13. sep. 2019 kl. 13:45
Opdateret: 13. sep. 2019 kl. 15:15
Fyn
Signe Kjær Lindboe

Liveblog: Sådan forløb Rygeostens dag

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag er det Rygeostens dag. Det foregår på Flakhaven i Odense klokken 14-18. Kig forbi til spændende talks og smagsprøver eller følg med i de mange begivenheder her.

Rygeostens Dag

Følg opdateringerne herunder

13. sep. 2019 kl. 12:53
Fyn
Masoud Jafari Pouia

Claus Holm hylder også rygeosten: Tre nye rygeostopskrifter er klar her

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Claus Holm er også blevet rygeostambassadør - og det fejrer han ved at præsentere tre nye rygeostopskrifter.

Claus Holm er tosset med den fynske rygeost. Så tosset, at han i anledning af Rygeostens Dag på fredag har lavet tre nye opskrifter, som alle indeholder den folkekære fynske råvare.

- Jeg er tosset med rygeost. Rygeosten er først og fremmest fra verdens fedeste ø, men derudover er det også en kæmpesmagsgiver. Jeg er vild med den, siger Claus Holm til TV 2/Fyn.

Claus Holm er selv fra Sydfyn, hvorfor det måske også er derfor, at han nære så tætte følelser til den fynske ost. 

Specielt til TV 2/Fyn og fynboerne, præsenterer kokken her tre opskrifter, hvori rygeosten indgår.

Så hvis du selv vil prøve kræfter med nogle af opskrifterne, så kan du finde dem lige her:

Fynsk pandepizza:

Det skal du bruge:

 

1 rulle pizzadej

1 pakke rygeost

1 spsk sennep

1 bakke små tomater

1 bdt purløg

Lidt frisk spinat

Hvidløgs olie

6 skiver spegeskinke

 

Sådan gør du:

 

Bag pizza af på en varm pande med lidt hvidløgsolie på Ca. 5 min på hver side.

Kom rygeost på pizza, den ene halvdel- den anden får lidt sennep og smør det lidt ud- herpå spinat blade- halve tomater og skiver af skinke- fold pizza over- tryk den sammen- deles i to med en kniv,, så er der smag på alle niveauer

Se videoen her

Den fynske hotdog:

Det skal du bruge:

 

2 stk hotdogsbrød – gerne brioche- fås i Kvickly

1 pakke små gode pølser med masser af kød i Salt og peber

1 dl æble eddike

1 citron

Salt og peber

1 tsk røget salt

1 spsk sennep

1-2 rødløg pillet og skåret i tynde skiver ¼ rygeost

3 spsk fløde eller kærnemælk

 

Sådan gør du:

 

Pølserne ristes af på en pande ca 5-7 min- krydres med salt og peber Løget pilles og skæres i tynde skiver- vendes med æbledike- salt peber og røget salt- marinere 15 min.

Brødet lunes 4-5  min 180 grader- skær et trekantet hul i toppen Rygeost piskes med kærnemælk eller fløde sammen med salt og peber – sennep Kommes i en sprøjte pose- sprøjtes i brødet sammen med lidt sennep- pølsen ned i- top med de syrlige løg- bum- og du må hjertens gerne tilsætte agurk eller lige det du vil have

 Se videoen her

Rygeost bolsje og banan i lime:

Det skal du bruge:

 

En lille pakke rygeost

2 lime

1 banan

1 bdt frisk esdragon

Salt og peber

1 spsk honning

1 pakke wonton

Frisk purløg

Skal det være frækt, så tilsæt karry eller anden krydderi der kilder

 

Sådan gør du:

 

Skræl og del bananen – vendes i limesaft- honning peber og esdragon- lad det stå 15 min Kom en klat rygeost med purløg og evt karry på wonton plader- rulles og klemmes som et bolsje Bages i varm ovn 200 grader 7-8 min Serveres på de syrlige bananer- jeg elsker denne snack

Se videoen her

12. sep. 2019 kl. 21:19
Masoud Jafari Pouia

Rygeostens dag: Fredag går det løs i røg og damp

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Rygeostens dag er lige om hjørnet. Fredag den 13. september er alle rygeost-elskere inviteret til Flakhaven i Odense for at fejre den fynske specialitet.

Hele Flakhaven omdannes fredag eftermiddag til et gigantisk fødevaremarked. SPIS! Odense Food Festival afholder SPIS!-Madmarked. Her kan du smage og købe fynske specialiteter og opleve en række gastro-aktiviteter for hele familien.

Rygeostens Dag fejres sammen med alle de øvrige fynske specialiteter. Her i artiklen kan du se en oversigt over, hvad der kommer til at foregå hos TV 2/ Fyn.

Bliv ambassadør

Vi håber, at mange af jer vil kigge forbi og blive ambassadører for rygeosten. I artiklen her kan du tilmelde dig som ambassadør til Rygeostens Dag på fredag:

Læs også: Rygeostambassadør:
  • Rygeosten kan erstatte kød
Gå tilbage Del
9. sep. 2019 kl. 17:59
Fyn

Rygeostambassadør:
  • Rygeosten kan erstatte kød

Alex Syrik

Vil du ligesom Suzy Wengel, Morten Aagaard og mange andre være rygeostambassadør? Så kan du tilmelde dig lige her.

Rygeostens Dag nærmer sig med hastige skridt. Fredag den 13. september går det nemlig løs i Flakhaven i Odense.

TV 2/Fyn mangler dog stadigvæk ambassadører til den store dag, og det kan du hjælpe med.

Når du har tilmeldt dig som ambassadør i vores survey, kan du downloade vores rygeostdiplom nederst i artiklen.

Her kan du se et lille udklip af nogle af de ambasadører, som allerede har tilmeldt sig:

Masoud Jafari Pouia
 

Navn: Claus Holm

Titel: Kok

Hvorfor skal rygeosten hyldes/ bevares/ spises?

"Jeg er tosset med rygeost. Rygeosten er først og fremmest fra verdens fedeste ø, men derudover er det også en kæmpesmagsgiver. Jeg er vild med den".

Kasper Eland Marquardtsen
 

Navn: Suzy Wengel

Titel: Iværksætter og forfatter

 Hvorfor skal rygeosten hyldes/ bevares/ spises?

"Fordi smagen er unik, og så er rygeost en god proteinkilde, der fint kan erstatte kød"

Signe Lindboe
 

Navn: Morten Aagaard

Titel: Chokolademager

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten har mange ting, som kan bringe chokoladen nye steder hen. Udover røgsmagen kan den tilføre syrlighed og en anderledes konsistens"

Signe Lindboe
 

Navn: Simon Brandt

Titel: Indehaver af iskæden Paradis Fyn

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten skal hyldes, da den kan spises på alle tider af døgnet og kan bruges til alle lejligheder. Det er smagen af den fynske bonde, der ryger osten over røg fra hans halm. Man bliver nostalgisk og stolt over de fynske traditioner her på øen, hver gang man sætter tænderne i den fynske rygeost."

Signe Lindboe
 

Navn: Kent Thrane

Titel: Mejerist ved Kirkeby og Thrane

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er helt fantastisk. Det er ikke noget, jeg skal synes, fordi jeg er mejerist - det er faktisk noget, jeg synes af hele mit hjerte."

Pernille Redder
 

Navn: Tine Gudrun Petersen

Titel: Foredragsholder og projektleder

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er den eneste bevistligt oprindeligt danske ost med en lang og stolt tradition. En ost vi har følelser for på Fyn. Enten varme eller skeptiske følelser. Det er nu blevet til en ost, som hyldes internationalt og som vi med rette kan være stolte af".

Signe Lindboe
 

Navn: Jørgen Hoff

Titel: Mejerist ved Gundestrup Mejeri

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er unik i sig selv. Det er den eneste ost i Danmark, som er en oprindelsesost fra det område, hvor den bliver lavet."

I surveyen nedenfor kan du tilmelde dig som ambassadør til Rygeostens Dag på fredag. Derefter skal du downloade dit diplom, som du finder under surveyen.

Hent dit ambassadørdiplom her

Fredag den 13. september kan du desuden også hente den eksklusive rygeost-pin. Det kan du mellem klokken 14 og 18 i Flakhaven i Odense.

Ambassadørlisten opdateres løbende

Fredag den 13. september kan du blive bærer af den eksklusive rygeost-pin, hvis du melder dig som ambassadør. Du kan hente din pin mellem klokken 14 og 18 på Flakhaven i Odense hos TV 2/ Fyn, hvor blandt andet Preben Dahl og Signe Ryge er til stede.

Lær at ryge din egen rygeost

På Rygeostens Dag kan du blandt andet få gode fif til hjemmerygning af ost fra en af de mejerister på Fyn, som lever et liv i røg og damp fra de mange rygeoste, som han dagligt producerer: Jørgen Hoff fra Gundestrup mejeri. Han afholder workshop, hvor du bare skal møde op med godt humør og en beholder til at fragte din nyrøgede ost hjem i.

