesker, der bor i Europa, ikke Rusland, og som deltager som individer, skal have lov at deltage på lige fod med andre.
I bestyrelsen sidder også by- og kulturrådmand Søren Windell (K), og han bakker op om at lade russerne deltage.
- Konkurrencen sender budskabet om sympatien med Ukraine, både ved åbningen og ved en støttekoncert. Og så vidt jeg er orienteret, er der talt med alle deltagerne omkring krigen i Ukraine, og alle sympatiserer med Ukraine, siger Søren Windell, der ikke ønsker at lade sig interviewe yderligere om sagen.
Søren Windell har tidligere været varm fortaler for at aflyse en russisk ballet i Odeon og lukke af for russisk gas til Fynsværket. Den holdning er bestyrelsesformanden for Odense Symfoniorkester enig i.
- Vi skelner imellem gæstedirigenter eller gæstesolister, som kommer til Odense Symfoniorkester og bliver betalt og får en kontrakt, og så nogle unge mennesker som kommer for at konkurrere på deres musikalske talent.
- Vi laver ikke aftaler med russiske gæster, dirigenter eller gæstesolister i øjeblikket, og det kommer vi ikke til formentlig for en meget lang periode, siger Lisbeth Knudsen.
For og imod
Bestyrelsesformanden kender dog ikke noget til deltagernes holdning til krigen i Ukraine.
- De har jo taget stilling til, hvor de vil videre i deres karriere ved at bo rundt omkring i Europa, og det synes jeg også sender et klart signal om, at vi ikke skal udelukke alt, bare fordi det er russisk. Vi skal tage en fornuftig afvejning for og imod. Kulturministeren har opfordret kulturlivet til at tænke sig godt om, og det synes jeg i høj grad, vi har gjort, siger Lisbeth Knudsen.
Hovedpræmien i konkurrencen er 90.000 kroner og en pladekontrakt med Odense Symfoniorkester. Derudover vinder man engagementer med andre nordiske orkestre. Anden- og tredjepræmien er henholdsvis på 74.000 og 55.000 kroner.
Odense Symfoniorkester er en selvejende institution, men modtager omkring 22 millioner kroner fra Odense Kommune og 25 millioner kroner fra staten.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har tidligere opfordret til at statslige kulturinstitutioner afbryde samarbejdet med det officielle Rusland. Der er dog ikke udsigt til kompensation for at aflyse.
Ministeren har også opfordret til at ikke-statslige kulturinstitutioner afbryder deres russiske samarbejder.
Derfor forstår Venstre ikke, at russerne gerne må deltage i en musikkonkurrence i Odense.
- Vi vil sende et klart signal. Vi rammer uden tvivl Putin i Kreml, men vi rammer desværre også de menige russere, som måske i bund og grund ikke støtter den her krig. Men det er altså vilkårene, og der mener vi, at når man siger A, så siger man også sige B. Der er ingen nuancer, siger Araz Khan.
TV 2 Fyn har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra kulturministeren til at fire russere stiller op i en klassisk musikkonkurrence i Odense, men Kulturministeriet oplyser, at Ane Halsboe-Jørgensen ikke har mulighed for at kommentere sagen i dag.
Men det kan ikke bekræftes af formanden for bestyrelsen Lisbeth Knudsen.
- Jeg kan sige, at jeg personligt har ikke foretaget en screening af deres personlige sympatier og antipatier, oplyser formanden.
Individer, ikke nationer
Udtalelserne fra rådmanden faldt i forbindelse med de seneste dages kritik af Odense Symfoniorkester, som har besluttet at russerne gerne må deltage, selv om de ved andre kulturelle arrangementer i Danmark er uønskede.
- Det er jo individer og ikke nationer, der konkurrerer i Carl Nielsen-konkurrencen. Det er unge talenter, dygtige musikere, som ikke kommer udsendt af nogen politisk organisation eller på vegne af Rusland eller Putin, lød begrundelsen fra Odense Symfoniorkester.
Nye uddannelser skaber glæde på Sydfyn, men rekruttering kan blive "vanskelig"
Den endelige aftale om etableringen af videregående uddannelser vækker glæde i Svendborg, der igen kommer til at huse læreruddannelsen.
Tirsdag den 22. marts faldt aftalen om udflytning af videregående uddannelser på plads.
I Svendborg Kommune betyder det, at de nu kommer et skridt nærmere at blive en uddannelsesby.
Inden længe bliver det nemlig muligt at tage læreruddannelsen på UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole i Svendborg, hvor de i forvejen udbyder pædagoguddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen.
Beskeden om, at læreruddannelsen nu kommer til Svendborg faldt i god jord ved Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg kommune.
- Vi er enormt glade, for vi vil rigtig gerne skabe et godt uddannelsesmiljø, og det er det, vi satser benhårdt på, siger Bo Hansen.
Udover læreruddannelsen, undersøges muligheden for at oprette uddannelser til fysioterapi, radiograf, bioanalytiker samt indenfor leisure management på det campus ved havnen.
- Da jeg stod op i morges (tirsdag, red.) og så at der er kommet nye uddannelser på tegnebrættet, så syntes jeg det var skønt, fordi det netop er den mangfoldighed, vi har behov for, siger Bo Hansen.
Kommunen får godt seks millioner kroner til etablering af læreruddannelsen. Derudover får kommunen yderligere tre millioner kroner til et nyt campus-område.
Faldende ansøgertal - stor optimisme
Ved UCL er man positive angående udsigten til at få etableret en læreruddannelse ved deres campus i Svendborg. Men de erkender også, at det bliver en udfordring.
- Det er ikke noget, der er let. Og specielt ikke nu, hvor vi ser ind i en periode, hvor læreruddannelsen har det vanskeligt i relation til rekruttering, siger Poul Erik Madsen, Bestyrelsesformand, UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole.
De sidste par år har mængden af ansøgere til læreruddannelsen på UCL i Odense været faldende.
Grafen viser antallet af kvote 2-ansøgere til læreruddannelsen ved UCL i Odense
Borgmesteren i Svendborg kommune tror dog på, at ansøgerne nok skal komme.
- Hvis du skaber et miljø, hvor du både kan bo, studere og være sammen med alle de andre som også er i området - så får vi jo skabt et campus som jeg tror på vil gøre Svendborg til en af de mest attraktive uddannelsesbyer, siger Bo Hansen.
Bjørn Brandenborg (S), der er valgt til Folketinget i Svendborg/Langeland-kredsen tror ligeledes på, at kommunens planer nok skal lykkedes.
- Jeg er sikker på, at det her bliver en kæmpe succes og det er en stor sejr for alle os, der har knoklet for det, siger Bjørn Brandenborg.
Udover læreruddannelsen får Fyn også en ny filmuddannelse, hvortil der er afsat ni millioner kroner. Det er endnu uvist, hvor på Fyn uddannelsen skal placeres.
En antagelse
TV 2 Fyn har forsøgt at få rådmand Søren Windell, som sidder med i bestyrelsen, til at forklare, hvem det er, der har ført samtalerne med deltagerne i konkurrencen.
Det spørgsmål har rådmanden dog ikke været i stand til at besvare.
- Det er en antagelse, jeg har foretaget. Når man vælger at være med i en konkurrence, som starter med at fortælle, at man er imod krigen både i ord og musik og hylder Ukraine, så må man ligesom antage, at man har valgt side.
- Du kan ikke lægge hovedet på blokken og sige, at der har været ført samtaler?
- Nej, det kan jeg ikke, siger rådmanden.