Der er få pladser tilbage, og du kan læse mere og melde dig til her i programmet.

Program for Rygeostens dag på Flakhaven, Odense

14.00-18.00

Hele eftermiddagen kan du møde rygeostambassadører med deres bud på nye måder at spise rygeost på.

14.00-18.00

Hent dit eget ambassadørdiplom og ambassadørpin i Rygeostens Ambassade.

15.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

15.45

Rygeost og is. Simon Brandt fra Paradis Is i Odense fortæller Signe Ryge, hvorfor is og rygeost faktisk fungerer!

16.00

Workshop: Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter. Tilmelding her.

16.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

16.30

Show-køkken: Talk med Ditlevsdal Bison Farm om hvordan de bruger rygeost. Vært: Signe Ryge

16.45: 

Ekstra workshop! Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter  Tilmelding her

17.15

Signe Ryge taler med blogger og rygeostambassadør Anna Nordenlund, "Grødgrisen", om hendes nyudviklede ret med rygeost. Det foregår ved Mejeriforeningens Ost & Kos ostevogn.

17.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

17.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

 

12. sep. 2019 kl. 15:21

Chokolade med rygeost: Er det bacon?

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Rygeost og chokolade er ikke ligefrem et fast par. Men nu er de taget på date. Et panel blindtester den hidtil ukendte kombination af røg og chokolade.

Chokolademager Morten Aagaard i Odense har taget imod TV 2/Fyns udfordring: At eksperimentere med rygeost og chokolade.

Selvom Morten Aagaard er vant til at lege med mange smagsvarianter i sine chokolader som safran, citrus, rosmarin og hyldeblomst, har han aldrig overvejet rygeost. Chokolade og røg er bare ikke to elementer, som hører naturligt sammen.

Læs også: Rygeost får samme status som champagne og feta
Gå tilbage Del
11. sep. 2019 kl. 9:30
Fyn

Rygeost får samme status som champagne og feta

Masoud Jafari Pouia

Den fynske rygeost er så original, at den snart kan måle sig med fødevarer som champagne og feta, der har et helt særligt EU-certifikat.

De fynske rygeostmejerister er i disse dage ekstra håbefulde.

“En rygeost skal laves på Fyn, fordi den er opfundet her på Fyn”

— Jørgen Hoff

Den fynske rygeost er nemlig på vej ind i en helt særlig liga for fødevarer, hvor kun de mest originale fødevarer fra hele verden er - blandt andet champagne, feta og parmaskinke.

BOB-certifikat

Formålet med EU-kvalitetsordningen for fødevarer og landbrugsprodukter, BOB, er at fremhæve de særlige kvaliteter og traditioner, der er forbundet med de registrerede produkter, og at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber.

 

Der er særlige logoer, som produkterne skal mærkes med, og der er en beskyttelse mod misbrug eller efterligning af et produktnavn.

Rygeosten er den eneste kendte danske fødevare, der opfylder kravene til en BOB-certificering.

Et BOB.-certifikat, som står for beskyttet oprindelsesbetegnelse, er et særligt EU-stempel, der giver fødevarer en beskyttet oprindelsesbetegnelse. Formålet er at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber. For eksempel kan man kun kalde en feta-ost for for feta, hvis den stammer fra Grækenland og er lavet ud fra den oprindelige opskrift.

Hvis rygeosten bliver godkendt, så er det den første danske fødevare, der får certifikatet.

Europa Komissionen
Rygeosten ventes at få BOB-certifikat

Rygeosten er unik

Jørgen Hoff, der er direktør og mejerist hos Gundestrup Mejeri i Vester Skerninge, glæder sig meget over, at rygeosten er indstillet til en BOB-certificering.

- Det er fantastisk. En rygeost skal laves på Fyn, fordi den er opfundet her på Fyn, siger Jørgen Hoff.

De tre fynske mejerier, der producerer rygeost, får hjælp fra producentforeningen for BOB- og BGP-godkendelser. Og ifølge formanden for producentforeningen er rygeosten næsten garanteret at få en BOB-certificering.

- Den har den oprindelse, der skal til og den geografiske tilknytning, der kræves. Og så har den nogle særlige karakteristika, som man kan fastlægge i den varespecifikation, som vi udararbejder, siger Hans Henrik Lund, der er formand for producentforeningen for BOB- og BGP-godkendelser.

“Den skal laves på fynsk mælk og ryges over fynsk hvede- eller havrehalm”

— Jørgen Hoff

Fynsk rygeost skal laves af fynske ingredienser

Det er blandt andet ingredienserne, der er altafgørende, når rygeosten skal klassificeres.

- Den skal laves på fynsk mælk og ryges over fynsk hvede- eller havrehalm, siger Jørgen Hoff til TV 2/Fyn.

- Selvfølgelig skal der ikke komme nogen ude fra og sige, at de også kan lave en rygeost, for man har ikke de ingredienser og de ting og sager, der skal til, som vi har på Fyn. På den måde er der ikke nogen, der kan komme og kopiere den og sige, at nu laver de også en rygeost. Det er vigtigt, fordi en fynsk rygeost kan kun laves på Fyn, siger Jørgen Hoff.

Ifølge Hans Henrik Lund kan mejeristerne på Fyn forvente at få en BOB-certificering af rygeosten i starten af 2020.

RYGEOSTENS DAG

TV 2 /Fyn fejrer den 13. september for anden gang Rygeostens dag. Det foregår på Flakhaven i Odense klokken 14-18. Kig forbi til spændende talks, smagsprøver og deltag i en gratis workshop, hvor du lærer at ryge rygeost i en grillstarter. (Stærkt begrænset antal pladser. Tilmeld dig her.). Du kan også selv blive ambassadør for rygeosten og få en ambassadørpin og et diplom med hjem. Tilmeld dig eventen på Facebook og følg med i nyhederne.

- Det er både en stor og en spændende udfordring. Røgsmagen er en smag, som man ikke umiddelbart forbinder med chokolade. Jeg har heller ikke nogen idé om, hvor meget ost, der skal i, siger Morten Aagaard.

“Det er både en stor og en spændende udfordring. Røgsmagen er en smag, som man ikke umiddelbart forbinder med chokolade.”

— Morten Aagaard, Mortens Chokolade, Odense

Men Odenses nye chokolademager kastede sig ud i det. Så når Rygeostens Dag oprinder fredag den 13. september på Flakhaven i Odense,  kan de modige købe nylavet chokolade med fyld af rygeost.

Morten Albek
 

Det første forsøg med rygeost

Vejen til rygeostchokolade begynder en formiddag i Morten Aagards værksted i Kongensgade i Odense. Tre slags chokolade er stillet frem: Mørk, lys og hvid. I køleskabet venter en hel rygeost sammen med en liter piskefløde. Tvivlen er stor hos chokolademageren. Vil rygeosten overhovedet kunne smages? Og smager det godt eller hæsligt?

- Jeg synes, at det er sjovt at lave noget utraditionelt. Noget, der er anderledes. Men jeg har svært ved at gætte mig til, hvordan en mælkechokolade med røgsmag smager, siger Morten Aagaard.

Læs også: Varm op til Rygeostens dag: Fem nye rygeostopskrifter
Gå tilbage Del
11. sep. 2019 kl. 16:08
Fyn

Varm op til Rygeostens dag: Fem nye rygeostopskrifter

Cecilie Lykke

Rygeostpizza, rygeosttærte og brændende kærlighed med et rygeostetwist

Rygeost og pizza hænger umiddelbart ikke sammen. Det samme gælder brændende kærlighed og rygeost. Ikke desto mindre har fem rygeostentusiaster i samarbejde med Mejeriforeningen Ost og ko. lavet fem forskellige opskrifter, hvori rygeosten indgår.

I en af opskrifterne skal du blandt andet blande rygeosten sammen med kartoffelmos for at give mosen en røgsmag. I en anden skal du erstatte den klassiske tomatsauce på en pizza med rygeost.

Du kan se de fem opskrifter her:

Maria Charlotte Larsens pizza med rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Maria Charlotte Larsen
Pizza med squash, rygeost og friske urter. 

- En gang imellem skader det ikke at udfordre lidt med de klassiske retter. Det er nemlig altid sjovt at sammensætte nye smage, og hvis de lykkes, er det blot en lille sejr, skriver Maria Charlotte Larsen på sin blog.

Martin Villumsens brændende kærlighed med rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Villumsen
Brændende kærlighed med bagte porrer og rygeost

- Rygeost kan både bidrage med røg, syre og cremethed i maden. Det kan for eksempel være det cremede element på en kartoffelpizza eller bidrage med røg og syre i en klassisk kold kartoffelsalat eller i en cremet bygotto, skriver Martin Villumsen på sin blog.

Cecilie Lykkes risotto med rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Cecilie Lykke
Risotto med rygeost og græskar

- Jeg elsker risotto, og det er for mig den perfekte comfort food. Og at blande det med noget af det bedste jeg ved nemlig ost. Jeg er jo trods alt mejeriingeniør, så fik jeg bikset en lækker efterårsrisotto med rygeost sammen, skriver Cecilie Lykke på sin blog.

Mads Vindfelds tærte med karamelliserede porrer, fennikel og rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Mads Vinfeldt
Tærte med karamelliserede porrer, fennikel og rygeost

- Siden jeg var spæd-ish har jeg kunnet indtage store mængder rygeost. Og det er der en meget simpel grund til. Det smager hamrende dejligt, skriver Mads Vindfeld på sin blog.

Anna Nordenlund Larsens spinattærte med rygeost:

Anna Nordenlund Larsen
Spinattærte med rygeost

- Sådan en røget, mild, let, luftig, salt og cremet ost er altså en sand fornøjelse at integrere både på morgenbordet, til frokost eller til aftensmaden, skriver Anna Nordenlund Larsen på sin blog.

Første forsøg går ret elendigt. Rygeosten kan slet ikke ikke smages i den mørke chokolade. Det går en smule bedre med den lyse og den hvide. Men der skal meget mere til.

I næste runde begynder der at ske noget. En ordentlig bid af rygeosten smeltes sammen med fløde, og nu vågner smagsløgene hos Morten Aagaard.

- Nu har jeg puttet meget mere rygeost i, og nu begynder røgen at lægge sig med en tydelig eftersmag, siger Morten Aagaard.

Tid til blindsmagning

En time efter eksperimentets begyndelse lyder der trin på trappen. Et uvildigt panel af chokolade-elskere er indkaldt til blindtest af den rygeostbaserede chokoladecreme, som på fagsprog kaldes chokoladeganache.

Panelet ved, at de skal smage noget med en hemmelig ingrediens, men har ingen anelse om, hvad der gemmer sig i den tilsyneladende tilforladelige chokolade.

“Det smager af røg.Og bacon. Måske barbecuerøget bacon?”

— Sarah Nørgaard Pedersen, Odense

Chokoladen deles rundt, og der smages andægtigt. Hurtigt lyder det første bud fra flere rundt om bordet:

- Det smager af røg.Og bacon. Måske barbecuerøget bacon?

En bifaldende mumlen kan høres. Flere smagsprøver fører videre i det røgede kødspor. Pancetta snakkes der også om.

Til sidst løfter vi sløret: Den hemmelige ingrediens er rygeost! I samme sekund falder femøren for Mattias Friis:

- Nu kan jeg smage det. Smagen kommer lidt senere, så lige da du sagde rygeost, kunne jeg smage det, siger Mattias Friis, Odense.

Det samme gælder for Sarah Nørgaard Pedersen:

- Nu hvor du siger, at det er rygeost, så smager det jo nøjagtigt ligesom rygeost, siger hun.

Læs også: Rygeostens dag: Hjælp Ryge med at redde rygeosten!
Gå tilbage Del
8. sep. 2019 kl. 12:47

Rygeostens dag: Hjælp Ryge med at redde rygeosten!

Alex Syrik

Den truede, fynske rygeost har brug for hjælp, og det skal den få. Du kan være med til at redde den eneste ost i verden, som er 100 procent fynsk.

Rygeostens Dag er lige om hjørnet. Den afholdes af TV 2/Fyn fredag den 13. september på Flakhaven i Odense som en del af SPIS! Odense. Her kan rygeost-entusiaster mødes om deres kærlighed til den unikke ost, som er opfundet netop her på Fyn.

Dagen bliver spækket med oplevelser, smagsprøver, workshops og aldrig før afprøvede eksperimenter med rygeost. Hvordan smager mon is og chokolade lavet med rygeost? Det får du mulighed for at finde ud af.

Du kan også blive rygeost-ambassadør og få udleveret diplom og pin, så du kan kæmpe sammen med dine fæller om at bevare rygeosten. Desuden kan du lære at bruge din grillstarter derhjemme til at ryge din egen rygeost.

Rygeosten i fare

Først spoler vi tiden tilbage. Hvorfor er det nødvendigt at redde rygeosten?

De seneste årtier er produktionen af rygeost gået ned og foregår nu på kun tre mejerier på Fyn.

I efteråret 2017 lukkede Arla for deres produktion af rygeost, fordi salget var for lavt. Det fik Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri ved Vester Skerninge til at råbe vagt i gevær for at redde rygeosten.

En del af indsatsen var at skabe Rygeostens Dag, der sidste år fandt sted den 14. september. Siden da er salget gået lidt op, men det er stadig nødvendigt at skabe opmærksomhed, hvis rygeosten ikke skal forsvinde fra det danske frokostbord.

Lær at ryge din egen rygeost

På Rygeostens Dag kan du blandt andet få gode fif til hjemmerygning af ost fra en af de mejerister på Fyn, som lever et liv i røg og damp fra de mange rygeoste, som han dagligt producerer: Jørgen Hoff fra Gundestrup mejeri. Han afholder workshop, hvor du bare skal møde op med godt humør og en beholder til at fragte din nyrøgede ost hjem i.

Der er kun 19 pladser, og du kan læse mere og melde dig til her:

Program for Rygeostens dag på Flakhaven, Odense

14.00-18.00

Hele eftermiddagen kan du møde rygeostambassadører med deres bud på nye måder at spise rygeost på.

14.00-18.00

Hent dit eget ambassadørdiplom og ambassadørpin i Rygeostens Ambassade.

15.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

15.45

Rygeost og is. Simon Brandt fra Paradis Is i Odense fortæller Signe Ryge, hvorfor is og rygeost faktisk fungerer!

16.00

Workshop: Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter. Tilmelding her.

16.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

16.30

Show-køkken: Talk med Ditlevsdal Bison Farm om hvordan de bruger rygeost. Vært: Signe Ryge

16.45: 

Ekstra workshop! Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter  Tilmelding her

17.15

Signe Ryge taler med blogger og rygeostambassadør Anna Nordenlund, "Grødgrisen", om hendes nyudviklede ret med rygeost. Det foregår ved Mejeriforeningens Ost & Kos ostevogn.

17.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

17.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

 

Rygeostens Dag

Morten Aagaard har nu forfinet sin opskrift og nået frem til den perfekte balance mellem røg og chokolade. Han har støbt en masse chokolader, som er klar til at blive solgt til Rygeostens Dag.

Mød Morten Aagaard fra Mortens Chokolade på Flakhaven ved TV 2/ Fyn fredag den 13. september fra klokken 15.15 til 17.45.

11. sep. 2019 kl. 16:08
Fyn
Cecilie Lykke

Varm op til Rygeostens dag: Fem nye rygeostopskrifter

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Rygeostpizza, rygeosttærte og brændende kærlighed med et rygeostetwist

Rygeost og pizza hænger umiddelbart ikke sammen. Det samme gælder brændende kærlighed og rygeost. Ikke desto mindre har fem rygeostentusiaster i samarbejde med Mejeriforeningen Ost og ko. lavet fem forskellige opskrifter, hvori rygeosten indgår.

I en af opskrifterne skal du blandt andet blande rygeosten sammen med kartoffelmos for at give mosen en røgsmag. I en anden skal du erstatte den klassiske tomatsauce på en pizza med rygeost.

Du kan se de fem opskrifter her:

Maria Charlotte Larsens pizza med rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Maria Charlotte Larsen
Pizza med squash, rygeost og friske urter. 

- En gang imellem skader det ikke at udfordre lidt med de klassiske retter. Det er nemlig altid sjovt at sammensætte nye smage, og hvis de lykkes, er det blot en lille sejr, skriver Maria Charlotte Larsen på sin blog.

Martin Villumsens brændende kærlighed med rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Villumsen
Brændende kærlighed med bagte porrer og rygeost

- Rygeost kan både bidrage med røg, syre og cremethed i maden. Det kan for eksempel være det cremede element på en kartoffelpizza eller bidrage med røg og syre i en klassisk kold kartoffelsalat eller i en cremet bygotto, skriver Martin Villumsen på sin blog.

Cecilie Lykkes risotto med rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Cecilie Lykke
Risotto med rygeost og græskar

- Jeg elsker risotto, og det er for mig den perfekte comfort food. Og at blande det med noget af det bedste jeg ved nemlig ost. Jeg er jo trods alt mejeriingeniør, så fik jeg bikset en lækker efterårsrisotto med rygeost sammen, skriver Cecilie Lykke på sin blog.

Mads Vindfelds tærte med karamelliserede porrer, fennikel og rygeost:

Artiklen fortsætter under billedet.

Mads Vinfeldt
Tærte med karamelliserede porrer, fennikel og rygeost

- Siden jeg var spæd-ish har jeg kunnet indtage store mængder rygeost. Og det er der en meget simpel grund til. Det smager hamrende dejligt, skriver Mads Vindfeld på sin blog.

Anna Nordenlund Larsens spinattærte med rygeost:

Anna Nordenlund Larsen
Spinattærte med rygeost

- Sådan en røget, mild, let, luftig, salt og cremet ost er altså en sand fornøjelse at integrere både på morgenbordet, til frokost eller til aftensmaden, skriver Anna Nordenlund Larsen på sin blog.

11. sep. 2019 kl. 15:51
Opdateret: 13. sep. 2019 kl. 10:38
Fyn
Morten Aagaard

Rygeostens dag: Mortens chokolade med rygeoste-ganache

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Mortens Chokolade i Odense har i anledning af Rygeostens dag på fredag kreeret og opfundet rygeostchokolader. Og de smager fremragende.

Rygeosten har en lang historie bag sig. Den bliver måske ikke husket for sin fantastiske rygearoma i kager eller desserter, men det er nu tilfældet. For Morten Aagaard har i anledning af Rygeostens Dag valgt at blive ambassadør for rygeosten - og så har han opfundet nye rygeostchokolader.

“Morten Aagaard, Mortens Chokolade”

— Det fungerede bedst i den hvide chokolade, og det er jo også det smukke ved mad. Chokolade kan man ikke tænke sig til, det skal man smage sig til.

Jeg smagte chokoladen i tirsdags. Og rygeostsmagen sammen med chokoladen spiller overraskende godt sammen.

- Rygeosten kommer jo med den der røgsmag lidt ligesom bacon. Umanismagen, som også er i kød og svampe, tilføjer noget helt unikt i chokoladegancheén. Den kommer også naturligt med en syrnet syre fra osten. Derudover kommer den med en flødefedme, som også spiller godt ind. Så det eneste der mangler, er noget sødt – og her kommer den hvide chokolade ind. Den er pakket ind i en mørk chokolade, og det giver den bitre smag, og så er vi jo nærmest hele vejen rundt, siger Morten Aagaard til TV 2/Fyn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Aagaard præsenterede chokoladen i mandags, og folk har taget godt i mod den nye ost.

- Responsen har været rigtig fin. Folk synes jo, at det er rigtig sjovt med en chokolade, der er lavet ud fra rygeost, siger Morten Aagaard.

Morten Aagaard modtog sit ambassadørdiplom tirsdag, og her spurgte vi ham, hvorfor han havde valgt at blive ambassadør.

- Det er jo sjovt at prøve noget nyt, og da jeg hørte, at man kunne mixe mit chokoladearbejde med en unik fynsk råvare, som jeg aldrig har arbejdet med i en chokolade før, så kunne jeg ikke sige nej. Jeg anede ikke, hvordan det ville fungere. Vi prøvede med alle slags chokolader. Mælke, mørk og hvid chokolade. Det fungerede bedst i den hvide chokolade, og det er jo også det smukke ved mad. Chokolade kan man ikke tænke sig til, det skal man smage sig til.

I kan se opskriften på chokoladen herunder:

Mortens mørke chokolade med rygeoste-ganache:

(cirka 50 fyldte chokolader)

 

Du skal bruge:

1,25 dl fløde

150 gram rygerost

2 spsk glukosesirup

250 gram hvid chokolade

 

Støbes i fyldte chokolader af tempereret mørk chokolade – ca. 600 gram.

 

 

Sådan gør du:

Kom fløde og rygeost i en gryde sammen med glukosesirup. Giv det hele et opkog, mens du arbejder massen sammen med et piskeris. Rygeoste-fløden skal koge et øjeblik.

 

Kom hakket hvid chokolade i en skål. Kom den kogende rygeoste-fløde gennem en finmasket si, og hæld den direkte over den hvide chokolade. Kassér hvad der er tilbage i sien.

 

Arbejd rygeoste-fløden ind i den hvide chokolade med en spartel til det er ensartet.

 

Hæld rygeoste-ganachen i en spøjtepose, og afkøl den til stuetemperatur – omkring 22 grader. Rygeoste-ganachen er ret flydende, og skal derfor i støbte fyldte chokolader.

 

Temperer den mørke chokolade og støb skallerne i chokoladeformene.

 

Når skallerne har sat sig, kommes rygeoste-ganachen i chokoladerne. Fyld til ca. 3 minimeter under kanten. Bank formen forsigtigt mod bordpladen, for at jævne ganachen ud. Kom chokoladeskallerne med ganachen i køleskabet ca. 20 minutter – eller til der er dannet en tynd hinde på ganachen, og du kan holde formen let på skrå uden ganachen fylder ud.

 

Luk skallerne med tempereret mørk chokolade, og lad bunden sætte sig, før du forsigtigt banker de fyldte chokolader ud af formen.

 

Rygeoste-ganachen kan tilsmages med forskellige krydderier efter behag. Jeg foreslår muskat, men den rene ganache er også god. Holdbarheden er ca. en uge.

 

 

Chokolademager Morten Aagaard.

Mortens Chokolade

Kongensgade 45

5000 Odense

11. sep. 2019 kl. 9:30
Fyn
Masoud Jafari Pouia

Rygeost får samme status som champagne og feta

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Den fynske rygeost er så original, at den snart kan måle sig med fødevarer som champagne og feta, der har et helt særligt EU-certifikat.

De fynske rygeostmejerister er i disse dage ekstra håbefulde.

Læs også: Rygeostens dag: Der bliver solgt dobbelt så meget rygeost fra Fyn
Gå tilbage Del
9. sep. 2019 kl. 15:48
Fyn

Rygeostens dag: Der bliver solgt dobbelt så meget rygeost fra Fyn

Masoud Jafari Pouia

I denne uge hylder TV 2/Fyn den fynske rygeost. Rygeosten blev sidste år erklæret truet, men siden da er salget af rygeost fordoblet hos et fynsk mejeri.

I 2018 startede TV 2/Fyn Rygeostens dag, efter det kom frem, at den runde ost, var en truet fødevare. Det er den stadig, men heldigvis ser fremtiden lysere ud for den fynske specialitet.

På det fynske mejeri Kirkeby og Thrane, der ligger i Broby, er salget af rygeost mere end fordoblet det sidste år.

- Det sidste års opmærksomhed på rygeosten har gjort, at rygeosten har fundet sin plads - både ved gourmetrestauranter og almindelige restaurationer, men heldigvis også ved detail, fortæller Kent Thrane, der er direktør hos mejeriet Kirkeby og Thrane.

“Vi har langt over fordoblet vores salg af rygeost”

— Kent Thrane, direktør, Kirkeby og Thrane

- Vi har langt over fordoblet vores salg af rygeost og henover foråret og sommeren, har vi næsten tredoblet vores salg, fortsætter han.

Rygeosten passer ind i tidens madtrend

Ifølge Nina Bauer, der er madhistoriker, så kan det øgede salg af rygeost tilskrives den store opmærksomhed, osten har fået det seneste år i forbindelse med Rygeostens Dag.

- Jeg synes, at der er sket meget godt med rygeosten. Jeg er selv begyndt at lægge mærke til den flere steder i mine lokale supermarkeder, fortæller Nina Bauer til TV 2/Fyn.

Rygeosten passer også godt ind i den madtrend, der er netop nu.

- De lokale varer og egnsretter vinder frem hos de danske forbrugere, og det er et lyspunkt for rygeosten. Det er en ost, man selv kan eksperimentere med og bruge i forskellige retter, siger Nina Bauer.

Unge skal sørge for rygeostens overlevelse

Selvom det går fremad med rygeosten, så er den ifølge Nina Bauer stadig truet. Og hvis rygeostens overlevelser skal sikres, så er det den yngre generation, der skal tage rygeosten til sig.

- Det er de kommende generationer, der ikke skal glemme rygeosten. Og rygeosten kan være lidt svær at håndtere for yngre mennesker, siger Nina Bauer.

En truet fødevarer er ifølge Nina Bauer en vare, der er meget speciel. Det er en fødevare, som typisk unge ikke spiser.

Kent Thrane, der er fjerde generation fra det fynske rygeostmejeri, tror på, at unge mennesker nok skal tage osten til sig.

- Der er selvfølgelig nogen, der siger, at rygeosten smager meget af røg. Og så siger jeg til dem, at det er helt okay. Men så prøv mine rygeoste, som jeg har rørt med lidt cremefraiche, for her kan alle være med. Og de fleste, der prøver den, siger: "Hold da fast. Smager det virkelig så godt?". Og ja, det gør den, siger Kent Thrane.

Kent Thrane lover, at hvis rygeosten skuffer, så er man altid velkommen til at ringe eller skrive til ham, så kommer han forbi og giver råd til, hvordan rygeosten kan spises.

Rygeostens dag

TV 2 /Fyn fejrer den 13. september for anden gang Rygeostens dag. Det foregår på Flakhaven i Odense klokken 14-18. Kig forbi til spændende talks, smagsprøver og deltag i en gratis workshop, hvor du lærer at ryge rygeost i en grillstarter. (Stærkt begrænset antal pladser. Tilmeld dig her.). Du kan også selv blive ambassadør for rygeosten og få en ambassadørpin og et diplom med hjem. Tilmeld dig eventen på Facebook og følg med i nyhederne.

“En rygeost skal laves på Fyn, fordi den er opfundet her på Fyn”

— Jørgen Hoff

Den fynske rygeost er nemlig på vej ind i en helt særlig liga for fødevarer, hvor kun de mest originale fødevarer fra hele verden er - blandt andet champagne, feta og parmaskinke.

BOB-certifikat

Formålet med EU-kvalitetsordningen for fødevarer og landbrugsprodukter, BOB, er at fremhæve de særlige kvaliteter og traditioner, der er forbundet med de registrerede produkter, og at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber.

 

Der er særlige logoer, som produkterne skal mærkes med, og der er en beskyttelse mod misbrug eller efterligning af et produktnavn.

Rygeosten er den eneste kendte danske fødevare, der opfylder kravene til en BOB-certificering.

Et BOB.-certifikat, som står for beskyttet oprindelsesbetegnelse, er et særligt EU-stempel, der giver fødevarer en beskyttet oprindelsesbetegnelse. Formålet er at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber. For eksempel kan man kun kalde en feta-ost for for feta, hvis den stammer fra Grækenland og er lavet ud fra den oprindelige opskrift.

Hvis rygeosten bliver godkendt, så er det den første danske fødevare, der får certifikatet.

Europa Komissionen
Rygeosten ventes at få BOB-certifikat

Rygeosten er unik

Jørgen Hoff, der er direktør og mejerist hos Gundestrup Mejeri i Vester Skerninge, glæder sig meget over, at rygeosten er indstillet til en BOB-certificering.

- Det er fantastisk. En rygeost skal laves på Fyn, fordi den er opfundet her på Fyn, siger Jørgen Hoff.

De tre fynske mejerier, der producerer rygeost, får hjælp fra producentforeningen for BOB- og BGP-godkendelser. Og ifølge formanden for producentforeningen er rygeosten næsten garanteret at få en BOB-certificering.

- Den har den oprindelse, der skal til og den geografiske tilknytning, der kræves. Og så har den nogle særlige karakteristika, som man kan fastlægge i den varespecifikation, som vi udararbejder, siger Hans Henrik Lund, der er formand for producentforeningen for BOB- og BGP-godkendelser.

“Den skal laves på fynsk mælk og ryges over fynsk hvede- eller havrehalm”

— Jørgen Hoff

Fynsk rygeost skal laves af fynske ingredienser

Det er blandt andet ingredienserne, der er altafgørende, når rygeosten skal klassificeres.

- Den skal laves på fynsk mælk og ryges over fynsk hvede- eller havrehalm, siger Jørgen Hoff til TV 2/Fyn.

- Selvfølgelig skal der ikke komme nogen ude fra og sige, at de også kan lave en rygeost, for man har ikke de ingredienser og de ting og sager, der skal til, som vi har på Fyn. På den måde er der ikke nogen, der kan komme og kopiere den og sige, at nu laver de også en rygeost. Det er vigtigt, fordi en fynsk rygeost kan kun laves på Fyn, siger Jørgen Hoff.

Læs også: Rygeostens dag: Mortens chokolade med rygeoste-ganache
Gå tilbage Del
11. sep. 2019 kl. 15:51
Opdateret: 13. sep. 2019 kl. 10:38
Fyn

Rygeostens dag: Mortens chokolade med rygeoste-ganache

Morten Aagaard

Mortens Chokolade i Odense har i anledning af Rygeostens dag på fredag kreeret og opfundet rygeostchokolader. Og de smager fremragende.

Rygeosten har en lang historie bag sig. Den bliver måske ikke husket for sin fantastiske rygearoma i kager eller desserter, men det er nu tilfældet. For Morten Aagaard har i anledning af Rygeostens Dag valgt at blive ambassadør for rygeosten - og så har han opfundet nye rygeostchokolader.

“Morten Aagaard, Mortens Chokolade”

— Det fungerede bedst i den hvide chokolade, og det er jo også det smukke ved mad. Chokolade kan man ikke tænke sig til, det skal man smage sig til.

Jeg smagte chokoladen i tirsdags. Og rygeostsmagen sammen med chokoladen spiller overraskende godt sammen.

- Rygeosten kommer jo med den der røgsmag lidt ligesom bacon. Umanismagen, som også er i kød og svampe, tilføjer noget helt unikt i chokoladegancheén. Den kommer også naturligt med en syrnet syre fra osten. Derudover kommer den med en flødefedme, som også spiller godt ind. Så det eneste der mangler, er noget sødt – og her kommer den hvide chokolade ind. Den er pakket ind i en mørk chokolade, og det giver den bitre smag, og så er vi jo nærmest hele vejen rundt, siger Morten Aagaard til TV 2/Fyn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Aagaard præsenterede chokoladen i mandags, og folk har taget godt i mod den nye ost.

- Responsen har været rigtig fin. Folk synes jo, at det er rigtig sjovt med en chokolade, der er lavet ud fra rygeost, siger Morten Aagaard.

Morten Aagaard modtog sit ambassadørdiplom tirsdag, og her spurgte vi ham, hvorfor han havde valgt at blive ambassadør.

- Det er jo sjovt at prøve noget nyt, og da jeg hørte, at man kunne mixe mit chokoladearbejde med en unik fynsk råvare, som jeg aldrig har arbejdet med i en chokolade før, så kunne jeg ikke sige nej. Jeg anede ikke, hvordan det ville fungere. Vi prøvede med alle slags chokolader. Mælke, mørk og hvid chokolade. Det fungerede bedst i den hvide chokolade, og det er jo også det smukke ved mad. Chokolade kan man ikke tænke sig til, det skal man smage sig til.

I kan se opskriften på chokoladen herunder:

Mortens mørke chokolade med rygeoste-ganache:

(cirka 50 fyldte chokolader)

 

Du skal bruge:

1,25 dl fløde

150 gram rygerost

2 spsk glukosesirup

250 gram hvid chokolade

 

Støbes i fyldte chokolader af tempereret mørk chokolade – ca. 600 gram.

 

 

Sådan gør du:

Kom fløde og rygeost i en gryde sammen med glukosesirup. Giv det hele et opkog, mens du arbejder massen sammen med et piskeris. Rygeoste-fløden skal koge et øjeblik.

 

Kom hakket hvid chokolade i en skål. Kom den kogende rygeoste-fløde gennem en finmasket si, og hæld den direkte over den hvide chokolade. Kassér hvad der er tilbage i sien.

 

Arbejd rygeoste-fløden ind i den hvide chokolade med en spartel til det er ensartet.

 

Hæld rygeoste-ganachen i en spøjtepose, og afkøl den til stuetemperatur – omkring 22 grader. Rygeoste-ganachen er ret flydende, og skal derfor i støbte fyldte chokolader.

 

Temperer den mørke chokolade og støb skallerne i chokoladeformene.

 

Når skallerne har sat sig, kommes rygeoste-ganachen i chokoladerne. Fyld til ca. 3 minimeter under kanten. Bank formen forsigtigt mod bordpladen, for at jævne ganachen ud. Kom chokoladeskallerne med ganachen i køleskabet ca. 20 minutter – eller til der er dannet en tynd hinde på ganachen, og du kan holde formen let på skrå uden ganachen fylder ud.

 

Luk skallerne med tempereret mørk chokolade, og lad bunden sætte sig, før du forsigtigt banker de fyldte chokolader ud af formen.

 

Rygeoste-ganachen kan tilsmages med forskellige krydderier efter behag. Jeg foreslår muskat, men den rene ganache er også god. Holdbarheden er ca. en uge.

 

 

Chokolademager Morten Aagaard.

Mortens Chokolade

Kongensgade 45

5000 Odense

Ifølge Hans Henrik Lund kan mejeristerne på Fyn forvente at få en BOB-certificering af rygeosten i starten af 2020.

RYGEOSTENS DAG

TV 2 /Fyn fejrer den 13. september for anden gang Rygeostens dag. Det foregår på Flakhaven i Odense klokken 14-18. Kig forbi til spændende talks, smagsprøver og deltag i en gratis workshop, hvor du lærer at ryge rygeost i en grillstarter. (Stærkt begrænset antal pladser. Tilmeld dig her.). Du kan også selv blive ambassadør for rygeosten og få en ambassadørpin og et diplom med hjem. Tilmeld dig eventen på Facebook og følg med i nyhederne.

9. sep. 2019 kl. 17:59
Fyn
Alex Syrik

Rygeostambassadør:
  • Rygeosten kan erstatte kød

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Vil du ligesom Suzy Wengel, Morten Aagaard og mange andre være rygeostambassadør? Så kan du tilmelde dig lige her.

Rygeostens Dag nærmer sig med hastige skridt. Fredag den 13. september går det nemlig løs i Flakhaven i Odense.

TV 2/Fyn mangler dog stadigvæk ambassadører til den store dag, og det kan du hjælpe med.

Når du har tilmeldt dig som ambassadør i vores survey, kan du downloade vores rygeostdiplom nederst i artiklen.

Her kan du se et lille udklip af nogle af de ambasadører, som allerede har tilmeldt sig:

Masoud Jafari Pouia
 

Navn: Claus Holm

Titel: Kok

Hvorfor skal rygeosten hyldes/ bevares/ spises?

"Jeg er tosset med rygeost. Rygeosten er først og fremmest fra verdens fedeste ø, men derudover er det også en kæmpesmagsgiver. Jeg er vild med den".

Kasper Eland Marquardtsen
 

Navn: Suzy Wengel

Titel: Iværksætter og forfatter

 Hvorfor skal rygeosten hyldes/ bevares/ spises?

"Fordi smagen er unik, og så er rygeost en god proteinkilde, der fint kan erstatte kød"

Signe Lindboe
 

Navn: Morten Aagaard

Titel: Chokolademager

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten har mange ting, som kan bringe chokoladen nye steder hen. Udover røgsmagen kan den tilføre syrlighed og en anderledes konsistens"

Signe Lindboe
 

Navn: Simon Brandt

Titel: Indehaver af iskæden Paradis Fyn

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten skal hyldes, da den kan spises på alle tider af døgnet og kan bruges til alle lejligheder. Det er smagen af den fynske bonde, der ryger osten over røg fra hans halm. Man bliver nostalgisk og stolt over de fynske traditioner her på øen, hver gang man sætter tænderne i den fynske rygeost."

Signe Lindboe
 

Navn: Kent Thrane

Titel: Mejerist ved Kirkeby og Thrane

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er helt fantastisk. Det er ikke noget, jeg skal synes, fordi jeg er mejerist - det er faktisk noget, jeg synes af hele mit hjerte."

Pernille Redder
 

Navn: Tine Gudrun Petersen

Titel: Foredragsholder og projektleder

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er den eneste bevistligt oprindeligt danske ost med en lang og stolt tradition. En ost vi har følelser for på Fyn. Enten varme eller skeptiske følelser. Det er nu blevet til en ost, som hyldes internationalt og som vi med rette kan være stolte af".

Signe Lindboe
 

Navn: Jørgen Hoff

Titel: Mejerist ved Gundestrup Mejeri

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er unik i sig selv. Det er den eneste ost i Danmark, som er en oprindelsesost fra det område, hvor den bliver lavet."

I surveyen nedenfor kan du tilmelde dig som ambassadør til Rygeostens Dag på fredag. Derefter skal du downloade dit diplom, som du finder under surveyen.

Hent dit ambassadørdiplom her

Fredag den 13. september kan du desuden også hente den eksklusive rygeost-pin. Det kan du mellem klokken 14 og 18 i Flakhaven i Odense.

Ambassadørlisten opdateres løbende

9. sep. 2019 kl. 15:48
Fyn
Masoud Jafari Pouia

Rygeostens dag: Der bliver solgt dobbelt så meget rygeost fra Fyn

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

I denne uge hylder TV 2/Fyn den fynske rygeost. Rygeosten blev sidste år erklæret truet, men siden da er salget af rygeost fordoblet hos et fynsk mejeri.

I 2018 startede TV 2/Fyn Rygeostens dag, efter det kom frem, at den runde ost, var en truet fødevare. Det er den stadig, men heldigvis ser fremtiden lysere ud for den fynske specialitet.

Læs også: Rygeostens dag: Hjælp Ryge med at redde rygeosten!
Gå tilbage Del
8. sep. 2019 kl. 12:47

Rygeostens dag: Hjælp Ryge med at redde rygeosten!

Alex Syrik

Den truede, fynske rygeost har brug for hjælp, og det skal den få. Du kan være med til at redde den eneste ost i verden, som er 100 procent fynsk.

Rygeostens Dag er lige om hjørnet. Den afholdes af TV 2/Fyn fredag den 13. september på Flakhaven i Odense som en del af SPIS! Odense. Her kan rygeost-entusiaster mødes om deres kærlighed til den unikke ost, som er opfundet netop her på Fyn.

Dagen bliver spækket med oplevelser, smagsprøver, workshops og aldrig før afprøvede eksperimenter med rygeost. Hvordan smager mon is og chokolade lavet med rygeost? Det får du mulighed for at finde ud af.

Du kan også blive rygeost-ambassadør og få udleveret diplom og pin, så du kan kæmpe sammen med dine fæller om at bevare rygeosten. Desuden kan du lære at bruge din grillstarter derhjemme til at ryge din egen rygeost.

Rygeosten i fare

Først spoler vi tiden tilbage. Hvorfor er det nødvendigt at redde rygeosten?

De seneste årtier er produktionen af rygeost gået ned og foregår nu på kun tre mejerier på Fyn.

I efteråret 2017 lukkede Arla for deres produktion af rygeost, fordi salget var for lavt. Det fik Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri ved Vester Skerninge til at råbe vagt i gevær for at redde rygeosten.

En del af indsatsen var at skabe Rygeostens Dag, der sidste år fandt sted den 14. september. Siden da er salget gået lidt op, men det er stadig nødvendigt at skabe opmærksomhed, hvis rygeosten ikke skal forsvinde fra det danske frokostbord.

Lær at ryge din egen rygeost

På Rygeostens Dag kan du blandt andet få gode fif til hjemmerygning af ost fra en af de mejerister på Fyn, som lever et liv i røg og damp fra de mange rygeoste, som han dagligt producerer: Jørgen Hoff fra Gundestrup mejeri. Han afholder workshop, hvor du bare skal møde op med godt humør og en beholder til at fragte din nyrøgede ost hjem i.

Der er kun 19 pladser, og du kan læse mere og melde dig til her:

Program for Rygeostens dag på Flakhaven, Odense

14.00-18.00

Hele eftermiddagen kan du møde rygeostambassadører med deres bud på nye måder at spise rygeost på.

14.00-18.00

Hent dit eget ambassadørdiplom og ambassadørpin i Rygeostens Ambassade.

15.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

15.45

Rygeost og is. Simon Brandt fra Paradis Is i Odense fortæller Signe Ryge, hvorfor is og rygeost faktisk fungerer!

16.00

Workshop: Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter. Tilmelding her.

16.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

16.30

Show-køkken: Talk med Ditlevsdal Bison Farm om hvordan de bruger rygeost. Vært: Signe Ryge

16.45: 

Ekstra workshop! Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter  Tilmelding her

17.15

Signe Ryge taler med blogger og rygeostambassadør Anna Nordenlund, "Grødgrisen", om hendes nyudviklede ret med rygeost. Det foregår ved Mejeriforeningens Ost & Kos ostevogn.

17.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

17.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

 

På det fynske mejeri Kirkeby og Thrane, der ligger i Broby, er salget af rygeost mere end fordoblet det sidste år.

- Det sidste års opmærksomhed på rygeosten har gjort, at rygeosten har fundet sin plads - både ved gourmetrestauranter og almindelige restaurationer, men heldigvis også ved detail, fortæller Kent Thrane, der er direktør hos mejeriet Kirkeby og Thrane.

“Vi har langt over fordoblet vores salg af rygeost”

— Kent Thrane, direktør, Kirkeby og Thrane

- Vi har langt over fordoblet vores salg af rygeost og henover foråret og sommeren, har vi næsten tredoblet vores salg, fortsætter han.

Rygeosten passer ind i tidens madtrend

Ifølge Nina Bauer, der er madhistoriker, så kan det øgede salg af rygeost tilskrives den store opmærksomhed, osten har fået det seneste år i forbindelse med Rygeostens Dag.

- Jeg synes, at der er sket meget godt med rygeosten. Jeg er selv begyndt at lægge mærke til den flere steder i mine lokale supermarkeder, fortæller Nina Bauer til TV 2/Fyn.

Rygeosten passer også godt ind i den madtrend, der er netop nu.

- De lokale varer og egnsretter vinder frem hos de danske forbrugere, og det er et lyspunkt for rygeosten. Det er en ost, man selv kan eksperimentere med og bruge i forskellige retter, siger Nina Bauer.

Unge skal sørge for rygeostens overlevelse

Selvom det går fremad med rygeosten, så er den ifølge Nina Bauer stadig truet. Og hvis rygeostens overlevelser skal sikres, så er det den yngre generation, der skal tage rygeosten til sig.

- Det er de kommende generationer, der ikke skal glemme rygeosten. Og rygeosten kan være lidt svær at håndtere for yngre mennesker, siger Nina Bauer.

En truet fødevarer er ifølge Nina Bauer en vare, der er meget speciel. Det er en fødevare, som typisk unge ikke spiser.

Læs også: Stor interesse for Rygeostens dag
Gå tilbage Del
14. sep. 2018 kl. 17:15
Fyn

Stor interesse for Rygeostens dag

Morten Albæk. Foto: Sofie Dambæk Rasmussen

Mayonnaise, radiser og pærekompot skulle overbevise fynboerne om, at rygeosten stadig skal have en plads på spisebordet.

Der blev hapset og gnasket, da fynboerne fredag eftermiddag skulle afgøre, hvilken ret med rygeost, der er bedst.

Valget stod mellem fire forskellige retter med den fynske ost.

  • Julie Skovsby - rygeostsalat inspireret af politikerens barndom med radisser og agurk

  • Mads Nørby - fuldfed rygeostsalat med kommen

  • Signe Ryge - rygeost med pære- og vaniljekompot

  • Tine Gudrund Petersen - rygeostsalat med majonæse og fløde

Alle udgaver af rygeostretterne blev serveret med rugbrød eller knækbrød. Rygeosten var baseret på sødmælk.

Rygeostproducent havde klar favorit

Undervejs ved dagens rygeostsmagning lagde Jørgen Hoff vejen forbi. Han er mejerist ved Gundestrup Mejeri og står bag den rygeost, som danner grundlaget for de fire retter.

Mejeristen var overvejende tilfreds med de fire fortolkninger, som blev præsenteret for fynboerne ved Rygeostens dag. Han havde stadig en klar favorit ved dagens event.

- Den ser jo lækker ud, fortalte Jørgen Hoff ved første møde med Julie Skovsby fortolkning af rygeost.

Ved første bid lød konklusionen:

- Den er frisk. Det kan jeg godt lide, lød det fra mejeristen, der også nåede frem til, at Julie Skovsbys fortolkning var hans foretrukne.

Klar vinder

I sidste ende stod det klart, at Tine Gudrund Petersens bud på en rygeostsalat var fynboernes foretrukne.

- Jeg er så glad, lød det fra lederen af Odense Food Festival.

Hun tilføjede:

- Jeg kom for at vinde. Jeg er virkelig glad for, det lykkedes.

Kent Thrane, der er fjerde generation fra det fynske rygeostmejeri, tror på, at unge mennesker nok skal tage osten til sig.

- Der er selvfølgelig nogen, der siger, at rygeosten smager meget af røg. Og så siger jeg til dem, at det er helt okay. Men så prøv mine rygeoste, som jeg har rørt med lidt cremefraiche, for her kan alle være med. Og de fleste, der prøver den, siger: "Hold da fast. Smager det virkelig så godt?". Og ja, det gør den, siger Kent Thrane.

Kent Thrane lover, at hvis rygeosten skuffer, så er man altid velkommen til at ringe eller skrive til ham, så kommer han forbi og giver råd til, hvordan rygeosten kan spises.

Rygeostens dag

TV 2 /Fyn fejrer den 13. september for anden gang Rygeostens dag. Det foregår på Flakhaven i Odense klokken 14-18. Kig forbi til spændende talks, smagsprøver og deltag i en gratis workshop, hvor du lærer at ryge rygeost i en grillstarter. (Stærkt begrænset antal pladser. Tilmeld dig her.). Du kan også selv blive ambassadør for rygeosten og få en ambassadørpin og et diplom med hjem. Tilmeld dig eventen på Facebook og følg med i nyhederne.

Læs også: Rygeostambassadør:
  • Rygeosten kan erstatte kød
Gå tilbage Del
9. sep. 2019 kl. 17:59
Fyn

Rygeostambassadør:
  • Rygeosten kan erstatte kød

Alex Syrik

Vil du ligesom Suzy Wengel, Morten Aagaard og mange andre være rygeostambassadør? Så kan du tilmelde dig lige her.

Rygeostens Dag nærmer sig med hastige skridt. Fredag den 13. september går det nemlig løs i Flakhaven i Odense.

TV 2/Fyn mangler dog stadigvæk ambassadører til den store dag, og det kan du hjælpe med.

Når du har tilmeldt dig som ambassadør i vores survey, kan du downloade vores rygeostdiplom nederst i artiklen.

Her kan du se et lille udklip af nogle af de ambasadører, som allerede har tilmeldt sig:

Masoud Jafari Pouia
 

Navn: Claus Holm

Titel: Kok

Hvorfor skal rygeosten hyldes/ bevares/ spises?

"Jeg er tosset med rygeost. Rygeosten er først og fremmest fra verdens fedeste ø, men derudover er det også en kæmpesmagsgiver. Jeg er vild med den".

Kasper Eland Marquardtsen
 

Navn: Suzy Wengel

Titel: Iværksætter og forfatter

 Hvorfor skal rygeosten hyldes/ bevares/ spises?

"Fordi smagen er unik, og så er rygeost en god proteinkilde, der fint kan erstatte kød"

Signe Lindboe
 

Navn: Morten Aagaard

Titel: Chokolademager

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten har mange ting, som kan bringe chokoladen nye steder hen. Udover røgsmagen kan den tilføre syrlighed og en anderledes konsistens"

Signe Lindboe
 

Navn: Simon Brandt

Titel: Indehaver af iskæden Paradis Fyn

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten skal hyldes, da den kan spises på alle tider af døgnet og kan bruges til alle lejligheder. Det er smagen af den fynske bonde, der ryger osten over røg fra hans halm. Man bliver nostalgisk og stolt over de fynske traditioner her på øen, hver gang man sætter tænderne i den fynske rygeost."

Signe Lindboe
 

Navn: Kent Thrane

Titel: Mejerist ved Kirkeby og Thrane

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er helt fantastisk. Det er ikke noget, jeg skal synes, fordi jeg er mejerist - det er faktisk noget, jeg synes af hele mit hjerte."

Pernille Redder
 

Navn: Tine Gudrun Petersen

Titel: Foredragsholder og projektleder

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er den eneste bevistligt oprindeligt danske ost med en lang og stolt tradition. En ost vi har følelser for på Fyn. Enten varme eller skeptiske følelser. Det er nu blevet til en ost, som hyldes internationalt og som vi med rette kan være stolte af".

Signe Lindboe
 

Navn: Jørgen Hoff

Titel: Mejerist ved Gundestrup Mejeri

Hvorfor skal rygeosten hyldes/bevares/spises?

"Rygeosten er unik i sig selv. Det er den eneste ost i Danmark, som er en oprindelsesost fra det område, hvor den bliver lavet."

I surveyen nedenfor kan du tilmelde dig som ambassadør til Rygeostens Dag på fredag. Derefter skal du downloade dit diplom, som du finder under surveyen.

Hent dit ambassadørdiplom her

Fredag den 13. september kan du desuden også hente den eksklusive rygeost-pin. Det kan du mellem klokken 14 og 18 i Flakhaven i Odense.

Ambassadørlisten opdateres løbende

8. sep. 2019 kl. 12:47
Alex Syrik

Rygeostens dag: Hjælp Ryge med at redde rygeosten!

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Den truede, fynske rygeost har brug for hjælp, og det skal den få. Du kan være med til at redde den eneste ost i verden, som er 100 procent fynsk.

Rygeostens Dag er lige om hjørnet. Den afholdes af TV 2/Fyn fredag den 13. september på Flakhaven i Odense som en del af SPIS! Odense. Her kan rygeost-entusiaster mødes om deres kærlighed til den unikke ost, som er opfundet netop her på Fyn.

Dagen bliver spækket med oplevelser, smagsprøver, workshops og aldrig før afprøvede eksperimenter med rygeost. Hvordan smager mon is og chokolade lavet med rygeost? Det får du mulighed for at finde ud af.

Du kan også blive rygeost-ambassadør og få udleveret diplom og pin, så du kan kæmpe sammen med dine fæller om at bevare rygeosten. Desuden kan du lære at bruge din grillstarter derhjemme til at ryge din egen rygeost.

Læs også: Jørgen laver rygeostkogebog: - Jeg elsker rygeost
Gå tilbage Del
10. nov. 2018 kl. 13:56

Jørgen laver rygeostkogebog: - Jeg elsker rygeost

Jørgen Busander fra Odense har lavet en kogebog med den fynske specialitet rygeost. Han mener, osten er kulturarv.

I det lille køkken på Hunderupvej i Odense står Jørgen Busander og kokkererer i røg og damp. Og netop røg er et meget vigtigt krydderi i madlavningen hos den fynske pensionist.

JørgenBusander brænder nemlig for den fynske specialitet: rygeosten.

Faktisk er han så vild med rygeost, at han har lavet en hel kogebog, hvor rygeosten er hovedingrediens.

- Det er noget helt specielt, siger Jørgen Busander.

Derfor var han også meget utilfreds, da Arla Foods i oktober 2017 besluttede sig for at standse deres produktion af rygeost i Danmark.

- Det kan man sgu ikke gøre imod os fynboer. Jeg følte jo nærmest, at Fyn gik under, forklarer rygeostentusiasten.

Derfor besluttede Jørgen Busander at lave sin egen kogebog.

Fynsk kulturarv

På køkkenbordet i hjemmet i Odense står mange forskellige anretninger med den fynske delikatesse. Det er også her, opskrifterne til Jørgen Busanders kogebog er blevet til.

Men for Jørgen Busander er kogebogen ikke bare en bog med opskrifter. Det er en bog, der skal være med til at sikre den fynske kulturarv.

- Jeg ville lave en kogebog med 117 opskrifter, for 117 det er mange, fortæller Jørgen Busander.

Men den selvudnævnte rygeost-aficionado kunne ikke begrænse sig. Så det endte med 140 opskrifter.

- Det er jo et stykke kulturhistorie af dimensioner, kan man sige. Den (rygeosten, red.) er ren dansk. Den findes ikke andre steder i verden, siger Jørgen Busander.

Konen var prøveklud

Det er Jørgen Busander selv, der har eksperimenteret med rygeosten og lavet de opskrifter, der har fundet vej til kogebogen.

Men bag enhver rygeost-aficionado står en stærk kvinde. I Jørgen Busanders tilfælde er det konen Anne Larsen.

- Hun har været prøveklud, siger Jørgen Busander grinende.

Anne Larsen har nemlig lagt smagsløg til alle Jørgen Busanders forsøg med rygeost.

- Der har været dage, hvor jeg har sagt: Argh... Skal vi have rygeost i dag? Mener du det? Og det skulle vi så, forklarer Anne Larsen.

Jørgen Busander vil ikke udelukke, at det i fremtiden bliver til endnu en rygeostkogebog med opskrifter, der er udviklet på køkkenbordet.

Men han skal lige have opbakning fra konen.

- Det kommer ligesom an på min bedre halvdel; hvor meget røg jeg må bringe ind i køkkenet, fortæller Jørgen Busander.

Du kan se hele indslaget med Jørgen Busander herunder.

Rygeosten i fare

Først spoler vi tiden tilbage. Hvorfor er det nødvendigt at redde rygeosten?

De seneste årtier er produktionen af rygeost gået ned og foregår nu på kun tre mejerier på Fyn.

I efteråret 2017 lukkede Arla for deres produktion af rygeost, fordi salget var for lavt. Det fik Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri ved Vester Skerninge til at råbe vagt i gevær for at redde rygeosten.

En del af indsatsen var at skabe Rygeostens Dag, der sidste år fandt sted den 14. september. Siden da er salget gået lidt op, men det er stadig nødvendigt at skabe opmærksomhed, hvis rygeosten ikke skal forsvinde fra det danske frokostbord.

Læs også: Premiere fredag: Oplev Rygeostens Dag for første gang
Gå tilbage Del
11. sep. 2018 kl. 10:47
Fyn

Premiere fredag: Oplev Rygeostens Dag for første gang

Mejerist Jørgen Hoff er en af dem man kan møde til Rygeostens Dag

Morten Grundholm
/

Hvis den cremede og røgede ost får tænderne til at løbe i vand, og hvis forkærligheden for egnsretter også er vigtig for dig, så skal du til Rygeostens Dag på fredag.

Hvordan får rygeosten sin røgede smag, og hvilke bud har folketingsmedlem Julie Skovsby  på sin bedste retter med rygeost? Det er noget af det fynboerne kan opleve, når TV 2/Fyn inviterer alle osteglade fynboer til Rygeostens Dag.

Arrangementet vil finde sted på Flakhaven i Odense. Man kan blandt andet opleve, hvordan en rygeost får sin røgede smag, når Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri tryller ved sin rygeovn. Derudover vil man kunne møde Signe Ryge fra TV 2/Fyn og et par af de særlige rygeostambassadører, som har sluttet sig til TV 2/Fyn i kampen om rygeostens overlevelse. De er klar til at fortælle om deres forhold til rygeost, og så vil de serverer deres yndlingsretter med rygeost.

Rygeostens Dag

  • Fredag den 14. september klokken 15.00
  • Arrangementet finder sted på Flakhaven i Odense
  • Rygeostens Dag er gratis
  • Forhåndstilmelding er ikke nødvendig
  • Rygeostens Dag er arranget i forbindelse med SPIS! Odense Food Festival
  • TV 2/Fyns Folketjeneste er arrangør af Rygeostens Dag

I starten af året gik TV 2/Fyn ind i kampen for at redde det truede mejeriprodukt, den fynske rygeost. Nu kan du kommen med til den allerførste dag dedikeret til rygeosten.

Mød rygeostambassadører

Som en del af kampen for rygeostens overlevelse har TV 2/Fyn samlet en hær - eller et ambassadørkorps, om man vil - med det budskab at sprede positiv energi omkring rygeosten. Hæren består af flere folketingspolitikere og borgmestre.

Som ambassadør for rygeosten, skal man blandt andet tale pænt om osten, stille sig til rådighed, hvis man bliver kontaktet af fynske medier om emnet, og gennem sociale medier opfordre til at spise rygeost.

Udover folketingsmedlemmerne Julie Skovsby og Dan Jørgensen vil også rygeostambassadører Tine Gudrun, som er direktør for SPIS! Odense, fortælle om rygeostens mange hemmeligheder.

Sådan startede kampen for rygeosten

Kampen for rygeosten startede tilbage i februar, hvor TV 2/Fyn mødte mejerist Jørgen Hoff, som har Gundestrup Mejeri ved Vester Skerninge. Han har en mission om, at flere skal spise rygeost. Hvis ikke der bliver gjort noget, kan det nemlig ende med, at den fynske rygeost bliver glemt.

Gundestrup Mejeris hovedproduktion er rygeost, og de laver godt 11.000 af dem om ugen. Men det er de efterhånden næsten alene om. Rygeostproduktionen er nemlig de seneste årtier faldet til kun at foregå på i alt fire mejerier i Danmark, hvoraf tre af dem ligger på Fyn. Blandt andre lukkede Arla deres rygeostproduktion i efteråret 2017, da salget af osten var for lavt.

Jørgen Hoffs mission talte til TV 2/Fyns forkærlighed for Fyn. Rygeosten er en del af fynboernes identitet, den har været fremstillet på Fyn i århundreder, og halvdelen af al dansk rygeost sælges på øen, og derudover er rygeost Danmarks ældste og eneste originale ost. Argumenter nok for at TV 2/Fyn gik ind i kampen for rygeostens overlevelse.

Lær at ryge din egen rygeost

På Rygeostens Dag kan du blandt andet få gode fif til hjemmerygning af ost fra en af de mejerister på Fyn, som lever et liv i røg og damp fra de mange rygeoste, som han dagligt producerer: Jørgen Hoff fra Gundestrup mejeri. Han afholder workshop, hvor du bare skal møde op med godt humør og en beholder til at fragte din nyrøgede ost hjem i.

Der er kun 19 pladser, og du kan læse mere og melde dig til her:

Program for Rygeostens dag på Flakhaven, Odense

14.00-18.00

Hele eftermiddagen kan du møde rygeostambassadører med deres bud på nye måder at spise rygeost på.

14.00-18.00

Hent dit eget ambassadørdiplom og ambassadørpin i Rygeostens Ambassade.

15.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

15.45

Rygeost og is. Simon Brandt fra Paradis Is i Odense fortæller Signe Ryge, hvorfor is og rygeost faktisk fungerer!

16.00

Workshop: Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter. Tilmelding her.

16.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

16.30

Show-køkken: Talk med Ditlevsdal Bison Farm om hvordan de bruger rygeost. Vært: Signe Ryge

16.45: 

Ekstra workshop! Lær at ryge din egen rygeost i en grillstarter  Tilmelding her

17.15

Signe Ryge taler med blogger og rygeostambassadør Anna Nordenlund, "Grødgrisen", om hendes nyudviklede ret med rygeost. Det foregår ved Mejeriforeningens Ost & Kos ostevogn.

17.25

Thomas Schaffalitzky synger og spiller sin sang “Rygeost Baby”.

17.30

Rygeost-chokolade. Signe Ryge taler med Morten Aagaard, som har udviklet verdens måske første rygeostchokolade.

 

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her